18.novembris receptes
Foto: DELFI

Nevieni svētki nav iedomājami bez garda cienasta, jo mēs esam ne tikai dziedātāju, bet arī ēdāju tauta! Ja saulgriežu svinēšanas mielasts lielākoties visiem ir skaidri zināms un tradicionāls, proti, Lieldienās - kuličs vai pasha, Jāņos - siers, Ziemassvētkos - cepetis, piparkūkas un karstvīns, citās svinību reizēs parasti aizdomājamies, kā iepriecināt sevi un savus viesus, ar ko palutināt garšas kārpiņas?

Strauji tuvojas 18. novembris – diena, kad Latvija svin savu 95. dzimšanas dienu, kas valsts iedzīvotājos raisa īpašu patriotisma un lepnuma sajūtu. Lai svētkus aizvadītu pacilātās un ģimeniskās izjūtās, mums ir vērts pacensties klāt arī svētku galdu, kas simbolizētu un īpaši izceltu šīs dienas nozīmi. Ko likt svētku galdā Neatkarības dienā? "Tasty.lv" uzrunātie pavāri un populāri ēdienu blogeri teju vienbalsīgi iesaka galdā celt ēdienus, kas asociējas ar Latviju, svētkiem un rudeni.

"Manā svētku galdā noteikti būs dzērveņu ķīselis un ķirbju biezzupa ar dzērvenēm, manuprāt, šīs ogas ļoti sader ar valsts svētkiem," sarunā ar "Tasty.lv" stāsta ēdienu blogere Ilze Lipska. "Kopā ar ģimeni iededzināsim svētku svecītes un sacepsim piparkūkas, kas arī radīs īpašu svētku noskaņu." "Tasty.lv" lasītājiem Ilze svētku vakariņām ieteic izmēģināt pašas pārbaudītu biešu kūku, kas ne tikai interesanti izskatās, bet arī ļoti labi garšo.

Ķirbju biezzupu kā ideju Latvijas svētku vakariņām iesaka arī ēdienu blogere Zitiņa, ar smaidu iesakot izmēģināt arī šampanietī sautētus skābos kāpostus.

"Šī ir diena, kad katra Latvijas iedzīvotāja sirdī parādās īpaši silta noskaņa, un, kā jau šādos notikumos pienākas, mēs kārojam pēc tai pieskaņota svētku galda. Goda vieta jāatrod smaržīgai rupjmaizei, mūsu bitenieku ievāktam medum un tradicionālajai bukstiņputrai. Tāpat mūsu ābelēs vēl ir redzami pēdējie āboli, kam pienācis īstais laiks beigt vientuļi šūpoties zaru galos un padarīt maltīti vēl sulīgāku," stāsta restorāna "Tex-Mex" šefpavārs Kristaps Viesturs.

Kardināli atšķirīgu svētku ēdienkarti piedāvā restorāna "Caviar Club" šefpavārs Kristaps Jokmanis, iesakot ļoti izsmalcinātu maltīti - brieža fileju, grilētas karaliskās tīģergarneles un riekstu kraukšķu kārtojumu ar baltās šokolādes musu un avenēm, kas esot ļoti iecienīta svētku maltīte viņa ģimenē.

Restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis ierosina svētkos iztikt bez tradicionālā rosola, tā vietā mielojoties ar veselīgām uzkodām no zaļumiem, zivīm un siera, bet pēcāk pasniegt zupu no Latvijā audzētām rudens veltēm. "Vienalga, vai svinat svētkus mājās, ciemos vai restorānā, galvenais ir nesasteigt maltītes baudīšanu! Labāk pagatavot un mieloties ar trijiem vai četriem pārdomātiem ēdieniem, nevis pārmērīgi piesātināt svētku galdu ar daudz un dažādām veltēm, kas nomāc viena otras garšu un neļauj pilnībā izbaudīt maltīti," teic Gints. "Tasty.lv" pievienojas šim ieteikumam, novēlot ikvienam izvēlēties savu gardāko recepti svētku galdam un interesantāko pasākumu, kā kopā ar ģimeni un draugiem patīkami pavadīt 18.novembri.

Lai labi garšo!

Source

Tasty

Tags

18. novembris Sarakstu karuselis
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form