Foto: Shutterstock

Tasty.lv lasītājs Gunārs vērsās pie mums pēc palīdzības ar jautājumu "Vēlos iegādāties elektrisko pannu, bet gribētu zināt vai ir kādas speciālas receptes, kuras būtu labāk gatavot tieši elektriskajā pannā?" Tā kā elektriskās pannas nav visai bieži sastopams palīgrīks virtuvēs, sagatavojām izvērstāku atbildi uz Gunāra jautājumu, lai zinātu, kas ir elektriskā panna, kā to kopt un ko tajā pagatavot.

Kas ir elektriskā panna?

Elektriskās pannas jeb ballīšu pannas ir ierīces, kas atšķirībā no parastajām pannām, jaudu gatavošanai iegūst no elektrības. Tās pamatne ir izstrādāta tā, ka uzreiz tiek pieslēgta strāva, tādējādi gatavošanai nav nepieciešama plīts. Vien pieeja kontaktligzdai.

Veikalu un internetveikalu piedāvājums pārsvarā ir vienāds – pie mums iespējams iegādāties Clatronic un Bomann ražotās elektriskās pannas ar 32-36 centimetru diametru un aptuveni 3,5 centimetru dziļumu. Elektriskajām pannām mēdz būt gan keramisks, gan teflona iekšējais pārklājums, kas nozīmē to, ka gatavošanā nepieciešams minimāls daudzums taukvielu, jo ēdiens tajās nepiedegs.

Elektriskajai pannai ir vairāki karstuma režīmi, tāpēc gatavošanas temperatūra variē no aptuveni 60 grādiem līdz pat 230 grādiem, atkarībā no gatavošanai izmantotā režīma. Atkarībā no tā, kādas firmas elektriskā panna tā ir, jauda ir aptuveni 1500W.

Tasty.lv norādīja interneta veikala Magnetik.lv pārstāve Inese Eglīte, elektrisko pannu ir visai viegli kopt, pateicoties keramiskajam pārklājumam. " Tā kā tās elektrības vads ir noņemams, to pavisam vienkārši var arī nomazgāt, izvairoties no elektrības pieslēguma vietas īpašas mitrināšanās. Kontaktvietai ir jābūt sausai, lai pannu pievienotu elektrībai," norāda Eglīte.

Runājot par elektriskās pannas plusiem, visnotaļ ērti būs tas, ka elektriskajai pannai nav nepieciešama gāzes vai elektriskā plīts. Tā ir atsevišķa ierīce, tātad vajag vien nodrošināt kontaktligzdu, kurai to pieslēgt un sākt gatavot. Tas reizē ir arī pannas mīnuss – tai ir nepieciešama elektrība. Līdz ar to izbraukumos vai vasaras mājā, kurā ir vien gāzes plītiņa, to neizmantot.

Ko gatavot elektriskajā pannā?

Tāpat kā citās dziļajās pannās, arī elektriskajā pannā var pagatavot visu to pašu. Tā kā pannai ir siltuma uzturēšanas funkcija, tā būs ideāli piemērota tvaicēšanai, sautēšanai un sutinātām maltītēm. Tā kā elektrisko pannu nosaukums saka priekšā, ka tā ir ballīšu panna (party pan), tad tā būs lieliski piemērota, lai pabarotu lielāku ēdāju bariņu, pagatavojot gardu paelju, risoto vai sautējumu.

Īpaši elektriskajām pannām radītu recepšu nav, galvenais ļauties eksperimentiem un gatavot. Ražotāji savās mājaslapās norāda, ka elektriskās pannas derēs gan produktu atkausēšanai, gan sautēšanai, gan cepšanai. Prasmīgākie un apņēmīgākie ēst gatavotāji elektriskajā pannā pat var izcept picu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!