Foto: Shutterstock
"Tuvojas atvaļinājumu laiks un es, tāpat kā daudzi citi, sāku plānot atpūtu. Šoreiz vēlos padalīties ar savu pieredzi, plānojot ēdienkarti garāku autobraucienu laikā, kad dienā jānobrauc vairāki simti kilometru un negribas velti tērēt laiku, meklējot "labi un nedārgi" ēstuvi, kā arī iedzīvoties veselības problēmās, nobaudot pārtiku, kuru skāris laika zobs vai komerciāli ieinteresēta uzņēmuma pavāra roka. Un mazliet ieskatīties ēdienreižu plānošanā, ja ceļo ar auto," no savas virtuves mums raksta Anda. Turpinājumā – viņas pārdomas un ieteikumi.

Ikviens, kurš ir ceļojis ar auto – tuvāk vai tālāk –, zina, ka iespēja nomirt badā braucējam nedraud. Daudz lielāks drauds ir ēdmaņa, kura pieejama ātri un īpaši nenovirzoties no maršruta. Neganti izsalkušajiem ceļotājiem ātru iespēju remdēt izsalkumu un pacelt insulīna līmeni piedāvā degvielas uzpildes stacijas. Tur pieejamais piedāvājums kārdinoši zibinās acu priekšā un, ja esi izsalcis, ir ārkārtīgi grūti neaizrīties ar siekalām, raugoties uz desiņām, kuras grilējas turpat, pie kases. Roka stiepjas arī pēc kādas kafijas un smalkmaizītes. Aizveriet acis! Tās ir lamatas, kurās iekrīt ne viens vien tālāka ceļa mērotājs, kurš vizinās pa Latviju, Lietuvu un Igauniju. Plānojot braucienu pa šīm valstīm, es sākumā vienmēr izpētu maršrutu un tajā pieejamās ceļmalas ēstuves, atsauksmes par tām. Un padomāju – vai nebūs izdevīgāk nedaudz "noiet no ceļa" un iebraukt kādā pilsētā, lai paēstu, vai paņemt līdzi kādas sviestmaizes, vrapus un vieglas uzkodas (lētāk un ātrāk).

Garākos braucienos jāplāno jau nopietnāk. Ja mērķis ir maksimāli īsākā laikā nokļūt no punkta A uz punktu B un šis brauciens aizņems divas dienas vai ilgāk (daudz ilgāk), tad plānošana notiek citādi. Parasti pirmajai un otrajai dienai tiek sagādāta pārtika, kura izturēs ilgāku vizināšanos ārpus ledusskapja. Augļi (āboli, bumbieri, banāni) un dārzeņi (redīsi, puķkāposti, ķirštomāti, mazi gurķīši, var paņemt arī konservētus zaļos zirnīšus), kāds cietais siers (sagriezts šķēlēs), kāda žāvēta gaļa vai desa, nesālīti rieksti, laba maize, arī kefīrs. Termosā – zaļā tēja, līdzi dzeramais ūdens un pavisam neliels apjoms kāda saldināta dzēriena. Es ņemu arī melno šokolādi. Protams, tad, ja jums līdzi dodas mazi bērni, plānotā ēdiena sortiments ir mazliet savādāks un iekļauj sevī arī bērnu vajadzības. Apjoms – apmēram tik, lai pietiktu divām dienām, no brokastīm līdz vakariņām. Noteikti nedrīkst aizmirst arī par ūdeni, kuru izmantot augļu/dārzeņu mazgāšanai, krūzītes, karotes un papīra dvieļus, kā arī roku dezinfekcijas līdzekļus.

Tad, kad līdzņemtais ēdiens notiesāts, jāsāk domāt, kā ātri un visādā ziņā "nesāpīgi" paēst. Un šeit atkal uzpeld ātro ēstuvju piedāvājums: burgeri, eļļā vārīta vista, hotdogi... Kārdinājums ir liels, bet nav nepārvarams. Pēc pieredzes varu teikt, ka labāk ir ieskriet kādā veikalā, kurš netālu no naktsmītnes, un papildināt augļu, riekstu un uzkodu krājumus, ja ar tiem ir "par īsu", tad ceļmalas ēstuvē veiksmīgākā izvēle būs kādi makaroni, salāti vai bagete – veselīgāk un figūrai draudzīgāk, kā arī mazāk sālīti, gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Tad, ja braukšanas stundas ir pavisam garas, savukārt cerība, ka nakšņošanas galamērķī kāda ēstuve vēl būs vaļā, ir maza, tad labāk noziedot laiku un iegriezties kādā kafejnīcā, kurā izbaudīt mierīgu braukšanas pauzi un labu ēdienu. Optimālākais ir plānot braucienu tā, lai ieturētu normālas brokastis naktsmītnē un labas vakariņas nakšņošanas galamērķī, pa dienu vien niekojoties ar līdzņemtajām uzkodām.

Cita aina ir tad, ja ceļojuma mērķis ir brauciens pa tūrisma objektiem. Tad pārbraucieni nav tik gari un ir vairāk iespēju ieturēt pilnvērtīgu maltīti. Tomēr arī šajā gadījumā der neliela plānošana, jo apskates objektos parasti ēdiens ir dārgs un, iespējams, ka kvalitatīva ēdienreize tur nebūs iespējama. Tāpēc es labāk veltu nedaudz laika, lai papētītu apkārtni un atrastu kādu labu ēstuvi ārpus apskates objekta teritorijas. Parasti ņemu vērā šādus faktorus: iespēju noparkot auto un to, lai ēstuve nebūtu vienīgā visā apkārtnē, jo tas pasargā no vilšanās, ja gadījumā izrādīsies, ka izraudzītā kafejnīca/restorāns/pabs neatbilst ekspektācijām un atstātajām atsauksmēm.

Neslikta izvēle var būt arī naktsmītnē esošais restorāns, bet ir nācies arī vilties. Vēl laba izvēle ir nakšņot apartamentos ar virtuvīti – pats sev saimnieks un ēšanai tiek iztērēts mazāk nekā tad, kad ēd ārpus mājas. Šādam modelim gan ir arī savi mīnusi – nebūs iespējas izbaudīt vietējos ēdienus un pašam būs jātērē laiks, lai gatavotu ēdienu un pēcāk sakoptu virtuvi.

Ceļojot ar auto ir tā brīnišķīgā iespēja nebūt piesietam vienai konkrētai izvēlei, bet pielāgot savas vajadzības laikam un makam, un nepiedzīvot vilšanos!

Lai mums visiem ceļojumiem bagāta vasara!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!