Foto: Shutterstock
Cik cilvēku, tik paradumu. Vieniem patīk cieti vārītas olas, otri dod priekšroku plaučolai, trešie atzīst tikai ceptu olu. Taču ola ar stingru baltumu un mīkstu dzeltenumu ir iekļuvusi nerakstītā brokastu kanonā un tiek dēvēta par perfektu brokastu olu.

"Cik ilgi jāvāra ola, lai dzeltenums baltums būtu izcili stingrs, bet dzeltenums - forši šķidrs?" kādā gatavošanas forumā vaicā Katrīna. " Man tā ļoti garšo, bet reti uztrāpu, jo labākajās reizēs minūtes nepiefiksēju. Man kāds teica - lai tādas sanāktu, ola jāliek jau vārošā ūdenī. Vai tā ir?"

Padomus perfektu olu pagatavošanā sniedz restorāna "32.augusts" šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs.

Izmēram ir nozīme! Pirmkārt, jāatceras, ka olas ir dažāda izmēra– M, L, XL, kas nozīmē, ka arī vārīšanas laiks atšķirsies.

Auksts ūdens – labs ūdens! Izvēlas standarta M izmēra olu, Katlā ielej aukstu ūdeni un ieliek tur olu!.

Draudzējies ar taimeri! Brīdī, kad ūdens ar olu sāk vārīties, uzliek taimeri uz laiku 3,5- 4 minūtes.

No katla ārā, trauciņā iekšā! Kad vajadzīgais laiks pagājis, zvejo olu ārā un liek trauciņā, ņem karotīti, sadauza un lupina nost čaumalu un ēd! Kā? Kā nu katram labpatīk,– pamērcējot grauzdiņu dzeltenumā, šķidro dzeltenumu pārlejot pāri tostermaizei vai sparģeļiem vai apēdot olu vienu pašu.

Dzesēt vai nedzesēt? Olu vārītāji ir dažādi – vieniem patīk olas atstāt karstā ūdenī, otri liek izvārītās olas zem ledaina ūdens strūklas... Ar šādām darbībām perfekto brokastu olu var sabojāt! Atstājot karstā ūdenī, ola turpinās gatavoties un dzeltenums sarecēs, bet, nošokējot olu ar ledainu ūdeni, baltums var nebūt perfekti stingrs, jo, ja olu liek uz galda vēl karstu, baltums turpina sasniegt perfekto stingrību.

Ja perfektā brokastu ola ir ar stingru baltumu un šķidru mīkstumu, tad vērts izmēģināt plaučolu.

Lai perfektas brokastis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!