Foto: PantherMedia/Scanpix
Veikalā mēs varam izvēlēties baltas vai brūnas olas. Šķiet, vienīgais ar ko tās atšķiras, ir krāsa, bet vai tiešām? Un kā ar olas dzeltenumu? Vai tā spilgtais tonis ir arī olas kvalitātes rādītājs? Izrādās, atbildes uz šiem un citiem daudzus interesējošiem jautājumiem ir pārsteidzoši vienkāršas.

Ar ko atšķiras baltās un brūnās olas?

Čaumalas brūnā krāsa ir atkarīga no dējējvistas. Baltās vistas dēj baltas olas, savukārt brūnspalvainās vistas dēj brūnas olas. Ir atsevišķas vistu šķirnes, kuras dēj raibas un pat zilganas olas. Tomēr dietologi uzskata, ka uzturvērtības ziņā dažādu krāsu vistu olas ne ar ko neatšķiras.

Vai spilgts olas dzeltenums ir kvalitātes rādītājs?

Daži pircēji domā, ka brūno olu dzeltenums ir spilgtāks nekā balto olu dzeltenums, bet spilgts dzeltenums neliecina par olas augstāku kvalitāti. Patiesībā dzeltenuma krāsa ir atkarīga tikai no tā, ar ko ir barotas dējējvista. Īpaši spilgts dzeltenums ir to vistu olām, kuras tiek barotas ar kukurūzu. Ja graudiem piejauc produktus, kas bagāti ar karotīnu, piemēram, burkānus, vistas dēj olas ar oranži- dzelteniem dzeltenumiem.

Vai brūno olu čaumala ir izturīgāka?

Ir dzirdēts pieņēmums, ka brūno olu čaumala ir izturīgāka, bet arī šis pieņēmums ir maldīgs, jo čaumalas cietība ir atkarīga no dējējvistas vecuma - jo vista jaunāka, jo cietāka tās izdēto olu čaumala.

Kāpēc brūnās olas var maksāt dārgāk?

Brūnās olas var maksāt dārgāk, bet tas nebūt nav pierādījums, ka tās ir labākas vai vērtīgākas par balto vistu olām. Izrādās, cenu starpībai ir vienkāršs izskaidrojums – brūnās vistas ir lielākas un smagākas par baltajām vistām, tādēļ tām vajag vairāk barības. Augstākas barošanas izmaksas ietekmē olu cenu.

Kādēļ nav ieteicams lietot jēlas olas?

Ņem vērā, dietologi neiesaka lietot pārtikā jēlas olas, un arī šinī gadījumā krāsai nav nozīmes. Pirmkārt, drošības nolūkos, jo pastāv risks inficēties ar salmonelozi, otrkārt, jēlu olbaltumu cilvēka organisms slikti pārstrādā. Turklāt uz olu čaumalas ātri var savairoties kaitīgi mikroorganismi, tādēļ ir ieteicams olas pirms lietošanas kārtīgi nomazgāt un noskalot ar verdošu ūdeni.

Kā izvēlēties olas?

Veikalos olas tiek uzglabātas īpašās vitrīnās. Izvēloties olas, noteikti atver kastīti un novērtē tās - čaumalām jābūt tīrām un nebojātām, jo caur plaisām olās var iekļūt slimību rosinošas baktērijas. Ieplaisājušas olas labāk atstāj veikala plauktā.

Kā pārbaudīt, vai olas ir svaigas?

Atceries, ka galvenais kritērijs pērkot olas, ir to svaigums nevis krāsa. Olas svaigumu veikalā vari pārbaudīt, to pakratot pie auss. Bojātā olā dzeltenums skalosies pret sieniņām. Ja mājās olu ieliksi sālsūdenī, svaiga ola uzreiz nogrims, ne pirmā svaiguma - peldēs ar apaļo galu uz augšu, bet bojāta ola peldēs horizontāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!