Foto: DELFI

Gatavojamies Līgosvētkiem: ozola vainags, Jāņu siers, tonna šašlika, sezonas ogas, augļi, dārza zaļumi, īpašais ekipējums drošiem papardes zieda meklējumiem. Un, protams, arī alus – kur nu bez tā! Lai sašūpotu savus un tavus iesīkstējušos priekšstatus par alus garšu, šoreiz eksperta lomā piesaistījām alus someljē (sapnis, ne profesija!) Andri Rasiņu. Andris ir guvis izglītību slavenajā Londonas Alus darīšanas un destilācijas akadēmijā (London Brewing and Distillation Academy), nodarbojas ar zīmolu "Mežpils" un stāvējis pie Rīgas amatalus kultūras šūpuļa.

Vismaz uz vienu vakaru aizmirsti ledusskapī viegli norasojušo lāgerīti no kāda alus lielražotāja standarta piedāvājuma! Tu taču zini, ka tā labi pazīstamajā garšā vairs neatklāsi neko jaunu. Labāk kopā ar mums dodies aizraujošā pastaigā pa modīgiem Rīgas "craft" alus bāriem, veikaliņiem un brūžiem! Ļoti iespējams, ka pēc tam tu vairs nekad neatgriezīsies pie savām tradicionālajām alus vērtībām.

Amatalus (craft beer) tiek brūvēts mazās alus darītaviņās, kur galvenais aldaris parasti ir arī pats uzņēmuma īpašnieks. Šoreiz koncentrēsimies uz Latvijas ražotājiem, jo viņi ir mums tepat blakus, ļoti ātri un elastīgi var mainīt sortimentu (jo alus tiek ražots mazos apjomos), vislabāk pārzina vietējā pircēja gaumi un izmanto neticami daudzveidīgas sezonālās piedevas: ogas, augļus, ķirbjus, šokolādi, asos piparus, tējas, ziedus, koku mizas, vienlaikus nepārkāpjot tradicionālo alus stilu smalko robežu.

Lūk, galvenie: Lager, Pilsner, Pale Ale (bālais eils), Wheat Ale (kviešu eils), Belgian Ales (beļģu eils), Sour (skābais), Brown Ale (brūnais eils), Porter (porteris), Stout (stauts).

Mazais ražotājs nekad neinvestēs lielformāta reklāmā, tas ir zem viņa goda, jo dzēriena sarežģītā kompozīcija visu atklāj bez vārdiem. Bet pudeļu etiķešu dizains un izsmalcinātie šķirņu nosaukumi apvienojumā ar daudzslāņaino garšu ieceļ visu nozari augstās mākslas līmenī. Stils pāri visam!

Katrs sevi un klientu cienošs bārs piedāvā paraugu izlasi ar 5-7 alus veidiem mazās glāzītēs, lai noskaidrotu tavu gaumi un vēlamā virziena stilus. Ieejot alus bārā, sāc ar tieši to!

Ieteikumi veiksmīgai degustācijai

  • Pievērs uzmanību alus krāsai, tā var variēt no gaiša salmu toņa līdz intensīvi melnai.
  • Ieelpo aromātu. Galvenās nianses: maize, raugs, karamele, augļi, garšvielas, ogas, ziedi.
  • Pagaršo. Tas atvērsies aromāta virzienā vai ar savu sarežģītību novirzīsies uz pavisam citu pusi.
  • Rūgtums. Šī ir vēl viena svarīga alus sastāvdaļa, kas, atkarībā no stila, izceļ noteiktu garšu gammu.
  • Struktūra. Tā var būt viegla, ūdeņaina, blīva, piesātināta, nevienmērīga, noapaļota.
  • Degustējot, pirms katra nākamā parauga atsvaidzini garšu kārpiņas ar ūdeni un uzkodām.
  • No gaišā, vieglā alus šķirnēm pārej uz tumšākām, no atsvaidzinošām – uz rūgtām, dūmakainām un spēcīgām.

Par katru baudīto "craft" alu dažos vārdos aprakstījām savus iespaidus, bet, kā zināms, labāk vienreiz nobaudīt nekā simts reizes dzirdēt, tāpēc iesakām sekot mums pa pēdām, pašiem visu izpētot un izgaršojot.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!