Foto: Shutterstock
To, ka jāēd veselīgi, dzirdam vai uz katra soļa. Bet ko tas patiesībā nozīmē? Atbilde ir vienkārša un reizē sarežģīta - ēst veselīgi nozīmē uzņemt tādu pārtiku, kas ir uzturvielu ziņā pilnvērtīga un atbilstoša tavam dzīvesveidam.

Piemēram, fiziska darba strādniekiem un biroju darbiniekiem noteikti vajadzība pēc kalorijām un ogļhidrātiem būs ļoti atšķirīga. Balstoties uz šo patiesību, ir jāplāno arī savas brokastis - lai tās iedotu vajadzīgo enerģiju dienas darbiem, neatstātu smaguma sajūtu un būtu atbilstošas tavam dzīvesveidam.

Interesanti fakti par brokastīm

1. Zinātnieki ir pierādījuši saikni starp brokastošanu un dzīves ilgumu.

2. Ja būsi pabrokastojis, samazinās risks, ka dienas laikā uzturā vēlēsies lietot neveselīgu un taukiem bagātu pārtiku. Līdz ar to strauji samazinās aptaukošanās iespēja.

3. Pētījumi parāda, ka skolnieki, kuri neizlaida brokastis, skolā spēja ilgāk koncentrēties un labāk atcerēties mācību vielu.

4. Ir noskaidrots, ka brokastīs neuzņemto uzturvielu deficītu nevar kompensēt, ēdot bagātīgākas dienas nākamās maltītes.

Vai zināji, ka pirmā dienas maltīte “baro” smadzenes?

- smadzeņu darbības nodrošināšana tērē 20 procentus no visa organisma patērētās enerģijas;

- smadzenes ir orgāns, kas nespēj veidot enerģijas rezerves - līdz ar to mums ir jācenšas nodrošināt nepārtraukta enerģijas un uzturvielu padeve;

- ja mēs izlaižam brokastis, organismam ir jāstrādā dubultā, lai sagadātu smadzenēm nepieciešamos taukus un olbaltumvielas, kas ir pamatā glokozes radīšanas procesam.

Brokastīm nav jābūt lielām - šai maltītē ir jāuzņem 15-25 procenti no dienas kaloriju apjoma.

Tā kā no rīta organismam ir jāmostas un jāsāk ražot enerģija, tad īpaši būtiski ir to “pabarot” ar ogļhidrātiem. Ogļhidrātiem ir jābūt “veselīgajiem” - tādiem, kas organismā neradīs strauju cukura līmeņa kāpumu, bet gan uzturēs cukura līmeni stabilu ilgākā laika posmā.

Katram produktam ir savs glikēmiskais indekss, kurš atspoguļo šo produkta ietekmi uz mūsu organismu - brokastīs jāēd produkti ar pēc iespējas zemu glikēmisko indeksu.

Ja brokastīs izvēlēsies pilngraudu produktus kombinācijā ar piena produktiem, tas nodrošinās liekā holesterīna piesaisti un izvadīšanu no organisma, tādējādi pazeminot
asinsspiedienu, kas ir tik mūsdienām raksturīga veselības problēma.

Piedāvājam dažus maltīšu variantus veselīgam dienas sākumam:

● pienā vārīta auzu putra (svarīgi pienu neuzvārīt, jo tad samazinās mūsu organisma spēja uzņemt pienā esošos proteīnus);

● svaigu vai saldētu augļu un ogu pievienošana brokastu putrai padarīs tavas brokastis ne vien garšīgākas, bet arī palīdzēs uzņemt C vitamīnu un vērtīgos augļu cukurus;

● nebaidies eksperimentēt un pievieno savām brokastīm sēklas - sviestmaizēm vari pārbērt sezama sēkliņas, putru vari papildināt ar saulespuķu vai ķirbju sēklām.

● vasarā izmanto iespēju arī brokastis papildināt ar zaļumiem - pagatavo augļu salātus ar svaigu piparmētru, uz tomātmaizītes liec bazilika lapiņas, biezpienam pievieno smalki sagrieztas dilles.

● veselīga izvēle būs arī rudzu maizes rika ar sieru;

● svaigu augļu un ogu kokteiļi ar bezpiedevu jogurtu un karoti medus vai agaves sīrupa;

● mājās gatavots musli;

● vārītas olas vai omlete no pāris olām ar dārzeņiem.

Ko nevajadzētu ēst brokastīs?

1. Produktus ar augstu piesātināto tauku saturu;

2. Pārstrādātus produktus ar lielu sāls daudzumu - desas, margarīnu, kausēto sieru un tmldz.;

3. Saldumus - kūkas, konfektes un citas lietas, kas satur balto cukuru;

4. Baltmaizi un bulciņas - lai cik kārdinoša liktos biezpienmaizīte, tomēr veselīgās brokastīs labāk ēst biezpienu ar bezpiedevu jogurtu un gurķi vai tomātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!