Foto: Shutterstock
Ķirbju sezonā ir simtiem iespēju, ko un kā gatavot no rudens ogu mīkstuma, bet – vai vienmēr lietderīgi liec lietā ķirbja sēklas pēc izgrebšanas? Ja vēl neesi mēģinājis šīs sēklas apgrauzdēt, pēdējais laiks to darīt, jo garšo neticami labi, turklāt sēklas ir pārāk veselīgas, lai tās vienkārši laistu zudībā.

Kulinārais meistars Džeimijs Olivers atklājis veidu, kā ļoti gardi likt lietā izgrebto mīkstumu ar sēklām. Atkarībā no ķirbja šķirnes, sēklas būs vairāk vai mazāk, bet tas nemaina faktu, ka tās var apgrauzdēt. Kā to darīt?

Vispirms izgrebtā ķirbja sēklas atdali no mīkstuma. Parasti sēklas saķērušās ķirbja šķiedrās, tad nu vēlams tās atbrīvot no oranžā mīkstuma.

Pēc tam seko sēklu skalošana zem tekoša ūdens, lai tās būtu pēc iespējas atdalāmākas. Pēc skalošanas nosusini sēklas papīra dvielī vai ļauj tām apžūt istabas temperatūrā, lai garšvielas labāk pieķeras.

Tad cepešpannā, kas izklāta ar cepamo papīru, izber sēklas, bet izkārto tās pa visu virsmu tā, lai savā starpā nesaliptu kopā.

Pēc tam seko garšvielu pievienošana – apber sēklas ar sāli, maltiem pipariem, čili pārslām, fenheļa sēklām, Vidusjūra garšvielām, rozmarīnu, kariju, kumīnu, kurkumu vai saldajā variācijā ar kādu sīrupu vai brūno cukuru un kanēli. Izpausties te nu var katrs pēc sirds patikas. Pēc tam apslaki sēklas ar eļļu. Saldajā variācijā izmanto augu eļļu, piemēram, kukurūzas vai rapšu, kas būtu neitrālāka pēc garšas. Ar karoti rūpīgi apmaisi sēklas, lai tās apviļājas eļļā un garšvielās. Sāļajā versijā sāli vajadzēs labi daudz.

Apviļātās sēklas izkaisi pa visu pannu, lai tās pēc cepšanas nesaliptu vienā pikucī.

Grauzdē sēklas 180 grādos aptuveni 10 minūtes, līdz tās izcepušās zeltaini brūnas. Atstāj sēklas uz pannas un ļauj tām turpat arī atdzist. Pēc atdzesēšanas uzglabā slēgtā traukā, piemēram, kādā burciņā vai bundžā.

Šādi apgrauzdētas ķirbju sēklas var pievienot salātiem, garnēt pamatēdienus, panēt gaļu vai vienkārši našķēties tāpat. Tāpat apgrauzdētās ķirbju sēklas piestāvēs cepumiem, pievieno tās maizei, brokastu muslim, mafiniem vai pat dekorē ar saldi grauzdētajām sēklām kūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!