Foto: Shutterstock

Siers ir viens no burvīgākajiem un dažādākajiem piena produktiem, kuru ikdienā pievienot vienkāršām vai nedaudz sarežģītākām maltītēm, lai izceltu tomātu, lapu salātu, kartupeļu un citu produktu garšu. To vairs neliekam tikai uz brokastu maizītēm vai nekaisām pāri picai. Siers būs lielisks salātos, zupās, sacepumos, bet garšas piedzīvojumā aizvedīs, likts uz siera plates kopā ar vīģu vai aveņu džemu.

Makaronu ēdienos, picās un sacepumu virskārtās vislabākie būs tie sieri, kuri viegli kūst – Krievijas siers, Holandes siers, Čederas siers, Ženēvas siers, Edam siers, zilais siers, brī siers un citi.

Sieru ledusskapī uzglabā sviestpapīrā vai vaska papīrā, kurā to ietin tirgotājs – tas nodrošinās to, ka tam nepiekļūst gaiss un siers neapkalst. Tāpat labākā vieta, kur sieru glabāt, ir dārzeņu atvilktne – nekādā gadījumā to nevajadzētu likt ledusskapja durvju plauktiņos, kā arī kopā ar ļoti spēcīga aromāta produktiem, jo siers viegli "uzsūc" svešas smaržas. Pateicīgas glabāšanai ir arī kartona kastītes, kurās siers varēs "elpot".

Izmantojot maltītēs mīkstos sierus, tos pirms pievienošanas, piemēram, makaroniem, sarīvē. Lai rīvēšana padotos vieglāk, mīksto mocarellu, fontina vai kādu citu, aptuveni 20 minūtes pirms izmantošanas ievieto saldētavā.

Bet mīksto sieru veiksmīgākai sagriešanai, noderīgs palīgs būs zobu diegs – ar to fetas sieru, brinzu un kazas sieru itin viegli varēs sagriezt skaistās šķēlītēs.

Siera zupās visgardākie būs kausētie sieri, kurus zupai pievieno kādu brīdi, pirms tā gatava. Kausētais siers izkusīs un piešķirs dārzeņu zupai maigu garšu un skaistu krāsu. Bet, gatavojot čili vai gulaša zupu, pievieno tai sarīvētu cieto sieru, piemēram, parmezānu, Monterigo vai citu.

No siera nūjiņām, kas apvārtītas rīvmaizē, var pagatavot gardas uzkodas. Siera nūjiņu nelielos gabaliņus, kas apviļāti olā un pēc tam rīvmaizē, apcep vai fritē eļļā un pasniedz kopā ar kādu krējuma vai jogurta mērci.

Bet lielāku maizes klaipiņu var pārvērst par siera un ķiploku bumbu, sagriežot to viscaur šķērsām dziļās bedrītēs un griezuma vietas sapildot ar sarīvētu sieru un ar garšaugiem sajauktu sviestu.

Izvēlies kādu no "sierīgajām" Tasty.lv receptēm un ļaujies garšas baudījumam!

Gaisīgais siera suflē

Foto: Shutterstock

Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, visgrūtākais to pasniegt, pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz karsts, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Viltotā brokoļu siera zupa

Izšķirstot Ziemassvētku vecīša atnesto grāmatu, pirmā recepte, kas iekrita acīs - brokoļu siera zupa, noteikti arī tāpēc, ka pilna saldētava ar brokoļiem salikta, un tagad jāsteidz apēst līdz nākamajai ražai, kas nemaz tik tālu vairs nav, paskat, jau februāris.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru

Foto: Shutterstock

Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.

Lasīt vairāk

Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'

Foto: Shutterstock

Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem

Foto: Vida Press

Lazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Svaigu dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei - svaigo dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām. Brinzas siera vietā droši vari izmantot arī fetas sieru.

Lasīt vairāk

Elegantā uzkoda ar pesto, tomātiem un mocarellu

Foto: Māris Lapiņš

Vasaras garša nav iedomājama bez sulīgajiem tomātiem un bazilika, turklāt šo kombināciju ļoti veiksmīgi papildina mocarellas siera klātbūtne, tāpēc bez ierastā pasniegšanas veida ar salātiem, šī intepretācija uz rudzu maizcepuma ir kā radīta spēcinošām brokastīm, elegantām uzkodām svētkos vai vienkārši ātrai apetītes remdināšanai. Tikpat labi un citiem varbūt pat vēl labāk šī recepte labpatiks ar maizcepumiem, kas garnēti ar jūras sāli un sēklām.

Lasīt vairāk

Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica

Foto: Vida Press

Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

'Caprese' salāti

Foto: Shutterstock

"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezeņa, bekona, puravu un siera pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs un gards sacepums no maiga kartupeļu biezeņa, puraviem, nedaudz apcepta šķiņķa un garda siera. Pīrāgu pasniedz tāpat vai kā piedevu kopā ar kādu gaļas ēdienu vai plaucētām olām.

Lasīt vairāk

Superātrie makaroni ar sieru un dārzeņiem – pagatavojami vienā katliņā

Man vienmēr ir paticis izdomāt jaunus veidus, kā pagatavot makaronus ar sieru - esmu gatavojusi makaronu un siera zupu, makaronu un siera kēksiņus, makaronu un siera picu. Un vēl dažādas variācijas. Kaut kā man tas padodas.

Lasīt vairāk

Sātīgais pupiņu sacepums ar marinētiem pipariem un sieru

Dienās, kad gribas sasildīties ar kaut ko sulīgu, bet reizē apetīti remdinošu, šis dārzeņu sacepums ar siera un olu "cepurīti", būs īstajā vietā un laikā. Pat zvērināti gaļēdāji tikai pēc maltītes nobaudīšanas attapsies, ka labi paēsts pat bez gaļas klātbūtnes ēdienā.

Lasīt vairāk

Laša krēmzupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Laša krēmzupa ar kausēto sieru - kaloriju neskaitītājiem.

Lasīt vairāk

Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.

Lasīt vairāk

Siera - rupjmaizes salāti

Foto: Shutterstock

Siera un rupjmaizes salāti - sātīgs cienasts bez lieliem pūliņiem.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!