Foto: Shutterstock
Kā liecina pieredzes stāsti sociālajos tīklos, krīzē uzplaukumu piedzīvojušā maizes cepšanas buma ietekmē daudzos veikalos par deficīta preci ir kļuvis raugs. Tomēr satraukumam nav pamata, jo, kā zināms, no katras bezizejas ir vismaz divas izejas. Izrādās, raugu mājās var pagatavot vismaz trīs dažādos veidos, izdevumā "Taupīgas saimniekošanas noslēpumi" (Alberts XII, 1996) skaidro Agita Kviese.

Lūk, grāmatas autores ieteiktās rauga gatavošanas metodes!

Alus raugs

Sajauc 1 glāzi kviešu miltu un 1 glāzi silta ūdens. Pēc 5–6 stundām pielej 1 glāzi alus un
pieliek 1 ēdamkaroti cukura. Labi izmaisa, noliek siltumā uz 30–40 minūtēm. Iegūto rūgušo masu izmanto tāpat kā presēto raugu, uzglabā ledusskapī.

Karsētais raugs

Sajauc 1/2 glāzi miltu ar 3/4 glāzes silta ūdens. Masai trīs dienas pēc kārtas pielej pa 1 ēdamkarotei silta ūdens. Ceturtajā dienā masu maisot uzkarsē uz lēnas uguns. Atdzesē un pieliek 1 ēdamkaroti miltu. Trauku pārklāj ar dvieli un tur 20–22 °C temperatūrā. Pēc 2–3 dienām raugs gatavs lietošanai. To var glabāt stikla burkā ledusskapī 8–10 dienas.

Apiņu raugs

Apiņu raugam vajag 2 ēdamkarotes kaltētu sievišķo ziedkopu. Apiņus aplej ar 2 glāzēm
verdoša ūdens un vāra 5–10 minūtes. Izkāš un uzkarsē vēlreiz. Emaljētā traukā ieber 1 glāzi miltu, tajos pa lāsītei iejauc karsto novārījumu. Trauku pārsedz ar tīru dvielīti un noliek siltā vietā. Pēc 1½–2 dienām raugs ir lietojams.

Iejaucot mīklu, ņem 1 glāzi apiņu rauga uz 3 glāzēm miltu. Pārpalikumu var 2–3 dienas uzglabāt ledusskapī, iepriekš piejaucot 1 glāzi miltu un 4 stundas vēl paturot siltumā. Pirms lietošanas glabāto raugu atšķaida ar 1 glāzi silta ūdens un atdzīvina 1½–2 stundas siltumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!