Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka mūsdienu patērētājs aizvien lielāku uzmanību un laiku velta kvalitatīvu pārtikas produktu izvēlei, krietnu brīdi lasot izejvielu sarakstu, kas norādīts uz iepakojuma. Etiķetes tā vien aicina pircējus izvēlēties veselīgu pārtiku. Taču sabiedrībā bieži tiek jaukti trīs jēdzieni – "dabisks", "ekoloģisks" un "svaigs" – kas savstarpēji ir atšķirīgi un nenozīmē vienu un to pašu.

Par iemeslu nepilnīgai izpratnei kalpo informācijas trūkums. Svaigs produkts, piemēram, ir neapstrādāts un tāds produkts, ko zemnieks izaudzē vai iegūst piemājas dārziņā. Savukārt ekoloģisku produktu ražošanas process notiek saskaņā ar dabu, kad netiek izmantotas nekādas ķīmiskas vielas un process tiek rūpīgi uzmanīts, sākot no zemnieku saimniecības līdz pat produkta fasēšanai. Visas izejvielas ir īpaši sertificētas, tādējādi nodrošinot stingru kontroli un uzticamību.

"Lai uzņēmums varētu ražot un tirgot ekoloģisku pienu, tam ir jābūt iekļautam bioloģiskās lauksaimniecības kontroles sistēmā, kā arī tam jāiegūst atbilstošs bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts, kurā norādīts bioloģiskais produkts – piens. Tikai no tādām saimniecībām piena pārstrādes uzņēmumi var pieņemt bioloģisku izejvielu – pienu un ražot tālāk ekoloģiskos produktus," uzsver "VSIA Sertifikācijas un testēšanas centra" Bioloģiskās lauksaimniecības galvenā eksperte Daiga Tukiša.

EKO produkti ar garu lietošanas termiņu – pamats šaubām par izejvielu bioloģisko izcelsmi

Ekoloģisko produktu ražošanas process salīdzinājumā ar citiem būtiski neatšķiras. Galvenā atšķirība ir izejvielās, kādas tiek izmantotas.

"Katra "Baltais EKO" produkta sastāvdaļa ir iegūta atbilstoši noteiktajām prasībām, ko izvirzījušas valsts institūcijas, lai garantētu atbilstību normām. Pareiza tehnoloģiju izmantošana spēj nodrošināt samērā ilgstošu produktu uzglabāšanas laiku, neizmantojot mākslīgas piedevas," skaidro "A/S Tukuma piens" kvalitātes sistēmas vadītāja Aurika Bodniece.

Pārtikas un veterinārais dienests ir noteicis, ka uzņēmuma un domēna nosaukumā nav pieļaujama terminu "bio" un "eko" lietošana, ja uzņēmums nav saņēmis sertifikātu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzību un kontroli. Tāpat kopienas normatīvie akti nosaka pamatprincipus bioloģisko produktu ražošanai, marķēšanai, kā arī kontrolei, līdztekus nosakot aizsardzību produktiem, kas iegūti ar bioloģiskās ražošanas metodēm. Eiropas Savienības dalībvalstīs ir noteikta vienota kārtība, kādām jābūt obligātajām norādēm bioloģisko produktu marķējumā.

Jebkura piedeva, piemēram, kukurūzas ciete, pārtikas želatīns un citi produkti nav ekoloģiski

Jebkura viela, kas tiek pievienota ražošanas procesā eko produktiem ir bioloģiska, ko apliecina sertifikāti. "A/S Tukuma piens" tehnoloģe Sandra Firleja skaidro, ka, pārstrādājot ekoloģisko pienu, tiek pievienotas tikai sertificētas bioloģiskās izejvielas, lai tādējādi iegūtu vēlamo produktu, piemēram, jogurtu. Lai tas atbilstu mūsu izpratnei par garšīgu un arī vizuāli pievilcīgu gardumu, tiek pievienotas papildvielas, nodrošinot krēmīgu un biezu masu. Taču arī, piemēram, kukurūzas ciete un pārtikas želatīns var būt ekoloģisks.

Nav jēgas pirkt – apkārtējās vides ietekme tāpat ir negatīva

Katra cilvēka izvēle ir pirkt ekoloģisku vai standarta produktu. Jo vairāk cilvēki domās un izlems par labu "zaļai" dzīvošanai, jo mazāk vidē nonāks kaitīgās vielas. Zeme uzsūc ķimikālijas, kas nonāk upēs un ezeros, savukārt mūsu organisms cieš no pārlieku daudzām mākslīgajām piedevām, kas pārtiku padara skaistāku, saldāku un arī ilgāk uzglabājamu.

Eko produkti šodien tiek ražoti tā, lai ikvienam veikalā būtu pieejama ekoloģiska un garšīga pārtika, domājot gan par savu veselību, gan nākotni kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!