Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka siera stendi veikalos gadu gaitā ir auguši vairākkārt apjoma un klāsta ziņā. Pasaulē vien ir zināmas vairāk nekā 1000 siera šķirņu. Taču kā saprast, kurš siers būs tas piemērotākais ēšanai? Padomus siera izvēlē sniedz Renārs Tumens, "Trikāta" siermeistars.

Plašajā sieru klāstā var apmaldīties, ja sāk piedomāt pie tā, kā tos iedala. Nepietiek jau ar to vien, ka ir četru dažādu pienu sieri – govs, aitas, kazas un bifeļa, tie vēl atšķiras pēc nogatavinātības, caurumu formas un citām pazīmēm. Kādām, uzzini tālāk!

Sieru iedalījums pēc piena

Foto: PantherMedia/Scanpix

Siera raksturīgās īpašības – garšu, krāsu, smaržu, konsistenci – nosaka piens, kā arī citas piedevas, kuras pievieno ražošanas procesā. Sieru var ražot no govs, kazas, bifeļa vai aitas piena – tie ir populārākie piena veidi. Puscietos sierus galvenokārt ražo no govs piena. Svaigos sierus lielākoties gatavo no kazas piena, jo tam ir krēmīga konsistence. Šajā sieru kategorijā ir arī izņēmumi – svaigā siera Sniega bumbas, piemēram, ražotas no govs piena. Plaši pazīstamo Mozzarella izsenis gatavo no bifeļa piena, taču patlaban veikalos pieejams arī siers, kas ražots no govs piena.

Sieru iedalījums pēc cietības

Foto: Shutterstock

Sierus pēc cietības var iedalīt piecās kategorijās: mīkstie, pusmīkstie, puscietie, cietie sieri, kā arī pavisam cietie sieri. Jo lielāks ir mitrums sausnā, jo siers ir mīkstāks.

  • Pie mīkstajiem sieriem pieskaita gan Mozzarella, Ricotta, Feta, Brie, Camambert, gan Latvijā iecienītās Sniega bumbas.
  • Pusmīksto sieru kategorijā ietilpst vairāki pasaulē zināmi zilie sieri, piemēram, itāļu Gorgonzola, britu Stilton un dāņu Havarti siers.
  • Savukārt puscieto sieru kategorijā ietilpst Latvijā plaši lietotie Krievijas un Holandes sieri, kas citviet pasaulē zināmi kā Tilsiter, Gouda un Edam. Šajā kategorijā ietilpst arī Maasdam, Emmental un Comte.
  • Zināmākie cietie sieri ir Cheddar, kā arī Šveices Gruyère siers.
  • Pavisam cieto sieru piemērs ir Parmezāna siers – tajā ir izteikti mazāk mitruma sausnā nekā pārējos sieros.

Bieži vien cilvēki brīnās, kādēļ ciets siers ir dārgāks par puscietu vai negatavinātu sieru. Cietos sierus ražo salīdzinoši ilgi – sākot no sešiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Tā ražošanā ir izmantoti lieli finansiālie resursi – ieguldīts pamatīgs darbs un laiks.

Sieru iedalījums pēc nogatavināšanas ilguma

Foto: Shutterstock

Ir divu veidu iedalījums – pirmie ir sieri, kas netiek gatavināti, tāpēc ir baudāmi jau dažu dienu laikā pēc ražošanas. Otrie ir sieri, kam nepieciešami daži mēneši vai pat gads, lai izveidotos spēcīga un pilnīga garšu buķete.

Nenogatavinātie jeb svaigie sieri parasti ir mīkstas vai puscietas konsistences. Ja tiem nav pievienoti konservanti, to derīguma termiņš ir daudz īsāks (nekā nogatavinātiem sieriem), tādēļ tie jānoēd dažu dienu laikā pēc to iegādes. Nogatavināti sieri lielākoties ir puscieti vai cieti. Tiem nogatavināšanās laikā izveidojas izteikta un piesātināta garša.

Sieru iedalījums pēc to caurumu veida

Foto: Shutterstock

Kā uzglabāt sieru?

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!