Foto: Pubicitātes attēls
Mājas kafejnīcu dienas Dienvidkurzemes novadā notiks četras nedēļas nogales no jūlija līdz pat septembrim. Kopumā dalību pieteikušas 50 mājas kafejnīcas. Katrai – sava neatkārtojama ēdienkarte un stāsts! Pirmie saimnieki savus viesus uzņems 23. un 24. jūlijā Rucavas, Nīcas un Grobiņas apkārtnē. Vairākās mājas kafejnīcās viesu sagaidīs dažādi muzikāli un mākslas pārsteigumi, būs iespēja iepazīt vietu vēsturi un doties piedzīvojumos.

Garda viesošanās starp Bārtas upi un Tāšu ezeru

Medzes pagasta Tāšu apkārtnē pirmo reizi Mājas kafejnīcu dienu viesus savās sētās uzņemts trīs jaunas saimniecības – "Ratuļi", "Maztāši" un "Krastmaļi".

Kas gan tās par mājas kafejnīcām Tāšu ezera krastā, ja galdā nav kārtīgas zivju zupas? To piedāvās "Maztāšu" saimnieki. Būs arī ugunī cepti kartupeļi, zivju vai vistas kotletītes un saldajā "Tāšu ezera peldošās salas". Un to vai zivis ir un salas peld varēs pārbaudīt izbraucot ar laivu pa Tāšu ezeru, pamakšķerējot vai vienkārši baudot dabas klātbūtni.

"Krastmaļu" mājās Tāšu ezera krastā audzē dārzeņus, ko tirgo un pagatavo dažādos gardumos. No pašaudzētajiem dārzeņiem viesiem arī taps dažādi cienasti: gaspačo, grilēti sezonas dārzeņi ar cūkgaļu, kas pagatavota pēc receptes, ko saimnieki atveduši no Patagonijas kalniem. Un, kad pēdējo reizi baudīta īsta melleņu klimpzupa pēc senas ģimenes receptes?

"Ratuļos" Aivaru ģimene saimnieko tikai gadu, un viņi mājas kafejnīcu dienās parādīs, kāpēc dzīvot laukos ir forši. Galdā cels Ratuļsaimes iemīļoto plovu un soļanku, medus kūku ar bērnības garšu. Lieli un mazi varēs izmēģināt dažādas dārza spēles un atpūsties no ikdienas.

Bārtas pagastā viesus gaidīs "Kulinārs ods" atpūtas bāzē "Ods" ar spēka putru un citiem kulināriem pārsteigumiem. Viesi varēs izbaudīt Bārtas upes skaistumu un doties mazā pārgājienā un visbeidzot vakarā uzzināt, kā tas ir, kad koncerts notiek uz upes.

Savukārt Grobiņā ikvienam būs iespēja paviesoties pie Ulda Poškus viņa ģimenes kafejnīcā "Kalēja gardumi" un nogaršot viņa mājražojumus – gaļu dažādos veidos. Būs gan šašliks, gan dažādas paštaisītas desiņas, bet saldajā viesi varēs mieloties ar mutē kūstošu Pavlovas ruleti.

Pārbaudītas receptes un jauni meistarstiķi

Ja vēl nav būts "Sapņu alejās" pie saimnieces Gunitas Pričinas, tad mājas kafejnīcu dienas ir īstai brīdis, kad doties uz Rucavu. Galdā tiks likti pavisam jauni meistarstiķi: "Bimbalu tīre dārzeņu ielokā", "Jēriņš dārziņā" un "Vikingu maltīte". Maiznīcā ceptās picas smaržai garām paiet nevarēs neviens, bet desertā saimniece piedāvās "Biguzi".

Turpat netālu viesus uzņems tradīciju namā "Zvanītāji", kur viesi varēs izjust senās mājas garu un baudītu tradicionālos Rucavas ēdienus, iepazīstot pagasta bagāto kultūrvēsturisko mantojumu.

"Vectēva dārzā" Rucavā saimnieko Ates ģimene, kas cienās ar uz ugunskura vārītu zupu un citiem gardumiem pēc pārbaudītām omītes un vectēva receptēm. Turpat audzētā piparmētra un ogas pārtaps gardumos, kas tā vien liks pirkstiņus aplaizīt.

Kur jūra, tur zivis

Nīcas pagastā viesus uzņems četras neparastas vietas. Brušvītu ciemā "Lakstīgalās" darbosies "Bārtnīca" un tās saimnieki Šēferu ģimene. Viņu draudzību ar pazīstamo šefpavāru Havjeru Garsiju varēs manīt arī šajās dienās, jo kafejnīcas apmeklētāji varēs nobaudīt "Sarkano bullīti" – chilli con carne mērce, kartupeļi un salāti.

"Sapņu paviljons" "Seskos" ikdienā ir svinību vieta ar nakšņošanas iespējām, bet šajās dienās saimniece piedāvās iespēju nogaršot viņas ciemiņu iecienītus ēdienus. Ja jau reiz jūra netālu, būs zivju zupa, reņģu filejas kraukšķi un pat Vidusjūras veltes. Mājas "Seski" izsenis ir bijusi zvejnieku saimniecības kolhoza "Sarkanā blāzma" kantora ēka, tāpēc interesentiem būs iespēja ielūkoties nelielā izstādē no saglabājušās mājas vēstures.

Lašu zivju zupu un reņģu gardumus baudīt varēs arī kafejnīcā "Jūrmalciema Valgums", kas darbosies piestātnē "Tīklu mājā". Turpat jūras krastā varēs nobaudīt arī auksto zupu, bada pankūkas, melleņu klimpu zupu un saldās vafeles. Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Pētera Jaunzema fotoizstādi un piedalīties ekskursijā pa Tīklu mājas Piestātni.

Dzimtas mantojumā Prenclavu vējdzirnavās Otaņķu pagastā tiks atvērta Kupšu ģimenes kafejnīca "Pie vecā meldera". Ikdienā ģimene cep dažādus gardumus, ko pazīst ar nosaukumu "Otaņķu gardumi", un arī Mājas kafejnīcu dienās viesu vēderi tiks brangi lutnāti.

Foto: Publicitātes attēls

Plašāk par Mājas kafejnīcu dienu piedāvājumu Dienvidkurzemē var uzzināt šeit, par visiem maršrutiem vairāk var uzzināt šeit.

Svarīgi atcerēties! Mājas kafejnīcas strādā dažādos laikos – laikam un datumam piedāvājumumu sarakstā jāpievērš uzmanība. Jāievēro arī iepriekšējas pieteikšanās lūgumu – citādi var palikt bešā savas neuzmanības dēļ. Jāatceras arī, ka mājas kafejnīcās norēķini iespējami tikai skaidrā naudā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!