Foto: Publicitātes foto
Atvērt 30 austeres nepilnās 3 minūtēs – tāds ir pasaules rekords austeru atvēršanā, kas pieder igaunim Anti Lepik. Viņš piedalīsies austeru atvēršanas čempionātā Rīgā, kas notiks 9. septembrī, Austeru festivāla ietvaros. Tiesa, ne dalībnieka, bet žūrijas priekšsēdētāja statusā.

AS "Tallink Grupp" galvenais šefpavārs Anti Lepik divas reizes ticis kronēts par pasaules čempionu austeru atvēršanā Golvejas austeru čempionātā. Uzdevums šāda veida pasākumos ir austeres atvērt ne tikai ātri, bet arī tīri – lai tās uzreiz iespējams baudīt. Uz austeres nedrīkst būt čaumalu drumslas, un tai jābūt pareizi nogrieztai no čaumalas. Bez tam, austerei ir jābūt dzīvai – ja šis nosacījums netiek izpildīts, par to tiek piešķirts sods līdz pat dalībnieka diskvalifikācijai. Tieši Golvejas starptautiskais Austeru un jūras velšu festivāls ir populārākais un prestižākais pasaulē. Kopš tā dibināšanas 1954. gadā, šeit kopumā apēsts vairāk nekā 3 miljoni austeru, kas aizskalotas ar šampanieti un alu.

9. septembri Anti Lepik ieradīsies Rīgā, lai kronētu Latvijas ātrāko austeru atvērēju. Lepik ar austeru atvēršanu nodarbojas jau 17 gadus un šo gadu laika kļuvis arī par šīs delikateses baudītāju. Mums bija iespēja uzdot Anti dažus jautājumus par viņa iemīļoto nodarbi.

– Kā sākās tava aizraušanās ar austerēm?

Aptuveni pirms 19 gadiem, kad saku strādāt "Tallink", apmeklēju "Gastro Food" festivālu Helsinkos. Tur notika Somijas austeru atvēršanas sacensības. Painteresējos vai varu tajās piedalīties un pēc diviem gadiem sāku startēju šajā čempionātā. Tad sāku strādāt uz "Tallink" kruīza kuģa, kur austeru atvēršana bija mana ikdiena. Viena brauciena laikā vidēji atvēru līdz pat 900 austerēm. Pamazām pievērsos arī austeru baudīšanai un ceļojot centos nogaršot tieši vietējās austeres. Diemžēl, pirms 13 gadiem Sardīnijā nejaušības pēc apēdu beigtu austeri, kas beidzās ļoti, ļoti slikti. Pēc šī atgadījuma esmu ļoti uzmanīgs un pirms ēšanas vienmēr pārliecinos vai austere ir dzīva un svaiga.

– Kā tas ir – sacensties ar pasaulē spēcīgākajiem austeru atvērējiem?

Ir grūti aprakstīt tās sajūtas. Ir liels prieks būt daļai no pasaules spēcīgāko austeru atvērēju elites. Bet vēl labāk ir būt par pašu labāko austeru atvērēju pasaulē. Man ļoti ilgi nācās piedalīties dažādās sacensībās un daudz mācīties, līdz sāku uzvarēt un sasniedzu šādus rezultātus.

– Tu pats ikdienā ēd daudz austeres?

Jā, man austeres ir kā vīns. Es izbaudu garšu nianšu atšķirības atkarībā no reģionā. Esmu kā tāds austeru garšu kolekcionārs . Īpašos austeru pasākumos vai vakariņās varu apēst ļoti daudz austeres. Būt austeru atvērējam ir mans dzīvesveids, kas viennozīmīgi saistās ar austeru baudīšanu.

Foto: Publicitātes foto

– Kāda ir tava mīļākā austeru šķirne?

Katrā austeru šķirnē var atrast ko īpašu, atšķirīgu, interesantu. Tomēr mīļākās man ir savvaļas austeres no Īrijas.

– Vai tu pats austeres ēd svaigas, vai mīli arī tās pagatavot?

Vislabāk ir ēst svaigas austeres, tomēr labas ir arī grillētas. Tādā gadījumā pievienoju tām sēņu kimči, ko sajaucu ar sviestu. Tad tās sanāk viegli pikantas.

– Kā tu raksturotu austeru ēšanas kultūru Baltijā?

Lai arī lēnām, bet austeru baudīšanas kultūra pie mums kļūst arvien populārāka. Tas ir ļoti labi, jo austeres ir lielisks olbaltumvielu avots, ar ko papildināt ikdienas ēdienkarti. Pozitīvi ir tas, ka austeres kļūst pieejamākas un cilvēki to vairs neuztver tikai kā bagātu cilvēku izklaidi.

– Ko tu sacītu tiem, kas nekad nav pamēģinājuši austeres?

Noteikti to izdariet – austere garšo kā sirēnas skūpsts un un tajās ir īsta vitamīnu jūra!

3. Austeru festivāls Rīgā notiks 9. septembrī restorānā "Buržujs". Plašāku informāciju meklē feisbukā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!