Foto: Shutterstock
Ja neesi virtuves profesionālis, reizēm gaļas ēdienu gatavošana var šķist kā ķīniešu alfabēts vai Morzes ābece. Īpaši brīžos, kad sāc interesēties un iedziļināties, kā cept steiku, kā jāgriež gaļa gulašam vai stroganovam, kā cept karbonādi - vispirms olā, pēc tam miltos, vai tomēr otrādi? Kā saldēt un kā atkausēt?

Portāls "businessinsider.com" apkopojis 10 kļūdas, ko mēdzam pieļaut virtuvē, gatavojot gaļu. No higiēnas jautājumiem līdz praktiskām viltībām un tehnikai.

Viens dēlītis gan gaļai, gan dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Jēla gaļa ir vide, kurā kosmiskā ātrumā vairojas visdažādākās baktērijas, kas pārceļo uz visu, kas saskaras ar gaļu - pavāra rokas, trauki, dēlītis.

Šī iemesla dēļ gaļas un dārzeņu griešanai ieteicams izmantot atsevišķus dēlīšus.

Ja virtuvē ir tikai viens dēlītis, lai mazinātu baktēriju vairošanās risku, speciālisti iesaka vispirms sagriezt dārzeņus, nomazgāt dēlīti ar karstu ūdeni un mazgāšanas līdzekli un tikai pēc tam ķerties pie gaļas griešanas.

Saldētas gaļas atlaidināšana istabas temperatūrā

Foto: Shutterstock

Baktēriju labvēlīgākā "komforta zona", lai vairotos, ir no +4 līdz +60 grādiem pēc Celsija, izpētījuši zinātnieki. Tādēļ, ja kāds jums iesaka, ka gaļa jāatkausē, noliekot to uz virtuves galda, neklausieties!

Drošāk gaļu atlaidināt auksta ūdens peldē vai ledusskapī - vienkārši izņem gaļu no saldētavas un ievieto ledusskapja nodalījumā. Atkarībā no gaļas gabala, tā atkusīs 8 līdz 24 stundu laikā.

Gaļas atlaidināšana ūdens peldē ir nedaudz piņķerīgāka, tomēr ātrāka. Pārliecinies, ka maisiņš, kurā atrodas saldētā gaļa, ir cieši aizsiets un nav caurs. Ielej traukā vēsu ūdeni un iegremdē tajā gaļu, kas jāatkausē. Ik pēc 30 minūtēm nomaini ūdeni traukā. Puskilogramu smags gaļas gabals atkusīs apmēram stundas laikā, savukārt pāris kilogramus smagai gaļai būs nepieciešamas apmēram trīs stundas.

Gatavo cepeti pārāk ātri sagriež

Foto: Shutterstock

Gatavojot cepeti, svarīgi, lai gatavais ēdiens vēl kādu laiku padzistu. Izņemot no krāsns gaļu, gatavošanas process vēl turpinās. Šajā laikā sulas "pārvietojas" uz cepeša centrālo daļu un daudz vienmērīgāk sadalās pa visu gaļu.

Nelieliem gaļas gabaliņiem, piemēram, steikam, karbonādei vai cāļa krūtiņai "jāatpūšas" aptuveni 5 minūtes, veselam putna cepetim vai cūkas ribiņām šis process notiek ilgāk - apmēram 20-30 minūtes. Lai ēdiens neatdzistu līdz celšanai galdā, to pārklāj ar foliju, iesaka žurnāls "Cooking Light".

Jēla gaļa pārāk ilgi tiek turēta ledusskapī

Foto: Shutterstock

Termiski neapstrādātu malto gaļu, putna gaļu un lielāko daļu jūras velšu nevajadzētu turēt ledusskapī ilgāk par divām dienām. Cepeša gabalus, karbonādes un steikus (liellopu, teļu, jēru un cūkgaļu) ledusskapī var glabāt līdz piecām dienām, taču, ja neplānojat gaļu cept vai vārīt tūlīt, labāk to sasaldēt vai iemarinēt.

Nepareiza saldēšanas tehnika

Foto: Shutterstock

Nopirkt gaļu veikalā vai tirgū un tajā pašā iepakojumā iemest saldētavā, tūlīt aizmirstot par to - nav prātīgi! Gaļa būs kvalitatīvāka, ja to pirms saldēšanas ietīsi sviestpapīrā vai folijā, bet pēc tam ieliksi saldēšanas maisiņā, iesaka "Businessinsider.com".

Pārāk daudz gaļas pannā

Foto: Shutterstock

Gatavojot ēdienu, no pārtikas produktiem izdalās dažādi šķidrumi, tādēļ jāļauj tvaikam izgarot, iesaka "Cooking Light". Ja pannā būs pārāk daudz gaļas, tā sāks sutināties savā sulā, un neizdosies to apcept ar kraukšķīgi brūnu garoziņu.

Bekona cepšana pannā

Foto: Shutterstock

Ieklāj cepešpannā cepampapīru vai foliju, izkārto uz tās bekona šķēlītes un liec neuzsildītā cepeškrāsnī. Noregulē temperatūru uz 200 grādiem un cep 18 minūtes. Nemainīgi labs rezultāts - zeltains un kraukšķīgs bekons - garantēts!

Gaļas griešana istabas temperatūrā

Foto: Shutterstock

Lai sagrieztu gaļu nelielos gabaliņos - WOK ēdieniem, gulašam vai sautējumam, to daudz efektīvāk izdarīt var, ja gaļa ir nedaudz sasalusi. Pirms ķerties pie naža un griešanas, ieliec gaļas gabaliņu uz 30 minūtēm saldētavā.

Vecs un nolietots koka dēlītis gaļas griešanai

Foto: Shutterstock

Kurš gan nav dzirdējis brīdinājumus par to, ka, izmantojot vecu un nolietotu koka dēlīti jēlas gaļas, putna gaļas vai zivju griešanai, baktērijas no produktiem paliek dēlīša rievās un šķiedrās. Protams, drošāk izmantot plastmasas dēlīti, tomēr arī kokam nav ne vainas - kamēr tas nav nolietots tā, ka skabargas šķīst pa gaisu!

Kad koka dēlītis savu laiku ir nokalpojis, to vairs nevar kārtīgi nomazgāt un notīrīt, labāk to izmest, lai cik arī nebūtu žēl.

Gaļas atkausēšana siltā ūdenī

Foto: Shutterstock

Ja laika ir maz un gaļas atlaidināšana ledusskapī vai aukstā ūdenī šķiet pārāk ilga, nereti mēdzam procesu "steidzināt", tecinot uz gaļas karstu ūdeni. Velti, jo tas ne tikai nepaātrina gaļas atkušanu, bet arī rada labvēlīgu vidi baktērijām, kas vairojas kosmiskā ātrumā.

Protams, nav jākļūst par paranoiķi, tomēr - kurš gan labāk tevi un tavu ģimeni pasargās, ja ne tu pats?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!