Tie, kuri veikalu plauktos cītīgi meklē dažādas ierastu produktu veselīgākas mazkaloriju alternatīvas, noteikti ir iemanījušies krējumu aizstāt ar bezpiedevu vai grieķu jogurtu. Vai tev kādreiz ir nācies aizdomāties, kāda ir atšķirība starp šiem abiem tik ļoti līdzīgajiem produktiem? Un vai tāda vispār ir? Iepazīstieties ar thekitchn.com speciālistu viedokli.

Gatavošanas process

Abu šo produktu gatavošanas process sākas vienādi: piens tiek uzkarsēts līdz noteiktai temperatūrai, tad tam tiek pievienotas ierauga baktērijas un piens tiek atdzesēts līdz fermentācijas procesam labvēlīgai temperatūrai. Tad produkti tiek noteiktu laiku raudzēti, līdz iegūst raksturīgo jogurta struktūru.

Lai iegūtu grieķu jogurtu, bezpiedevu jogurtam tiek veikta pēcapstrāde, atdalot no tā piena sūkalas un laktozi, tādēļ grieķu jogurta tekstūra ir biezāka un tumīgāka.

Kāda atšķirība?

Ja neņem vērā produktu dažādo tekstūru, šiem produktiem ir vēl pāris atšķirības zīmes:

  •  grieķu jogurts satur teju divas reizes lielāku proteīna daudzumu,
  •  ja vien tu neizvēlies grieķu jogurta beztauku versiju, parasti tas ir aptuveni trīs reizes treknāks  nekā bezpiedevu jogurts,
  •  savukārt bezpiedevu jogurta sastāvā ir divas reizes vairāk nātrija,
  •  salīdzinājumā ar bezpiedevu jogurtu, grieķu jogurts satur uz pusi mazāk ogļhidrātu.

Par gaumi, protams, nestrīdas - katram no šiem produktiem ir savas stiprās puses un savs piekritēju loks, jo tos abus var izmantot kā veselīgākus majonēzes, krēmsiera un krējuma aizstājējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!