Vai stiprāko olu medībās jāskatās tikai uz krāsu? Vai sāls ir tas maģiskais minerāls, kas jebkuru olas čaumalu vārīšanas laikā padarīs akmens cietu? Un kā radušās dabiski zilās vistu olas? Pirms Lieldienām azartiskākie olu krāsotāji nereti sev uzdod vienus un tos pašus jautājumus, uz kuriem atbildes atradām, pajautājot speciālistiem.

Izrādās, visprecīzāk vistas olu krāsu var noteikt, ne vien iepazīstoties ar tās ciltsrakstiem un šķirni, bet arī ieskatoties kādā ķermeņa daļā uz galvas. Atbildes uz minētajiem jautājumiem sniedz mūsu uzrunātie eksperti – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Ilze Grāmatiņa un "Balticovo" valdes loceklis un komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

Kuras olas ar stiprāku čaumalu – baltās vai brūnās?

"Kopumā olu čaumalas cietību un izturību nenosaka vistu šķirne vai krāsa, bet gan vistu turēšanas apstākļi un to barībā esošā kalcija daudzums," skaidro Ilze Grāmatiņa. Viņa arī paskaidro, ka olu čaumala ierasti ir 0,2–0,4 milimetrus bieza un pēc tās biezuma var spriest, kā vistiņai ir ar kalcija līmeni organismā. "Ja minerālvielu daudzums ir nepietiekošs, olām var būt plāna čaumala vai vispār nebūt tās," piebilst LBTU docente.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!