Foto: Shutterstock

Ja tev patīk gatavot ēst, tad šefa nazi pērc ar tikpat lielu atbildību kā tu pirktu automašīnu! Tu lietosi šo nazi katru dienu, tādēļ atrodi tādu, kas izskatās un, galvenais, ieguļ tavā plaukstā tā, kā tu vēlētos, lai tas būtu. Nepērc šefa nazi internetā, vismaz tik ilgi, kamēr tu neesi atbilstošo modeli paturējusi rokā, izjutusi tā smagumu, lielumu un formu. Padomos, kā nopirkt sev vispiemērotāko šefa nazi, dalās portāls Bonappetit.com.

20 centimetru naža maģija

Lielākajai daļai cilvēku vispiemērotākais šefa nazis ir tāds, kura asmenis ir 20 centimetrus garš. Ļoti daudzi tieši šo nazi novērtē, kā visērtāko, ar vispiemērotāko smagumu produktu griešanai uz dēlīša. Ja šis nazis tev šķiet par garu un smagu, izvēlies īsāku. Vai ir nepieciešams lielāks? 30 centimetru nazis izskatās eleganti, bet ne visiem tas ir piemērots.

Japāņu stila nazi vai Rietumu?

Mūsdienās daudzi šefpavāri izvēlas Japānas stila šefa nazi. Tie ir vieglāki nekā tradicionālie šefa naži, to asmeņi pagatavoti no ļoti cieta metāla un tie ir ļoti asi. Tomēr cieta metāla asmenim ir savi trūkumi - tie ir trausli un viegli lūst, ja, piemēram, ar to trāpa kaulam.

Rietumu stila nazis salīdzinoši ir masīvāks, ar biezāku un smagāku asmeni, ko daži tieši novērtē kā priekšrocību, jo smagais nazis spēj palīdzēt griezt, procesā tērējot mazāku cilvēcisko spēku.

Foto: Shutterstock

Kādu metālu?

Nažu ražotāji tev pierunās "pilnas ausis" par īpašajiem metāliem un asmeņiem. Tomēr visus metālus var iedalīt divās lielās kategorijās - rūsoša metāla un nerūsoša.

Rūsoša metāla naži ir asāki nekā nerūsošā metāla naži, turklāt pēc asināšanas tie saglabā asumu ilgstošāk. Tomēr, ja tev ir šāds nazis, tev ir jāievēro dažas tā uzturēšanas prasības: pēc lietošanas tas uzreiz jānomazgā, jānoslauka sauss un jāieeļļo. Pretējā gadījumā to ātri noklās rūsa, līdzīgi kā čuguna pannu.

Tā ir pārdomu vērta izvēle. Daudziem cilvēkiem vieglāka kopšana ir svarīgāka par ļoti asu nazi, jo nerūsējošais nazis arī ir pietiekami kvalitatīvs un daudziem pieņemams.

Ja tev ir ass un ērts nazis, tev nebūs grūtību pagatavot mūsu piedāvātos ēdienus. Izvēlies vienu no receptēm un pagatavo gardas uzkodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!