Foto: Shutterstock

„Nopirku fondī trauku, kuru var izmantot arī kā frī katlu. Mēģināju cept frī kartupelīšus - cepās, bet brūni nepaliek. Iekšā ir izcepušies, bet, palikdami tikpat bāli, kļūst tikai cietāki un sausāki. Gribējās tādus kā visur pasniedz – apkārt zeltainus, iekšā mīkstus. Nesaprotu, kur tā vaina - varbūt jācep zemākā temperatūrā?” jauta kāda foruma calis.lv lasītāja. Ja arī tevi nomoka līdzīgs jautājums, iespējams, rast atbildi palīdzēs foruma lietotāju padomi.

"Brūnus "dabonu" tikai cepot cepeškrāsnī. Eļļa nav jālej, uzkarsēju cepeškrāsni uz 180*C un beru kartupeļus uz pannas."

"Cepot "pīlē" (čuguna), ielej eļļu, labi uzkarsē, bet nu patiešām riktīgi, un tad liek nosusinātus kartupeļus iekšā, pie tam griežu palielos gabalos, nu kādos 6 gabalos vienu kartupeli, tad tieši tā arī ir - apkārt brūni, iekšā mīksti, ideāli pie kāda cepeša."

"Cepu uz plīts, varbūt tas čuguns riņķī visapkārt nodrošina vienmērīgu karstumu? Un necepu kādus 2 kg vienlaicīgi, pa kādiem 20 gabaliņiem vienlaicīgi (palieli tie gabaliņi)."

"Kādus kartupeļu cep? Vai saldētos veikalā nopērkamos? Ja tā, tad skaties, kas uz pakas uzzīmēts. Ir tādi, kas paredzēti tikai uz pannas vai cepeškrāsnij, tie tādi bāli arī paliek. Vislabāk eļļā izvārās pašu mizoti un sagriezti."

"Lai kartupeļos nesasūktos tik daudz eļļas, tie jāgriež palielos gabalos vai strēmelēs. Vēl labāka "aizsargkārta" rodas, ja pirms vārīšanas eļļā tos uz dažām minūtēm iemet verdošā ūdenī un tad nosusina. Kraukšķīgus un brūnus var dabūt, ja sākumā tikai nedaudz pavāra eļļā un tad izņem no eļļas. Īsi pirms pasniegšanas galdā, tos vēlreiz liek vārīties eļļā, līdz tie kļūst brūni. Notecina sietā vai nosusina papīra dvieļos, salvetēs."

"Šķiet, ka tas atkarīgs arī no kartupeļu šķirnes - citi paliek brūni, bet ir cieti, citi šķīst."

"Uzlieku cepampapīru uz cepamās pannas, saberu pa virsu sasaldētos vai svaigi mizotus un grieztus kartupeļus, pa virsu garšvielas un krāsnī iekšā. Sanāk ļoti labi."

"Ja lieto gatavos, tad stingri jāievēro laiki un temperatūras, kas rakstītas uz paciņas. Ja taisa pats - nomizo, sašķēlē, aukstā jo aukstā ūdeni ļoti labi noskalo, tad kārtīgi apžāvē uz virtuves dvieļa. Eļļai jābūt ļoti daudz, karstai un porcijām jābūt mazām, lai eļļa apņem brīvi kartupeļus. Sāli ber, protams, pēc izņemšanas no eļļas. Varot arī vēl cepeškrāsnī iešaut, tad nu esot brūni, kraukšķīgi ar garantiju."

"Pērkot eļļu, jāskatās, lai tā būtu paredzēta cepšanai augstā temperatūrā vai fritēšanai – liels bija mans pārsteigums, kad uzzināju, ka ne visas eļļas ir izmantojamas šādiem nolūkiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!