Foto: Shutterstock

Perfektas maltītes pagatavošanai nepietiek vien ar to, ka ir atrasta lieliska recepte, labākās kvalitātes virtuves piederumi un svaigākie produkti. Ir jāzina, kad konkrētās sastāvdaļas pievienot, kā arī kurā brīdī sākt gatavošanu, lai panna būtu pietiekami uzkarsusi un gaļa nepiedegtu, bet cepeškrāsns – ideālā karstumā. Tāpēc, lai liellopa, cūkgaļas, vistas gaļas vai jebkuras citas gaļas maltīte būtu izdevusies lieliska, ir dažas lietas, kuras retu reizi vajag atkārtot. Vai apgūt no jauna.

Gaļas sagatavošana

Foto: Shutterstock

Ja gatavota tiek liellopa gaļa, tad gaļas gabaliņiem labāk nogriezt tauku kārtiņu un cīpslas, lai ēdienu nesabojātu ar nesakošļājamiem kumosiem. Šis noteikums gan neattiecas uz cūkgaļu – ja iespējams, cūkgaļas gabaliņiem jāatstāj neliels slānītis balto tauciņu, kas piešķirs liesākajiem gaļas gabaliņiem vēl labāku garšu.

Notīrītos gaļas gabaliņus – karbonādes, steikus, krūtiņas – pirms marinēšanas, lai marināde gaļā labāk un ātrāk iesūktos, sadursta ar dakšiņu. Biezākajiem gaļas gabaliem izdara slīpus iegriezumus ar nazi. Sāli pievieno gaļai vien īsi pirms cepšanas, lai tā nebūtu sausa un saglabātu sulīgumu.

Runājot par marinēšanu – labākai garšai gaļu marinēšanas laikā nepieciešams apgriezt otrādi. Ja gaļu marinē noslēgtā plastmasas maisiņā, to apgriež otrādi un ļauj marinādei notecēt uz gaļas otru pusi tad, kad pagājusi puse no gaļas marinēšanai paredzētā laika. Bet, ja gaļa tiek marinēta lielā stikla vai plastmasas traukā, gaļas gabaliņus apgriež otrādi. Šādā veidā marināde iesūksies gaļā vienmērīgi.

Ja gaļas ēdienam tiek pievienoti ķiploki vai sīpoli, neatkarīgi no tā, vai tie ir marinādē vai gaļas sacepumos, tos vajadzētu sagriezt pēdējos. Tas tāpēc, ka, sīpoliem un ķiplokiem stāvot, izdalās spēcīgs aromāts un garša. Lai pašas gaļas garša netiktu nomākta, šos dārzeņus pievieno jau tad, kad visas citas sastāvdaļas sagrieztas.

Kas jāievēro, gaļu cepot?

Foto: Shutterstock

Pirms gaļu likt uz pannas, to vajag kārtīgi uzkarsēt. Tas nepieciešams tādēļ, lai gaļa apbrūnētu vienmērīgi, jo, uzliekot produktus uz pannas, krītas tās temperatūra. Tāpēc pannai jāļauj uzkarst pietiekami ilgi, lai tā strauji neatdzistu, liekot uz tās aukstos gaļas gabaliņus.

Ja gaļas ēdienam, kas gatavots uz pannas vai cepeškrāsnī, tiek pievienotas garšvielas, to garšu var pastiprināt, padarot maltīti vēl aromātiskāku. Viss, kas jādara – pirms kumina, čili pulvera vai karija pievienošanas, garšvielas viegli uz pannas apcep.

Tāpat, vēl lielāku labumu maltītei piešķirs gaļā esošās sulas. Pēc tam, kad gaļa uz šķīvja atpūtināta un no tās iztecējusi sula, to var ieliet atpakaļ pannā un pagatavot gardu mērci. Pannā atliek to vien uzkarsēt pāris minūtes, pievienot, piemēram, sarkanvīnu un kādu rozmarīna vai timiāna zariņu, un aromātiska mērce gatava.

Garšvielu pievienošana

Foto: Shutterstock

Jau iepriekšējos slaidos pieminējām, ka sāli gaļai pievieno vien īsu mirkli pirms gatavošanas, lai nesausinātu to. Bet ir vēl daži virtuves knifi, kas attiecas uz gaļas maltītēm un garšvielu vai garšaugu pievienošanu labākam garšas piedzīvojumam. Piemēram, ja tiek gatavots gaļas sautējums, tā vietā, lai maltīti paspilgtinātu ar sāli, garšas dažādībai var izmantot citronu, vienkārši piespiežot tā svaigo sulu maltītei un samaisot to. Tāds pats efekts tiks panākts ar etiķi, piemēram, baltvīna etiķi vai vīnogu kauliņu etiķi.

Bet, ja nu bez sāls absolūti nevar iztikt, gaļas ēdienos labāk izmantot nevis rupjo sāli, bet gan Himalaju vai košera sāli. Tos pievieno daudz mazāk, bet sāls kristāliņi ne vien skaisti izskatīsies, bet piešķirs maltītei labāku garšu.

Svaigi maltos piparus gaļai pievieno atkarībā no tā, kādu efektu vēlams panākt. Ja maltīti gribas asāku, sāli pievieno pēc cepšanas. Bet, ja pipari ir domāti vien, lai papildinātu garšas nianses, tad tos pievieno, pirms gaļa tiek termiski apstrādāta.

Ja gatavojot tiek izmantoti svaigie garšaugi, tos izmanto laicīgi – timiānu, rozmarīnu, oregano, salviju apcep uz pannas vēl pirms tiek likti virsū gaļas gabaliņi, tādējādi panākot maksimālu aromāta un garšas intensitāti, ko sniedz svaigie garšaugi. Bet, ja ēdienam tiek pievienoti trauslāku lapiņu garšaugi, piemēram, baziliks, pētersīļi, koriandrs un lociņi, to dara pāris minūtes, pirms maltīti beidz gatavot. Tad garšaugi nezaudēs nedz krāsu, nedz garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!