Foto: Shutterstock

Pušķis svaiga bazilika, rozmarīna, diļļi vai timiāna. Aromāts satriecošs! Pa vienam zariņam pie grila, zupām vai sautējuma, pa lapiņai pie salātiem, sauja pie svaigi vārītiem kartupeļiem. Garšaugi ir jaudīgi – nevajag daudz, lai būtu efekts. Taču, ko darīt ar pārejo bagātību? Kā to saglabāt, lai nesavīst un līdzdarbojas arī citās ēdienreizēs?

Apiesim garšaugu saldēšanu un uzglabāšanu laikam, kad viss sasalis un nekas neaug – par to citreiz. Šoreiz stāsts par īslaicīgo garšaugu uzglabāšanu – no pāris dienām līdz pat nedēļai!

Ziedu vietā

Garšaugi ir tikpat dažādi un izskatīgi kā pļavu un dārza puķes, bet ar praktisku piesitienu. Tad nu atliek saplūkto vai citādi iegūto pušķi sakārtot vāzē. Jārīkojas kā ar visām puķēm – jāattīra kātiņi no bojātām lapām, jāapgriež kāti un jāliek iekšā tīrā ūdenī, ko katru dienu nomaina. Tad nu pie vajadzības var plūkt pa lapiņai, pa zariņam un uzlabot savu kulināro sasniegumu garšu un smaržu buķeti ar svaigiem garšaugiem, gandrīz vai kā tikko no dobes nākušiem!

Vēl viens variants ir garšaugus burkā ar ūdeni glabāt ledusskapī, gluži kā puķes ziedu bāzēs. Te gan pastāv risks, ka plakus esošie produkti uzsūks garšaugu aromātu.

Trīs soļi līdz svaigiem garšaugiem

Šim paņēmienam vajadzēs papīra virtuves dvieli un saldējamos maisiņus. Virtuves dvieli samitrina, izspiež lieko ūdeni. Mitrajam dvielim būs uzdevums pasargāt augus no novīšanas. Mitrajā dvielī ietin garšaugu kātus vai visu garšugu ar lapām. Šādi sagatavotus garšaugus liek saldējamos maisiņos, izspiež gaisu, aiztaisa maisiņu un liek ledusskapī. Šādi sagatavotus garšaugus var uzglabāt līdz pat nedēļai.

Garšaugs burkā

Šim uzglabāšanas variantam atkal vajadzēs mitru papīra virtuves dvieli, ko ieklāj burkā, bet tam pa virsu saliek garšaugus un burku aiztaisa ar vāku.

Smalki kapāti

Garšaugus var uzglabāt arī jau smalki sakapātus, šādi tos uzglabāt var līdz trīs dienām. Garšaugus sakapā, ieber traukā un pārklāj ar mitru papīra virtuves dvieli. Ja ir nepieciešamība uzglabāt ilgāk par trīs dienām, tad virs mitrā dvieļa uzklāj pārtikas plēvi. Šādi sagatavotus garšaugus tur ledusskapī.

Ērti bezgala – brīdī, kad ēdienam tie jāpievieno, pat jāgriež nekas nav, atliek tikai attaisīt ledusskapi un pagrābties, cik vajag.

Ja garšaugu glabāšanas laiks lēnām iet uz galu un ir skaidrs, ka pa drusciņai vien tos visus neizlietos, jāķeras klāt to pārstrādei pesto, garšaugu sviestos, marinādēs un eļļās aromatizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!