Foto: Lauru lapa

Stāsts par asinsdesu (maigāk saukta arī par putraimdesu) tapšanu ir asiņains. Un asinis ir īstas, tāpat kā desas. Bet sapratējiem un gardēžiem īstas asinsdesas ir ziemas laika gardums. Uzceptas melnajā čuguna pannā tā, ka āda ir vietumis jau kraukšķīga, bet iekšpuse tumīgi karsta, pasniegtas ar brūkleņu zapti... Dievu ēdiens! Un dieviem, kā zināms, patīk asiņaini upuri. Lauru lapai par šo ir stāsts. Un bildes. Vienaldzīgo nav!

Tikšana pie asinsdesām ir visai piņķerīga padarīšana. Visupirms pavasarī ir jāiejūdz zirgs un jānobrauc uz tirgu pēc sivēna. Tad sivēns pareizi jāizaudzē – putras, kartupeļi, piens, svaigi pļauta zālīte un citi labumi. Tādi barotam suķim būs īstais smeķis!

Tad šamais ar visu cieņu jānokauj, jāsavāc asinis, jāiztīra zarnas, jāsavāra putrami, jāsagatavo gaļa un jāsagādā pareizās garšvielas. Lērums darba!

Lauru lapa gan šogad bišķiņ noslinkoja, zirgu neiejūdza un pēc sivēna neaizbrauca. Domājat, ka palika bez desām? Nekā nebija!

Savas pirkumu listes pašā augšpusē uzšņāpa: asinis un zarnas. Un devās ceļā. Vietējā mazpilsētas tirdziņā pie miesnieka, kurš vienmēr miedz ar aci, viņai ir blats – svaigas suķa asinis nodrošinātas.

Zarnas gan veda no pašas Rīgas! Centrāltirgū tās var nopirkt, mērāmas metros. Pasaki, cik vajag, un pārdevēja veikli satīs smukā kamolītī.

Pēc tam vēl šādi tādi pirkumi, ja reiz Rīgas tirgū esi, un tad ar visu bagātību un zarnu ritulīti, paslēptu somas dibenā, Lauru lapa autobusā kursēja atpakaļ uz mājām. Nenopriecāties!

Tātad, kad viss sagādāts, jāuzsien svētku širce, jāuztaisa manikīrs, jāuzvelk balta blūze un jāpaaicina arī kāda prātīga draudzene palīgos! Sākam!

Putraimu, gaļas un asiņu putras sagatavošana, virtuoza stūķēšana zarnās. Desas lunķu ciet siešana. Kas par skatu! Tad desas vārīšana un cepšana cepeškrāsnī. Vēl jānotek uz pagrabu pēc brūkleņu zaptes. Piere slapja, ka es jums saku, bet iznākums ir miljona vērts!

Kad asinsdesas gatavas, nostājies labi tuvu plītij, lai rindā uz dalīšanu esi pats pirmais. Garšīgākais ēdiens pasaulē. Šķīvis jāizēd tukšs – līdz pēdējai kripatiņai. Vienaldzīgo nav!

Foto: Lauru lapa

Brīdinājums: veģetāriešiem un cilvēkiem, kuriem nepatīk asiņaini skati, albumu par asinsdesu tapšanu labāk neskatīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!