Foto: Shutterstock
Vēlies pagatavot burvīgus ūdens kliņģerīšus, beigeļus un barankas? Neliels noslēpums - pievieno mīklai pavisam nedaudz diedzēto graudu miltu. Tie palīdzēs maizei rūgt, pilnībā izstrādājot raugu, veidos noturīgu struktūru un burvīgu, kraukšķīgi zeltainu garoziņu. Visbiežāk izmanto diedzētus miežu graudus.

Šo gardo maizīšu gatavošanā vislielākā nozīme ir pacietībai, bez steigas izdarot nelielos darbiņus un tad ļaujot raugam un laikam darīt savu darbu. Mīklas raudzēšanu un kliņģerīšu cepšanu varēsi pabeigt nākamajā dienā.

Vispirms pagatavo mīklas ieraugu. Bļodā lej 350 ml viegli silta ūdens, sajauc to ar miltiem (350 g) un raugu (3 g). Apsedz ar pārtikas plēvi un ļauj rūgt 2-3 stundas.

Bļodā samaisa atlikušos miltus (300 g), maltus diedzēto graudu miltus (25 g), sāli (10 g) un cukuru (25 g). Pēc tam mīklu samīca vai nu ar rokām, vai ar mikseri, ieraugam miltu maisījumu pievienojot pamazām. Kad mīkla kļuvusi elastīga, tai ļauj atpūsties 20 minūtes, to liekot ledusskapī.

Sagatavo paplāti vai sķīvi (izvēlas tādu, kuru varēs ielikt ledusskapī), to izklājot ar cepamo papīru. Mīklu sadala vienādos gabaliņos, apmēram 65 g katrs. Šim darbam ļoti noderīgi būs svariņi.

No katra gabaliņa veido mīklas bumbiņas, mīklas malas lokot uz apakšu un uz iekšu, pamazām izveidojot glītu mīklas lodi. Apsedz sagatavotās mīklas bumbiņas ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atpūsties vēlreiz 20 minūtes.

Pēc tam no katras lodītes veido barankas, vispirms izveidojot caurumu centrā, bet pēc tam izplešot baranku tik lielu, cik vēlas. To ir grūtāk uzrakstīt nekā izdarīt, tādēļ noskaties video, cik tas patiesībā ir vienkārši!

Sagatavotās barankas liek atkal uz cepamā papīra, apsedz ar pārtikas plēvi un ļauj istabas temperatūrā rūgt 20-40 minūtes.

To, cik barankas ir gatavas termiskajai apstrādei, var pārbaudīt, tās ieliekot bļodā ar ūdeni. Ja baranka nogrimst, raudzēšana ir jāturpina. Ja baranka peld, tā ir gatava nākamajam solim - paplāti ar barankām liek ledusskapī uz visu nakti.

Pirms baranku cepšanas sagatavo dažādas piedevas, ar kurām apkaisīt kliņģerīšus un baranciņas. Vari izmantot sezama, magoņu un citas sēkliņas, vari tās jaukt kopā, vari pievienot sāli, kaltētus ķiplokus un sīpolus.

Lielā katlā uzvāra ūdeni, apmēram 5 l, pievieno iesala ekstraktu (25 g) un dzeramo sodu (10 g). Kad ūdens vārās, tajā pa daļām liek sagatavotās maizītes un vāra no katras puses vienu minūti.

Kad barankas izceltas no ūdens, tās liek uz cepamās plāts, kas viegli ietaukota un izklāta ar cepamo papīru. Pēc tam maizītes apkaisa ar sēkliņām un liek karstā cepeškrāsnī (220°C), cep apmēram 14 minūtes.

Noskaties video un - lai izdodas!

Piedāvājam no Tasty.lv kolekcijas beigeļu un kliņģerīšu receptes, kā arī idejas, ar ko pasniegt svaigi izceptu beigeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!