Foto: PantherMedia/Scanpix
Aromātiskas kafijas krūze brokastīs ir ierasts paradums teju ikvienam. Tomēr tikai daļa aizdomājas par to, kas notiek ar organismu, ja dienā tiek izdzertas četras, piecas kafijas krūzes. Vai tā var pārdozēt kafiju un cik bīstama tā ir?

Pētnieki un uztura speciālisti ir lauzuši daudz šķēpu par šo tēmu, līdz nonākuši līdz kopsaucējam - nekaitīga kafijas deva ir līdz 400 ml diennaktī, tas nozīmē, ka piektā kafijas krūze, visticamāk, nekādu labumu nedos, drīzāk gluži pretēji - veicinās dažādas, brīžiem visai negaidītas blaknes un kaites.

Nevar aizmigt! Bet - cik ilgi?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kafija uzmundrina un mazina miegainību, šķiet, šo aromātiskā dzēriena iedarbību zina teju visi. Taču ne visi nojauš, cik ilgs var būt šis efekts.

Daļa uzņemtā kofeīna organismā pārstrādājas sešu stundu laikā, bet pilnībā no organisma pazūd vien pēc 24 stundām. Tādēļ, atkarībā no katra individuālajām īpatnībām, kafijas "pārdozēšanas" gadījumā miega traucējumi var ieilgt.

Ieteikums: ja tiek novēroti miega traucējumi, kafiju labāk pēcpusdienā un vakarā nebaudīt, šo prieku atstājot vien rīta cēlienam.

Kofeīna atkarība

Ja radusies sajūta, ka bez kafijas nav iespējams pamosties vai noskaņoties darbam, iespējams, tev izveidojusies kofeīna atkarība. Tā saistīta ar faktu, ka kofeīns no smadzeņu receptoriem "izspiež" nukleotīdu adenozīnu, kurš palīdz cilvēkam nomierināties. Tādēļ, kardināli mainot savus kafijas dzeršanas paradumus un pēkšņi pārtraucot to dzert, cilvēks var sajust nogurumu.

Spēcīgas atkarības gadījumā, pārtraucot dzert kafiju, 12-48 stundu laikā pēc pēdējās krūzes izdzeršanas cilvēks var izjust pat īstu absistenci - organisms prasīs jaunu kofeīna devu. Tipisks sindroms - galvassāpes.

Kafija kā osteoporozes cēlonis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Osteoporozes galvenais cēlonis ir kalcija un magnija deficīts organismā. Teorētiski kafija var veicināt saslimšanas risku, norāda speciālisti.

Atbilstoši nesenu pētījumu rezultātiem, uzņemot vairāk nekā 744mg kofeīna dienā (t.i., septiņas un vairāk kafijas tases), organismā tiek izskalotas šīs minerālvielas. Praktiski, lai kompensētu kalcija zudumu, ko izraisa lieka kafijas tase, pietiekot pievienot dzērienam vien pāris ēdamkaroties piena, iesaka "Delfi Woman".

Ieteikums: Sievietēm pusmūžā, kas ir osteoporozes saslimšanas riska grupā, ieteicams ierobežot kafijas patēriņu, nepārsniedzot 300 mg kofeīna devu dienā.

Kā lūdzu? Dzirdes halucinācijas?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kofeīns ir viena no izplatītākajām psihoaktīvajām vielām, uzsver Melburnas Universitātes pētnieki. Kofeīns ir tik psihoaktīvs, ka, izdzerot piecas stipras kafijas krūzes, cilvēks var pēkšņi dzirdēt skaņas, kuras patiesībā nemaz nav.

To pierādījuši arī Melburnas zinātnieku eksperimenti. "Eksperimenta dalībniekiem mēs teicām, ka baltajā troksnī, ko viņi dzirdēs, iekļauti fragmenti no dziesmas "White Christmas". Lūdzām, lai dalībnieki nospiež slēdzi, kad izdzird šos fragmentus. Patiesībā nekādas dziesmas tur nebija, tomēr tādējādi mēs noskaidrojām, ka cilvēki, kuriem bija paaugstināts kofeīna līmenis organismā, gluži tāpat kā ļoti satraukušies cilvēki, uzskatīja, ka ir dzirdējuši šo dziesmu," stāsta viens no eksperimenta rīkotājiem, profesors Saimons Krovs.

Ieteikums: Lai kā arī būtu, vēlams nepārsniegt speciālistu aprēķināto dienas devu. Kā zināms, visam ir savs mērs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!