Foto: Publicitātes foto
Pārtikas apmaiņas ledusskapī jeb Kopienas skapī, kas ir novietots pie Kaņepes Kultūras centra (KKC), katru mēnesi no nonākšanas mēslainē tiek izglābti 1500 vēl lietojami pārtikas produkti. "Mūsu novērojumi liecina, ka ik mēnesi Kopienas skapja durvis paver ap 1000 cilvēku – daži tikai apskatās, kas skapim "vēderā", citi paņem vai atstāj tajā pārtiku," vēsta KKC pārstāve Anna Luīze Pētersone.

"Kopš Latvijā pirmā pārtikas apmaiņas ledusskapja ieviešanas 2019. gada 19. decembrī, mēneša griezumā tajā pārtiku atstāj 250 cilvēku, savukārt ēdienu no skapja izņem aptuveni 190 cilvēku. Liels prieks apzināties, ka cilvēkus iniciatīva ir uzrunājusi – pēc mūsu datiem, mēnesī vidēji 1500 vēl derīgi pārtikas produkti tiek izglābti no nonākšanas mēslainē. Īpaši populāri ir dārzeņi, maize, dažāda veida mērces, tējas un konservi. Pēc mūsu novērojumiem, itin bieži no tā, kas atrodams Kopienas skapī, kāds var sev pagatavot pilnvērtīgu maltīti," stāsta Kopienas skapja organizatore Beatrise Amtinga, kura arī vāca datus par pārtikas apmaiņas ledusskapja apmeklējuma biežumu.

Kopienas skapis sadarbojas arī ar vairākām Rīgas kafejnīcām un restorāniem, kas darba dienas beigās pārpalikumus nogādā uz pārtikas apmaiņas ledusskapi, tāpat arī brīvprātīgajiem, kas vēlas iesaistīties Kopienas skapja organizēšanā. "Katru nedēļu saņemam ieteikumus un idejas, kur vēl būtu nepieciešami šādi koplietošanas punkti, kur cilvēki varētu viegli un bez lielākiem pūliņiem sanākt kopā un dalīties ar ēdienu, kas vienam vairs nav vajadzīgs, bet būtu noderīgs citiem," tā Beatrise.

Kopienas skapis ir iniciatīva pret pārtikas izšķērdēšanu — tā vietā, lai izmestu ēdienu, kas šķiet nevajadzīgs, negaršīgs vai lieks, cilvēki ir aicināti to atstāt Kopienas skapī.

Pirmo reizi Kopienas skapis (angļu val. Community fridge) tika izvietots 2012. gadā Vācijā un Spānijā tad sekoja Lielbritānija, Jaunzēlande un Indija. Pašlaik jau ir izveidojusies ķēde ar organizācijām un apvienībām, kas uz brīvprātības principa šādus Kopienas skapjus tīra, uztur un organizē to izvietošanu.

Kaņepes Kultūras centra terasē esošais "Kopienas skapis" ir pirmais šāda veida publiskais ledusskapis Latvijā. Tā darba laiks ir no pulksten 12 līdz KKC darba dienas beigām. Lietojot Kopienas skapi, tiek lūgts ievērot vispārējos lietošanas un higiēnas noteikumus. Kopienas skapī aizliegts ievietot piena produktus bez iespējas tos atkārtoti aizvērt, iepriekš atvērtas konservu kārbas, pašgatavotus ēdienus, dzērienus vai atvērtus iepakojumus ar gaļu. Ar plašāku informāciju var iepazīties KKC mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!