Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izrakumos seno romiešu pilsētā Pompejā arheologi uzgājuši sienas gleznojumu, kurā attēlots plācenis, kas ārkārtīgi atgādina picu, tā rosinot pieņēmumus, ka tas varētu būt slavenā itāļu ēdiena priekštecis, vēsta BBC. Par atradumu ar lepnumu ziņojusi Itālijas Kultūras ministrija.

Tomēr, lai sienas gleznojumā redzamo plāceni varētu uzskatīt par klasisku picu, trūkst galvenās sastāvdaļas – tomātu mērces. Tas gan nav nekāds pārsteigums, jo senie romieši pat nenojauta, ka tomāti vispār eksistē. Par itāļu virtuves simbolu kļuvušais dārzenis (bioloģiski gan tā ir oga) ir dzimis Dienvidamerikā, Apenīnu pussalā tas parādījās vien 16. gadsimta vidū.

Jaunatklātā freska ar "picu" tika uzieta nesenos izrakumos pakalnā, līdzās Pompejas maiznīcai. Arheologi seno pilsētu dala deviņos rajonos, sienas zīmējums atrasts 9. rajonā.

Ēka tika daļēji atrakta jau 19. gadsimtā, taču arheologu darbs atsākās tikai šī gada sākumā – gandrīz 2000 gadus pēc vulkāna izvirduma, kas izpostīja pilsētu.

Ar siera masu pārziesti plāceņi Romas impērijas laikos bijusi iecienīta trūcīgo iedzīvotāju uzkoda. Siera pastu sauca "moretum", tā bija gatavota no sālīta siera, ķiplokiem un garšaugiem. Atsevišķi kulinārie vēsturnieki uzskata, ka tā ir slavenās pesto mērces priekštece, norāda BBC.

Būtiskākā pesto un "moretum" atšķirība ir siers – Senajā Romā izplatītākie bija kazas un aitas piena sieru, savukārt pesto tiek izmantots no govs piena gatavotais parmezāns.

Foto: Shutterstock

Pompejas arheoloģiskā parka direktors Gabriels Zuhtrigels medijiem klāstīja, ka šajā freskā uzkrītošākais ir kontrasts starp "vienkāršo un pieticīgo ēdienu" un "grezno sudraba šķīvi".

"Neviļus prātā nāk pica, kas radās Itālijas dienvidos kā nabago ēdiens, bet nu iekarojusi visu pasauli un tiek pasniegta pat dārgos restorānos," sacīja Zuhtrigels.

Arheologu atraktā nama virtuvē līdzās krāsnij atrastas arī trīs cilvēku mirstīgās atliekas, vēstīja Itālijas Kultūras ministrija.

Vezuva izvirdums mūsu ēras 79. gadā Pompeju pārklāja ar pelniem, "iekonservējot" gan pilsētu, gan tās iedzīvotājus nāves brīdī.

Pompeja atrodas vien 23 kilometrus no Neapoles – mūslaiku itāļu picas dzimtenes.

Šodien vakariņās picas! 40 idejas, kā garšīgi nosvinēt picas dienu


Šodien svētki visiem picu mīļotājiem, nu, tātad visiem! Jo kurš gan nav picu mīļotājs? Un tieši šodien visa pasaule ēd picas... Patiesībā tieši tāpat kā visas citas dienas kopš pašas pirmās picas pasaulē. Paldies tev, Itālija!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!