Foto: Shutterstock
Ķiršu sezona daudziem ir gada gaidītākais laiks, kad noēsties ogas svaigā veidā, lasīt tās pilniem klēpjiem, konservēt debešķīgus ievārījumus un cept sulīgas ķiršu kūkas. Taču līdzīgi kā ar skaistumu un upuriem, arī laba garša prasa sava veida grūtības, tāpēc ''Tasty'' nāk talkā ar ierosinājumiem, kā atgūt ogas stingras un sulīgas, ja tās paguvušas jau apžūt, kā veikli atbrīvoties no kauliņiem un galu galā, kā nomazgāt ogu sulas notraipītās plaukstas.

Padoms no ''Tasty'' pūra lādes par ķiršu stingrumu un sulīgumu – ne vienmēr uzreiz pēc lasīšanas vai ogu iegādes tiekam pie to baudīšanas, tāpēc reizēm gadās, ka pēc dažu dienu glabāšanās ledusskapī tās šķiet nedaudz apvītušas un jau mīkstas. Visai labi šo var labot, noskalojot un peldinot ķiršus ledus aukstā ūdenī. Vai tie būtu saldie vai skābie ķirši, visi kā viens jau pēc 10 minūšu mērcēšanas paliks atkal stingri un sulīgi. Lai ogas ilgāk saglabātos svaigas, nožāvē tās caurdurī vai izliec uz papīra salvetēm apžūt, un tikai tad liec uz servējamā trauka.

Ja esi nolēmis no ogām ko gatavot, piemēram, ķiršu pīrāgu vai ievārījumu konservējumu papildināšanai, aktuāls jautājums noteikti ir par parocīgāko kauliņu izņemšanas veidu. Šajā sakarā ir pat vairāki paņēmieni. Visai populāra metode, kas palīdz izvairīties no lielas ķiršu sulas šļakstīšanās, ir ar pudeli un irbulīša palīdzību, ko var iepazīt šajā padomrakstā. Taču bez tā veikalos iegādājamais ķiršu kauliņu izspiedējs būs labs sabiedrotais. Starp citu, daudzi nemaz nezina, ka veco laiku ķiploku spiedēm (skatīt attēlu zemāk) arī ir papildinājums riekstu čaulu pārlaušanai un ķiršu kauliņu izņemšanai. Tiem tad nemaz nevajag atsevišķi iegādāties ķiršu kauliņu izspiedēju.

Foto: Shutterstock

Tiem, kam mājās ir konditorejas uzgaļi, arī šie nieki var palīdzēt izņemt ķiršu kauliņus. Asais uzgalis izveidos caurumu, pa kuru visai viegli pēc tam no pretējās puses būs izstumt kauliņu. Var arī vienkāršot šo procesu un nolikt uz dēlīša uzgali ar spico galu uz augšu un uzdurt pa ķirsim tik dziļi, lai kauliņš pats iznāk.

Video:

Kad ķiršu tīrīšana beigusies, droši vien ne vienam vien radies atklājums, ka rokas ir melnākas par melnu un ar ziepēm un ūdeni tik viegli tās neatmazgāt. Šādās reizēs jāņem talkā labi daudz sodas – ieberzē ar to plaukstas, viegli samitrini un mazgā, līdz ķiršu sula nomazgājusies. Starp citu, šī metode ar roku mazgāšanu der arī tad, ja esi sašmulējies ar citu ogu vai pat biešu sulu.

Pēc tam, kad ķiršu kauliņi izņemti, nesteidz tos izmest! Pie tiem vēl ir pietiekami daudz sulas, lai iegūtu garšu limonādei, tāpēc iepildi tos krūkā, aplej ar ūdeni un ļauj nostāvēties. Pēc kāda laika iegūsi gardu dzērienu, ko nosmelt no kauliņiem un papildināt ar citronu šķēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!