Kā mājās pagatavot sildošu kariju: noderīgi padomi un garšīgas receptes
Foto: Shutterstock

Mūsu platuma grādos daudzi kariju joprojām asociē tikai un vienīgi ar dzeltenas krāsas pulverīti, kas safasēts paciņās atrodams teju jebkura lielveikala garšvielu stendā. Taisnības labad jāsaka, ka minētais rūpnieciski ražotais produkts ir tikai vāja atblāzma no tās aromātu un garšu buķetes, ko sniedz svaigi pagatavota karija masala ("masala" nozīmē "garšvielu maisījums"). Tādēļ šoreiz skaidrosim, kas tad ir karijs, un iedrošināsim tevi kaut reizi pamēģināt pagatavot šo eksotisko, gardo un patīkami sildošo maltīti mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši,

Karijs tiešām ir garšvielu maisījums, bet tas var būt pagatavots gan sausā, apgrauzdētā un samaltā, gan pastas vai mērces veidā. Par kariju dēvē arī ēdienu, kas pagatavots ar karija pastas vai garšvielu maisījuma piedevu, pievienojot gaļu, dārzeņus, kokosriekstu pienu vai jogurtu un citas sastāvdaļas. Rezultātā tiek iegūts gards, sildošs un ļoti aromātisks sautējums, kas īpaši gada aukstajos mēnešos būs lielisks ēdienkartes papildinājums arī mūsu platuma grādos.

Tā kā mums ikdienā ierasts lietot tikai sāli, piparus, dilles, ķimenes un lauru lapas, tad bieži vien tieši karija šķietamais asums un dažādu garšvielu pārbagātība ir tā, kas daudziem liek atmest domu pagatavot šo tiešām garšīgo ēdienu.

Galvenās karija garšvielas ir: kumins, kurkuma, sīpoli un ķiploki, koriandra sēklas, sieramoliņš, kanēlis, muskatrieksts, ingvers, melnie pipari, krustnagliņas, čili pipari, kardamons, fenheļa sēklas un melnās sinepju sēklas.

Kā mājās pagatavot sildošu kariju: noderīgi padomi un garšīgas receptes
Foto: Shutterstock

Karija maisījumam nav vienas receptes, kas stingri jāievēro – Indijā katrai saimniecei ir sava iecienītā karija recepte, turklāt lielākoties populāri ir tieši sausie karija garšvielu maisījumi. Kā skaidro "Asian Home Gourmet", ja vēlies pagatavot mājās svaigu sauso karija garšvielu maisījumu, droši eksperimentē, izmantojot garšvielas dažādās proporcijās. Tās apgrauzdē un samal kafijas dzirnaviņās vai saberz piestā. Garšvielām pievieno dārzeņus, gaļas gabaliņus un sautē līdz gatavībai, papildinot ar kokosriekstu pienu, ūdeni, buljonu vai jogurtu.

Kariju gatavošanas nobeigumā var iebiezināt ar zirņu miltiem vai samaltiem riekstiem, bet skābumu regulē ar tomātiem, tamarindu, laima sulu vai mango pulveri. Mēs iesakām iebiezināšanai izmantot arī ūdenī iejauktus miltus vai kartupeļu cieti.

Lasi tālāk un uzzini, ar ko pasniegt kariju un kā to ātri pagatavot.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka