Foto: Shutterstock
Tie, kam nav palaimējies piedzimt ar dabas dotu ātru vielmaiņu, zina, cik grūta ir cīņa, cenšoties nemitīgi kontrolēt svaru un mēģinot zaudēt kaut pāris kilogramus, kas spītīgi uz palikšanu iekārtojušies, šķiet, pašās redzamākajās vietās. Liesie, bezgaršīgie produkti jau ir apnikuši līdz nemaņai un sprūst kaklā, gar acīm metas raibs, cenšoties saskatīt uz iepakojuma sīkiem burtiņiem uzdrukāto produktu sastāvu, un galva reibst, mēģinot bez kalkulatora palīdzības sarēķināt galvā šodien uzņemtās un iztērētās kalorijas. Vai tiešām nekādā veidā nav iespējams atvieglot šo nemitīgo riņķa danci?

Izrādās, risinājums ir, turklāt ļoti vienkāršs un garšīgs – zupas, kas palīdzēs tev atbrīvoties no nīstās "ziemas riepas". Šoreiz ieteiksim "Hochu" speciālistu ieteiktas vienkāršas receptes: sīpolu, seleriju un ķirbju zupas, kā arī veselīgo Minesotas klīnikas zupu no "Tasty" recepšu krājumiem.

Kādēļ liesās zupas palīdz "dedzināt" taukus

Iesākumā brīdināsim, ka brīnumi nenotiek un šīs zupas nekādā gadījumā nevajadzētu uzskatīt par panaceju, kas palīdzēs nedēļas laikā uz neatgriešanos zaudēt 20 kilogramus, pie viena iegūstot arī "sešpakas" kubiciņus uz vēdera un tvirtu sēžamvietu, tomēr regulāra lieso zupu iekļaušana ēdienkartē palīdzēs normalizēt zarnu trakta darbību, dažādos ēdienkarti un būs lielisks risinājums atslodzes dienām.

"Tievinošo" zupu noslēpums ir tāds, ka, lai tās pārstrādātu, organismam nākas tērēt vairāk kaloriju, nekā to ir pašā zupā. Piemēram, seleriju zupa palīdzēs sadedzināt vismaz uz pusi vairāk kaloriju, nekā tu uzņemsi, ēdot šo gardo zupu. Šis fenomens tiek dēvēts par "negatīvo kaloritāti", skaidro portāls "Hochu".

Kādus produktus izmantot šo zupu pagatavošanai

Foto: Shutterstock

Selerijas un sīpoli ir populārākie dārzeņi, kas tiek izmantoti šāda veida zupām, bet vari izmēģināt arī tādas kombinācijas kā:

  • Burkāni, pākšaugi, āboli;
  • Kāposti vai brokoļi, avokado, asas garšvielas;
  • Tomāti, cukīni, kāļi;
  • Redīsi, gurķi (aukstajai zupai uz paniņu bāzes).

Portāls "Woomy" iesaka izmantot kā palīgus cīņā ar liekajiem kilogramiem arī garšvielas: kurkumu, mārrutkus, čili piparus, sinepes – tie ir dabīgi antioksidanti un tauku dedzinātāji. Ja pievienosi šīs garšvielas ēdienam, vielmaiņa uzlabosies un tu ātrāk tievēsi. Taču uzmanies ar sāli. Pilnībā izslēgt to nevajadzētu, bet samazināt gan vajadzētu. Sāls organismā aiztur šķidrumu, kas var novest pie tūskas un palēnināt tievēšanas procesu.

Lasi tālāk, uzzini trīs vienkāršas receptes un noskaidro, kāds ir pašmāju uztura speciālistes Evas Katajas viedoklis par taukus "dedzinošajām" zupām.

Ko par taukus 'dedzinošajām' zupām saka uztura speciāliste

Foto: Shutterstock

Zupas kā tādas ir ļoti ieteicams ēdiens, it īpaši, ja tās pamatā veido dārzeņi, jo tādējādi tiek atvieglota dārzeņu dienas devas uzņemšana – 200 gramus svaigu burkānu taču ir grūtāk apēst nekā 200g vārītu dārzeņu. Taču tas, ka zupas varētu "dedzināt" taukus, gan ir mīts. Turklāt, ja zupa netiks bagātināta ar gaļu, pākšaugiem, graudaugiem, sieru vai kādu citu sātīgāku produktu, tu ātri vien atkal jutīsi izsalkumu un nekāda pozitīva efekta uz svaru šādai zupas ēšanai ilgtermiņā nebūs. Jāatceras, ka pastāvīgs izsalkums nav labs sabiedrotais svara samazināšanai ilgākā laika posmā!

Vēl viena lieta, ja tu apzinies, ka ēd ēdienu, kas ir diētisks vai liess, tad nereti pēc tam šķiet, ka drīksti apēst ko sātīgāku, jo ir taču ietaupītas kalorijas. Tas var beigties ar vēl lielāku kaloriju uzņemšanu, nekā apēdot zupu, kas neskaitās tauku "dedzinoša".

"Es neieteiktu fokusēties uz zupu "negatīvo kaloritāti", jo katram no mums vielmaiņa darbojas atšķirīgā ātrumā. Izvēlēties produktus pēc to kalorāžas nav īsti prātīgi, jo tādā veidā atsakāmies no citiem vērtīgiem, sātīgiem produktiem, kuri mūsu veselībai nāktu par labu," – tā uztura speciāliste Eva Kataja.

Viņa uzskata, ka samazināt svaru, tostarp lieko tauku masu, var arī sātīgākā veidā: "Nav obligāti jāēd diētiskās zupas. Es saviem pacientiem noteikti neiesaku par katru cenu ēst diētiskākus ēdienus – ir jāmaina ēšanas paradumi kopumā. Koncentrējoties uz it kā taukus dedzinošiem produktiem vai ēdieniem, liekā svara problēmu nevar atrisināt. Taču uztura dažādošanai un atslodzes dienām šīs zupas gan ļoti labi derēs, jo tās nesatur daudz kaloriju, bet vērtīgas šķiedrvielas, minerālvielas un vitamīni ir to sastāvā pietiekošā daudzumā."

Bonnas jeb sīpolu zupa tauku ‘dedzināšanai’


Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai pagatavotu Bonnas jeb sīpolu zupu tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 neliela kāpostgalva;
  • 5-6 sīpoli;
  • 4-5 tomāti;
  • 2 burkāni.
  • 1 paprika;
  • Selerijas, pētersīļi.

Visus dārzeņus sasmalcina vēlamā lieluma gabaliņos. Katlā uzvāra 2 litrus ūdens, kad ūdens ir verdošs, pievieno dārzeņus, zaļumus. Var pievienot garšvielas pēc izvēles, nedaudz sāls, bet ar mēru, jo sāls aiztur šķidrumu organismā. Uzliek vāku un uz nelielas liesmas vāra aptuveni 40 minūtes, tad nogriež liesmu, ļauj zupai ievilkties aptuveni 30 minūtes.

Te atradīsi receptes vēl 14 vienkāršām un garšīgām bezgaļas zupām, kas noderēs atslodzes dienām.

Slaidinošā seleriju krēmzupa

Foto: Shutterstock

Seleriju īpašu padara ne tikai tai raksturīgā garša, kraukšķīgums un aromāts, bet arī veselīgums. Selerijās ir C un B grupas vitamīni, fosfors, kālijs, mangāns un citas vērtīgās uzturvielas. Turklāt, selerijas ir īpaši ieteicams našķis tiem, kas ietur slaido līniju. Idejas, ko tad no seleriju kātiem var pagatavot, smelies te, bet, lai pagatavotu seleriju krēmzupu, kurai piemīt taukus dedzinošs efekts, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 puravs;
  • 0,5 l attaukota vistas vai dārzeņu buljona;
  • 2 glāzes liesa (0,5%) piena;
  • 5 seleriju kāti;
  • 1 ĒK olīveļļas;
  • Salvija pēc garšas;
  • Sāls un svaigi malti melnie pipari.

Katliņā uzkarsētā olīveļļā apcep ripās sagrieztu puravu aptuveni 4-5 minūtes. Tad pievieno gabaliņos sagrieztus seleriju kātus un cep vēl 3-4 minūtes. Pievieno buljonu, pienu, garšvielas, garšaugus un vāra 20-25 minūtes. Tad nogriež liesmu un sablendē visu viendabīgā masā.

Liesā ķirbju zupa

Foto: Shutterstock

"Ķirbis ir viena brīnišķīga oga, ko mēs varam ēst gan svaigu, gan ceptu, gan sāļu, gan saldu, izspiest no ķirbja sulu un pat iegūt vērtīgas sēklas! Ķirbis ir diezgan universāls produkts un to var iekļaut ļoti daudzu ēdienu sastāvā, padarot tos ar uzturvielām bagātākus. Kad gatavojat ēdienus vai spiežat sulas, ķirbjus, kuriem ir mīksta miza, droši varat nemizot. Tādā veidā uzņemsiet gan vairāk šķiedrvielu, gan arī vitamīnu un minerālvielu. Jo oranžāks būs ķirbis (tā mīkstums), jo vairāk antioksidantus tas saturēs – tātad, vērtīgāks," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.

Lai pagatavotu liesu un garšīgu ķirbju zupu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 250 g ķirbja;
  • 2 tomāti;
  • 1 burkāns;
  • 2 sīpoli;
  • 1 cukīni;
  • 2 paprikas;
  • 1 ĒK olīveļļas;
  • Kapāti zaļumi;
  • Sāls un garšvielas.

Ķirbi, kabaci, papriku un burkānus sagriež nelielos kubiņos. Sīpolus smalki sakapā. Liek ķirbjus, kabačus, burkānus, pusi paprikas un pusi sīpolu katlā, pārlej ar verdošu ūdeni. Kad tas sāk burbuļot, pievieno sablendētus tomātus. Pannā uzkarsētā eļļa apcep atlikušo papriku un sīpolus, pievieno zupai. Vāra aptuveni 30 minūtes uz nelielas liesmas, tad nogriež un ļauj vēl 30 minūtes ievilkties.

Starp citu, apaļvēderaino ķirbi var izmantot ne vien liesām zupām, bet par īpašai ķirbju diētai. Kādi ir ķirbju diētas pamatprincipi un, vai šī diēta tiešām ir tik efektīva un veselīga, uzzināsi te,

Minesotas klīnikas zupa organisma attīrīšanai

Foto: Shutterstock

Veselīga dārzeņu zupa – sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums. Lai to pagatavotu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 6 sīpoli;
  • 1 lielā bundža konservētu tomātu;
  • 1 neliels kāposts;
  • 2 zaļās paprikas;
  • 4 seleriju kāti;
  • 2 dārzeņu buljona kubiņi;
  • Kapāti zaļumi pasniegšanai.

Sīpolus nomizo un sasmalcina. Selerijas kātus sagriež gabaliņos. Paprikai izņem sēklotni un sagriež papriku nelielos gabaliņos. Kāpostus sagriež šaurās strēmelītēs.

Visas zupas sastāvdaļas liek kaltā, pārlej ar ūdeni tā, lai dārzeņi ir pārklāti, un vāra, līdz dārzeņi ir mīksti. Nogriež uguni, ļauj zupai pusstundu ievilkties un pirms pasniegšanas pārkaisa ar koriandra, pētersīļu zaļumiem vai sasmalcinātiem lociņiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!