Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērni ir saldummīļi, un ne velti - saldumi ir ātrākais enerģijas iegūšanas veids. Bērniem vajag enerģiju, viņi ir kustīgi un aktīvi. Saldumi satur glikozi, tā baro smadzenes.

Vienīgi saldumu ēšanas politikai ir jābūt tādai, lai tie mazāk kaitētu zobiem un nebūtu iemesls, kāpēc saldummīlis atsakās no veselīgā biezpiena un burkāna. 

Trīs saldumu ēšanas likumi:

1. Saldumiņš tikai pēc pusdienu maltītes;
2. Pēc saldumu ēšanas jātīra zobi;
3. Nepadarīt saldumus par balvu un aizliegto augli, kas vienmēr ir vilinošs.

Ir saldumi, kas ne tikai nekaitē, bet pat ir pietiekami veselīgi, lai tos ēdot, būtu ne tikai tīrās enerģijas lādiņš, bet arī kāds labums. Arī mājās gatavos saldējums, pašvārīti ievārījumi un medus ir ierindojami atļauto gardumu sarakstā. Protams, pirms dot jebkuru veikalā nopirkto kārumu, noteikti jāizpēta tā sastāvs uz paciņas, jo jebkuru labu lietu rūpniecības optimizēšanas vārdā var arī sabojāt.

Zefīri un pastilas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šos saldumus bērniem drīkst pievadāt jau sākot no divu gadu vecuma, jo zefīru sastāvs tiek uzskatīts par vismazāk kaitīgo. Zefīru sastāvā ir agars, kas ir augu izcelsmes recinātājs. Tajā ir jods, dzelzs un kalcijs.

Zefīri un pastilas top no augļu masas, cukura un olas baltuma, bet gaisīgumu un masas stingrību iegūst, pievienojot agara biezinātāju, želatīnu un pektīnu. Pektīnu uzskata par līdzekli, kas attīra organismu no toksīniem un līdzsvaro vielmaiņu. Arī želatīnam ir savs labums – tas uzlabo ādas, matu, locītavu veselību.

Marmelāde

Vēl viens našķis, kas nenodarīt postu, ēdot to saprātīgos daudzumos. Marmelādes sastāvs ir līdzīgs zefīra sastāvam, arī tajā ir dabīgais biezinātājs želatīns, pektīns un agars, augļu sula un cukurs. Marmelādi var uzskatīt par vieglu un pat diētisku saldumu.

Košļājamās konfektes jeb biežāk sauktas par „gumijlāčiem”, ir marmelādes paveids. Tā ir biezāka, blīvāka konfekte, kurai pievienots medus vasks, dažreiz tās ir papildinātas ar C vitamīnu un dabīgo augļu sulu.

Šokolāde

Pediatri neiesaka bērniem līdz 4 – 5 gadu vecumam našķoties ar ļoti tumšu, stipru un tīru šokolādi. Lai arī to pamatoti uzskata par veselīgu kārumu pieaugušajiem, rūgtā šokolāde satur pārāk daudz kakao pulvera, kas ir gan alerģisks, gan arī pārāk stimulējošs maziem bērniem.

Kopumā šokolāde ir veselīgs saldums, īpaši eksāmenu laikā, kad ir liels enerģijas patēriņš. Tumšā šokolāde ir gards veids, kā stiprināt imunitāti pēc slimošanas, jo satur antioksidantus.

Bezē cepumi

Saputots cukurs un olas baltums ir nekaitīga kombinācija, ja vien nav alerģijas uz olām. Vēl viens pluss bezē cepumiem – tie ir viegli pagatavojami mājās un tādā gadījumā to sastāvs ir zināms un drošs.

Žāvētie augļi

Vērtīgu mikroelementu krātuve ir žāvētie augļi, tie uzlabo sirds, asinsvadu un kuņģa un zarnu trakta darbību.

Rozīnes, melnās plūmes, žāvētas dateles ar dot bērniem jau sākot no divu gadu vecuma.
Tomēr pērkot žāvētos augļus veikalā vai tirgū, kritiski jāizvērtē to patiesas sastāvs. Jo košākas, spīdīgākas un skaistākas ir rozīnes, dateles vai plūmes, jo lielāk daudzums dažādu uzlabotāju tām ir pievienots.

Pediatri noteikti neiesaka pirkt sukādes. Tajās ir ļoti daudz cukura, bet eksotiskie augļi, kas izmantoti to gatavošanā, var būt par iemeslu alerģiskām reakcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!