Foto: Shutterstock
Vārītais krēms ir viens no konditorejas zināšanu svarīgākajiem elementiem. Ja kaut reizi dzīvē plānots pagatavot eklērus, vēja kūkas vai ogu tarti, kuras pamatnē ir šis krēms, tad tā pagatavošanas mākslu ir vērts apgūt.

Svarīgākais, kas jāzina par vārītā krēma gatavošanu – viss ir jādara secīgi, klausot receptes norādījumiem. Tā panāksi, ka krēms izdosies ideāls un nesaies kunkuļos. Kad klasiskā vārītā krēma māksla būs apgūta, varēsi eksperimentēt un pagatavot šokolādes vārīto krēmu vai citronu krēmu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 375 ml pilnpiens
  • 1 vaniļas pāksts
  • 4 olu dzeltenumi
  • 125g cukurs
  • 2 ĒK kukurūzas ciete
  • 2 ĒK sviests (ist. temp.)

1. solis – piena uzsildīšana

Vispirms sagatavo vaniļas pāksti – to pārgriež ar nazi gareniski un izkasa sīkās sēkliņas. Sagatavo katliņu ar biezu dibenu, ielej tajā pienu un saber vaniļas sēkliņas, kā arī pievieno vaniļas pāksti, lai tā pienā mērcētos. Pienu sildi uz plīts, vidējas liesmas, līdz gar katliņa malām parādās nelieli burbulīši. Pēc tam katlu noņem no plīts un atstāj divas minūtes vaniļas pākstij ievilkties.

2. solis – olu dzeltenumu putošana

Lielā bļodā, kas ir karstumizturīga, saputo olu dzeltenumus kopā ar cukuru. Kad tie saputoti, pievieno kukurūzas cieti un turpini putot, lai veidotos viendabīga un gluda masa.

3. solis – piena pievienošana

Kad dzeltenumi saputoti, tiem, nepārtraukti putojot ar putojamo slotiņu, pakāpeniski pievieno vēl silto pienu (no kura izzvejota vaniļas pāksts). Ievēro – šajā solī pievieno olu dzeltenumiem tikai trešdaļu no piena!

4. solis – gatavo vārīto krēmu

Katliņā, kur ir atlikušais vaniļas piens, pārlej olu dzeltenumu masu un, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, karsē uz vidējas uguns 2–3 minūtes. Šeit jāuzmana, lai maisījums sabiezētu un uzvārītos.

5. solis – notecini krēmu

Kad vārītais krēms gatavs, to izkāš tīrā bļodā caur smalku metāla sietiņu. Kad vārītais krēms nokāsts, tam pievieno sviestu. Sviestu krēmā viegli iemaisa, lai tas izkustu. Gatavo krēmu apklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskartos virsmai. Tad izdur plēvē dažus caurumiņus, lai siltums iztvaikotu, un atdzesē ledusskapī apmēram 2 stundas.

Kā pagatavot šokolādes un citronu vārītos krēmus?

Sekojot šīm norādēm, itin viegli var pagatavot arī šokolādes vai citronu vārītos krēmus. Lai pagatavotu šokolādes krēmu, 5. solī kopā ar sviestu krēmā iemaisa arī apmēram 180 gramus smalki sarīvētu šokolādi. Krēmu maisa, līdz šokolāde tajā izkūst. Bet, lai pagatavotu citronu krēmu, 2. soļa laikā pie olu dzeltenumiem un cukura pievieno apmēram 2 tējkarotes sarīvētas citrona miziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!