Tuvojas dzimšanas diena, būs jācienā darbabiedri. Nupat kolēģe savā jubilejā bija uzcepusi tādu torti, ka teju sakāvāmies, kurš dabūs pēdējo gabaliņu. Man tāda noteikti neizdosies, es nesīšu pirktus pīrādziņus. Vai par to jāpārdzīvo? Jāiet uz saviesīgu vakaru – vienmēr kauns par lūpu krāsas nospiedumu, kas paliek uz manas glāzes, un kā paralēli “žonglēt” ar uzkodu šķīvīti... Varbūt pieklājīgāk neko neņemt?

Ikviens puslīdz labi audzināts cilvēks zina, kā uzvesties restorānā vai pie viesību galda, taču galdi dažādi un arī situācijas ir dažādas. Piemēram, semināri un lekcijas – kā uzvesties starpbrīžos un vai pārtraukuma beigās ir jāsteidz kaut ko paķert no galda un turpināt dzert savu kafiju jau zālē? Un kā rīkoties ar dzimšanas dienas cienastu darbā? Cik skrupulozi jāievēro kolēģu gaume un iespējamās uztura prasības? Šīs un vēl citas dzīves situācijas komentē etiķetes speciāliste Aija Strautmane un uzņēmuma "Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko.

Jubilāra cienasts kolēģiem

Nav divu vienādu darba kolektīvu. Katrā ir ļoti dažādi cilvēki, un katrā valda citāda atmosfēra, ieviestas dažādas darba tradīcijas, tomēr, cik novērots, mums ir pieņemts savās svinamdienās uzcienāt kolēģus ar kādu cienastu, vai tā būtu pašcepta torte, augļi, konfektes vai pīrādziņi. Liels bija mans pārsteigums, kad etiķetes speciāliste uzreiz, jau pirmajā teikumā, komentējot šo tradīciju, teica: "Nav obligāti nest uz darbu cienastu kolēģiem, kad ir dzimšanas diena. Tas, protams, ir pieņemts, bet nav obligāti. Ja kolektīvā pieņemts apsveikt dzimšanas un vārda dienās, tad cienā. Taču ne visos kolektīvos apsveic, līdz ar to, ja tevi nesveic, tad nav obligāti nedz atgādināt par savu jubileju, nedz cienāt."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!