Pašas rokām cepta maize
Foto: LETA

Mums ir ierasts maizi pirkt veikalā, taču to pašam pagatavot mājās arī nav nemaz tik sarežģīti. Lūk, viens no variantiem, kā to labāk izdarīt.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Būs nepieciešams

  • Litrs rūgušpiena;
  • ap 800 g kviešu miltu;
  • sauju rudzu miltu;
  • pāris ēdamkarošu eļļas,
  • 100g svaigā rauga;
  • tējkaroti ar kaudzi sāli;
  • pāris ēdamkarošu cukura;
  • ķimenes.

Pagatavošanas process

Lielajā mīklas bļodā iedrupina raugu, pieber tējkaroti cukura, pielej krūzīti rūgušpiena, visu kārtīgi samaisa, tad pieber miltus, lai rastos pabieza putra, liek siltumā uzrūgt.

Kad raugs pamodies, ielej atlikušo rūgušpienu, pielej eļļu, pamazām ber miltus, tos iemīcot, līdz tapusi bieza mīkla. Tad mīkla ir kārtīgi jāizmīca, vismaz 5 līdz 7 minūtes, līdz mīkla kļuvusi atsperīga.  

Pārsedz bļodu un liek siltumā rūgt 30 - 40 minūte), tad viegli atmīca atpakaļ un ļauj uzrūgt otrreiz. Mīklas gatavošana aizņems apmēram 15 minūtes.

Labāk maizi cept maizes krāsnī, taču pilsētas dzīvoklī tādas nebūs, tāpēc var izlīdzēties ar ierasto cepeškrāsni. Tā jānoregulē uz 200°C, lai sakarst, kamēr tiek taisīti kukuļi. Ja krāsns nebūs pietiekami karsta, maize sutināsies un  kukulis izplūdīs.

Cepšanas laiks atkarīgs no kukuļa lieluma, tāpēc tos parasti taisu garenus un ne pārāk biezus. Kad virsa sāk kļūt brūngana, pārbauda maizītes gatavību: paceļ kukuli uz augšu un pabungo pa apakšu, ja skaņa dobja - vēl jāpacep. Parasti cepšana ilgst apmēram 30 minūtes.

  

Izcepto kukuli liek uz dvieļa, ar slapjām rokām vairākkārt nopaijā virsu, sānus, tad ietin dvielī, apsedz ar kaut ko siltu. Karstu maizīti negriež.

Protams, kukulītī var iecept arī dažādus zaļumus, sīpolus, ķiplokus vai speķa gabaliņus.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form