Foto: Shutterstock
Sasaldēti garšaugi, protams, nav svaigi no dobes plūkti, to vizuālais izskats krietni pabojājas taču ar garšu un aromātu viss ir vislabākajā kārtībā, tādēļ atbrīvojam saldētavā rūmi rozmarīnam, timiānam, kinzai un citiem garšaugiem!

Vasarā pienāk viens brīdis, kad garšaugi sāk pāraugt un izziedēt. Tas ir brīdis, kad tie jāsamaļ pesto, jāsasmalcina un jāliek saldētavā, lai vēlāk varētu pa drusciņai ņemtu ārā un uzlabotu gan zupas, gan sautējumus.

Šņiku – šņaku – maisā iekšā!

Garšaugus, rūpīgi noplūcot zariņus un lapiņas, sagriež ar šķērēm un liek saldējamā maisiņā. Ziemā atliks nolauzt vai noskrubināt vajadzīgā garšauga gabaliņu. Var saldēt arī garšaugu miksli -– pēc savas izvēles sagriež dažādus garšaugus. Vērtīgi ir uz maisa uzrakstīt, kas tad tur īsti sasaldēts.

Viens kubiņš – viena zupa

Garšaugus ļoti smalki sakapā, saliek saldējamos ledus trauciņos un pāri pārlej nedaudz ūdeni. Saldējamo formu liek iekšā saldētavā, kad garšaugi sasaluši, kubiņus izkrata no formas un saliek maisiņos vai traukos. Šāds garšaugu kubiņi, kas sasaldēti pa porcijām, ir ļoti ērti un parocīgi lietošanai. Viens kubiņš katlā un vāra zupu!

Eļļas papildinājums

Ledus trauciņos var saliet arī garšaugus, kas pagatavoti kā pesto, sablendēti kopā ar eļļu (sieru un riekstus šeit gan likt nav nepieciešams) . Šādu garšaugu mērci salej saldējamos trauciņos vai maisiņos. Ideālā proporcija ir 1 (eļļa) : 3 (garšaugi).

Garšaugi sviestā

Foto: Shutterstock

Pavisam grezni ir kausētā sviestā samest garšaugus, ļaut sviestam kādu brīdi aromatizēties un tad saliet saldējamos trauciņos. Vēlāk šādi sagatavotus kubiņus var izmantot gan sāļajām tartēm, gan sautējumiem.

Cik ilgi uzglabāt?

Sasaldētu garšaugu uzglabāšana atkarīga no pagatavošanas veida. Vienkārši vai ūdenī sasaldētus garšaugus ieteicams izlietot pusgada laikā, bet eļļā un sviestā sagatavotiem šis laiks būs divus mēnešus īsāks. Uzglabājamais laiks ir ieteicamais, to, vai glabāt ilgāk, jāvērtē pašam.

Lai aromātisks gatavošanas un baudīšanas process!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!