Foto: Shutterstock
Kapučīno, latte, espreso, balta kafija, melna kafija... Visi šie kafijas nosaukumi šķiet tik ierasti un zināmi, bet tā ir kafijas aisberga redzamā daļa. Ja ienirst dziļāk, atklājas pasakaini pārsteidzoša un dažādām garšām bagāta pasaule. Kafijai var pievienot kā medu un sīrupu, tā augļus un ogas. To var bagātināt ar garšvielām un stiprināt ar alkoholu. Vai esi gatavs eksperimentiem?

Vispirms ir aromāts, tad seko viss pārējais. Es kafiju sāku dzert, kad man jau bija pāri trīsdesmit gadiem, jo diētā, ko ievēroju, brokastīs bija jāēd sausmaizīte un jāpiedzer melna kafija. Tad arī uzzināju par kafijas apbrīnojamo spēju pacelt asinsspiedienu. Es praksē pārliecinājos, ka melnā dzira reāli strādā kā modinātājs.

Kafijas ceļojuma piezīmes


Līdz tam man attiecību ar kafiju nebija. Jā, man patika tās aromāts, bet garšoja man labāk liepziedu tēja. Bērnībā neizpratu tumšbrūno pupiņu slavēšanu un līksmību, ja izdevās tās dabūt. Kapusvētkos, kad sabrauca Rīgas radi, tika darbinātas kafijas dzirnaviņas un virtuvi piepildīja lielisks aromāts. Patiesībā, es kafiju vairāk uztvēru kā mājas iesmaržināšanu ar svētku aromātu. Reiz mammai bija izdevies dabūt zaļas kafijas pupiņas, ko tēvs pēc savas saprašanas mēģināja apgrauzdēt lielajā maizes krāsnī. Vai tur kas sanāca, neatminos, bet es zaļās pupiņas nočiepu savam mākslas skolas projektam, kur ar PVA līmi bija jāveido dažādi raksti no dabas materiāliem.
Kad ar kafiju biju sadraudzējusies, tad notika mans pirmais lidojums uz ārzemēm. Galapunkts Vīne.

Foto: Shutterstock

Mans gastronomiskais mērķis – Zahera torte un Vīnes kafija. Un obligāti vietā, kur to pasniedz jau gadsimtiem ilgi. Man par labu spēlēja fakts, ka draudzene jau vairākus gadus tur dzīvoja, tāpēc viss bija kā izplānots.

Bija trekna un ļoti šokolādīga Zaherkūka ar glāzē ielietu kafiju, kam virsū uztupināta putukrējuma hūte, kas nokaisīta ar šokolādi. Pēc šādas kafijas par tramvaju vienkārši jāaizmirst un jāiet kājām!

Austriešiem ļoti patīk bagātināt savu kafiju, piemēram "Eispaennner" (tulkojumā – vienjūgs) ir ļoti līdzīga Vīnes klasiskajai kafijai, bet šokolādes vietā pārkaisīts pūdercukurs. Ja izvēlēsies Marijas Terēzes kafiju, tad zini, ka dabūsi kafiju ar grādiem – tā ir dubultā moka ar apelsīna liķieri un putukrējumu. Savukārt kafija "Melange" ir austriešu versija par kapučīno, tas ir putots piens, kam klāt pieputojies arī saldais krējums. Vārdu sakot, ja gribi kafiju baudīt Austrijā, aizmirsti par kaloriju skaitīšanu!

Foto: Shutterstock

Savukārt Itālijas ceļojums mani pārsteidza ar izcilu kafiju visur – tā bija izcila vilciena stacijā, tā garšoja perfekti mazā lauku ciematā un spēja sniegt baudu mazā nomaļā kafejnīcā, kuru apmeklē tikai vietējie. Angliski tur, saprotams, neviens nerunā, tādēļ mans vīrs, pasūtot latti, saņēma glāzi karsta piena. Pārdevēja gan tā dīvaini paskatījās, bet ja jau cilvēks grib pienu, viņš to dabūs. Situāciju izglāba klāt piepirktais espreso. Es dzēru kapučīno – tas Itālijā nozīmēja to pašu, ko Latvijā.

Kafijas rotaļas


Kafija ir tāds dzēriens, kas ļoti ļauj ar sevi spēlēties. Ko tik tai nevar pievienot! Piemēram, vai esi mēģinājis to bagātināt ar sviestu? Nesaki – brr! – pirms neesi pamēģinājis! Protams, šai receptei tiek piedēvētas arī brīnumīpašības. Tā šķeļot taukus, palīdzot notievēt un bezmaz vai dāvājot mūžīgo jaunību. Cukura vietā pievienots medus, citrona šķēlīte pie melnas kafijas, šķipsniņa kanēļa un kardamona... Katrā pasaules malā kafiju uzlabo atbilstoši savām tradīcijām un garšas izjūtai. Lūk, ieskatam dažas idejas kafijas pagatavošanai. Dažas jau droši var saukt par kafijas kokteiļiem, jo kafija tur sen vairs nav galvenajā lomā.


Kafija ar augļiem

Foto: Shutterstock


Pēdējos gados aizvien biežāk kafejnīcās tiek piedāvāta auksta kafija ar svaigi spiestu apelsīna sulu. Vieni nepatikā rauc degunus, bet tie, kas pagaršojuši, grib to atkārtot. Svaigi pagatavotai kafijai pievieno nedaudz cukura sīrupu, dāsni pieber ledu un lēnām lej pāri apelsīna sulu! Lūk, atspirdzinošs un uzmundrinošs dzēriens karstām dienām!

Savukārt citrons lieliski iederēsies Karību punša receptē līdztekus kafijai, rumam un gāzētam ūdenim.

Sīrupi un garšvielas


Ja garšo salda kafija, tad sīrupi būs tas, kas vajadzīgs! Kombinācijā ar garšvielām būs dubultsaldi!

Foto: Shutterstock

Piemēram, indonēziešu kafija "Kopi jahe", kas tulkojumā nozīmē ingvera kafija, top kopā ar kafiju sajaucot ingveru, kanēli, krustnagliņas un palmu cukuru, uzvārot to un ļaujot izcelties ingveram.

Meksikāņi savu "Caffe de olla" savu kafiju gatavo traukā olla un krietni bagātina ar kanēli, piešķirot kafijai saldumu.

Garšo pekanriekstu maizītes? Tad pagatavo "Maple pecan" – kafiju ar kļavu sīrupu un piena putām. Tas būs kā izdzert pekanriekstu smalkmaizīti.


Kafijas ledus karaliene


Kafija nav tikai karsta un kūpoša, tā ir garda arī auksta, bagātināta ar ledu un saldējumu. Kādu labāk gatavot? Jāizlemj, kur vēlies aizceļot ar kafijas krūzi rokās. Ja gribas pasapņot par Itāliju, tad pagatavo "Affogato". Tas itāliski nozīmē nogremdēts. Un nogremdēts šajā gadījumā tiek vaniļas saldējums espreso jūrā.

Foto: Shutterstock

Vēlies sajust portugāļu vasaras svelmi? Laiks portugāļu ledus kafijai "Mazagran" – espreso, ledus un citrona daiviņa. Bet, ja padomā ir kaut kas japānisks, tad kafijai un ledum jāpievieno kondensētais piens un "Ca phe sua da" ir gatava! Savukārt grieķu sirtaki galvā sāks skanēt, dzerot frapi, kurā kafija bagātināta ne tikai ar ledu, bet daudz piena, putukrējuma un saldējuma.

Vegāni var līksmot pagatavojot "Horchata frappe" – Latīņamerikas kafijas dzērienu ar rīsu pienu, maltām mandelēm un kanēli.

Foto: Shutterstock

Reibinošie kafijas dzērieni


Pirmais, kas nāk prātā, noteikti ir ar viskiju bagātinātā īru kafija, taču tas ir tikai sākums. Kafijai var pieliet lāceņu liķieri un iegūt skandināvu iecienīto "Lāceņogu", kafijai piedien gan tekila, gan kalvadoss un, protams arī "Melnais balzāms" un "Vana Tallin", ja gribam būt lokāli.

Lai garda kafija un acis plati vaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!