Foto: Shutterstock
Kukurūzas cieti vai kartupeļu cieti? Kuru labāk pievienot mērcei, ķīselim, krēmiem un desertiem? Vai tās atšķiras? Vai virtuvē jāatrod vieta abām šīm stingrajām dāmītēm, vai var iztikt ar vienu? "Tasty" meklē atbildi!

"Sadomāju cept pavlovu, receptē rakstīts, ka vajag kukurūzas cieti, bet man mājās tikai kartupeļu ciete. Vai tās savā starpā var aizvietot? Kas notiks, ka kartupeļu cieti aizstāšu ar kukurūzas cieti?" vēlas zināt lasītāja Ance.

Cietes mistērijas palīdz atšķetināt restorāna "32. augusts" šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs.

Visdrošākais veids, kā panākt labu rezultātu, ir sekot receptei. Ja tajā minēts, ka vienu vai otru sastāvdaļu var aizstāt, tad – uz priekšu! Taču, ja receptē teikts, ka vajag kukurūzas cieti, tad tomēr labāk izmantot to.

Jāteic, ka kartupeļu cieti aizstāt ar kukurūzas cieti var biežāk nekā kukurūzas ar kartupeļu.
Piemēram, pavlovas kūkai tomēr jāņem receptē minētā kukurūzas ciete. Pirmkārt kartupeļu cietei būs jūtama piegarša, kas nav kukurūzas cietei.

Kartupeļu ciete, kad to sajauc ar šķidrumu, ir vairāk klīsteraina, bet kukurūzas mazāk. Ja gribam iebiezināt mērci, tad kartupeļu ciete to ātri vien var padarīt samērā cietu un klīsterainu, turpretī kukurūzas ciete pēc iejaukšanas klīsteri uztaisa mazāk.

Kukurūzas cieti vairāk izvēlas to mērču biezināšanai, kas ir uz ūdens bāzes, piemēram buljona, bet kartupeļu cietei ļauj izpausties baltajās piena, krējuma un treknajās sviesta mērcēs.

Gatavojot ķīseli, var izmantot abas cietes, tikai pašam vārītājam jākontrolē biezums un sabiezēšanas ātrums. Jāatceras, ka kartupeļu ciete saglabās ķīseļa dzidro izskatu, turpretim kukurūzas ciete to padarīs pienaini duļķainu.

Kartupelis ir sakņaugs, bet kukurūza – graudaugs, skaidrs, ka, lai arī ciete pilda līdzīgas funkcijas , tā tomēr uzvedīsies dažādi. Piemēram, kukurūzas ciete sabiezē augstākā temperatūrā nekā kartupeļu. Tas pasaka priekšā to, ka kartupeļu ciete labāk derēs receptēs, kur iebiezināšanu prasa īsi pirms ēdiena gatavības, piemēram, mērcēs, ķīseļos.

Protams, ka kartupeļu ciete ir draudzīgāka makam, bet, ja virtuvē eksperimentē ar desertiem un dažādām kūkām, kas pieprasa kukurūzas cieti, tad jāsalauž sevī latvietis praktiskais un jāiegādājas paciņa kukurūzas cietes.

Pavlova, kurā nav jūtama kartupeļu nots un struktūrā ir daudz trauslāka, gardēdim sniedz krietni lielāku prieku! Vērts izmēģināt!

Katrai cietei savu vietu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!