Foto: Shutterstock
Saldēšana ir viens no saudzīgākajiem konservēšanas veidiem, saglabājot augļos un ogās lielāko daļu to vērtīgās īpašības. Zemeņu sezona pieņemas spēkā un var jau iesaldēt pirmās ogas ziemas krājumiem. Briest un gatavojas arī persiki un aprikozes, drīz sekos pārējās vasaras ogas un augļi. Vai tu zināji, ka saldētās vasaras ogās ir vairāk vitamīnu un vērtīgo minerālvielu nekā nesezonā audzētās ogās? Bet kā ogas un augļi jāsaldē pareizi?

Augļi un ogas jāsaldē bez steigas, pa nelielām porcijām, atbilstoši saldēvas izmēram un brīvajai vietai, kur vienā kārtā varētu ielikt paplāti ar ogām.

Ogām, kuras vēlies saldēt, jābūt nebojātām, veselām un skaistām. Vispirms ogas un augļus nomazgā un nosusina. Ogas, kuras ir tīras, nemazgā. Jo sausāki būs svaigie augļi, jo kvalitatīvāki būs saldētie.

Ja auglim ir bieza miza, to nogriež, piemēram, melonei, arbūzam, persikam. Ja auglis ir liels, to sagriež gabaliņos, apmēram ogu lielumā. Sagriež arī lielākas zemenes. Sagrieztos augļus liek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli, lai augļi nosusinātos. Papīra dvieli vai salveti liek augļiem arī pa virsu.

Pēc tam augļus, nespiežot cieši kopā, kārto uz paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru, tiem pārklāj pāri pārtikas plēvi. Paplāti pa nakti ieliek saldētavā. Ja vietas ir maz, paplāti var aizvietot ar šķīvi.

Nākamajā dienā izņem paplāti un ogas liek atbilstošās plastikas kārbiņās vai noslēdzamos maisiņos. Tos liek atpakaļ saldētavā. Šis solis jāveic ļoti ātri, neļaujot ogām un augļiem atkust.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!