Foto: Shutterstock
Rudenī uzturā nepieciešams lietot vietējos produktus, tostarp vērtīgos rudens dārzeņus un augļus, kas satur vērtīgas uzturvielas un vitamīnus, palīdz pārvarēt rudens nogurumu, sagatavot organismu ziemas periodam. Lai veicinātu vietējo sezonas produktu izmantošanu ikdienas maltītēs, "Lido" sadarbībā ar uztura speciālistiem ir izveidojuši noderīgu rudens sezonas produktu kalendāru, norādot, kas tad ir vērtīgākais, ko ēst katrā rudens mēnesī.

Rudens sezonas produktu kalendārs atklāj, ka septembrī uzturā ieteicams lietot tomātus, jo tie satur organismam nepieciešamās minerālvielas – kāliju, fosforu, kalciju. Šie minerāli nodrošina vielmaiņu un barības vielu uzsūkšanos, uztur normālu asinsspiedienu, piedalās smadzeņu apgādē ar asinīm, kā arī stipru kaulu, zobu, matu un nagu veidošanas procesos. Tāpat septembrī jāēd vietējās plūmes, ābolus, bumbierus, kā arī dažādus ķirbju, burkānu, kartupeļu un biešu ēdienus.

Savukārt oktobrī jāturpina ēst svaigas plūmes, burkānus un produktus, ko iespējams ēst neapstrādātus. Tas nenozīmē, ka jāizvairās no vārītu, sautētu vai krāsnī ceptu dārzeņu lietošanas uzturā. Termiski pareizi apstrādāti dārzeņi joprojām satur derīgas uzturvielas. Savukārt novembrī ieteicams ēst dažādus sakņaugus, kuri, pareizi uzglabāti, nezaudē vitamīnus un palīdz uzlabot organisma veselību, piemēram, rutkus, bietes, selerijas saknes. Rudens nogalē imunitāti stiprināt lieliski palīdz arī smiltsērkšķi.

Apskati rudens sezonas produktu kalendāru. Spied uz attēla, lai apskatītu lielāku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!