Foto: Shutterstock
Laikos, kad valdīja deficīts un bija jāstāv rindās pat pēc tik ikdienišķiem produktiem kā maize un piens, attapīgākie iemanījās saldskābmaizi izcept mājās. Ieraugam tika izmantots kefīrs un tolaik pieejamākais klaipiņš – rudzu formas maize jeb "ķieģelītis". Tie, kas to baudījuši, joprojām atceras, cik debešķīgi garšoja tikko ceptas maizes šķēle ar kraukšķīgu garoziņu un sulīgu mīkstumu, kas dāsni pārziests ar sviestu. "Tasty" krājumos uzgājām piecas vienkāršas saldskābmaizes receptes no mūsu mammu un vecmāmiņu padomu pūralādes, ko noteikti ir vērts izmēģināt.

Mājas saldskābā maize no 'ķieģelīša'

Foto: Privātais arhīvs

"Uzcept maizi mājās brīvdienu rītos un piepildīt telpu ar aromātisku smaržu –tajā ir kaut kas kārdinošs un mīļš. Šādu maizīti pirmo reizi nogaršoju apmēram 1978. gadā, kad mani ar to pacienāja kāda daktere. Šī tad nu ir viņas ieteiktā recepte, ko esmu atzinusi par labu esam," tā pārbaudītu maizes recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Mājās cepta saldskābmaize

Foto: Shutterstock

Kas gan var būt labāks par siltu, pašceptu saldskābmaizes riecienu, kam tikko pakusis garšaugu sviestiņš? Īsta Latvijas garša.

Lasīt vairāk

Vienkāršā bērnības saldskābmaize no 'ķieģelīša'

"Šī ir vienkārša un pārbaudīta recepte mūsu mājās iecienītai saldskābmaizei no "ķieģelīša". Maizīte smaržo un garšo gluži kā bērnībā!" teic receptes autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Kefīra un sēkliņu saldskābmaize

Foto: Privātais arhīvs

Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Lasīt vairāk

No 'ķieģelīša' gatavota vecmammas smeķīgā saldskābmaize uz kļavu lapām

Foto: Privātais arhīvs

Viena no bērnības garšām noteikti ir sestdienas rītā tikko no krāsns izņemta saldskābmaize, ko vecmamma grieza biezās rikas un apzieda ar sviestu. Izrādās, to pagatavot ir pavisam viegli un lēti arī šodien, bet garša un smarža ir tikpat laba. Šī recepte visticamāk tapusi, jo latviešiem mest ēdienu ārā vienmēr bijis grēks - tajā izmantojami produkti, kas palikuši pāri, turklāt tie var būt arī apstāvējušies – mīkla, kas gatavota no tādiem, tikai labāk rūgs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!