Foto: PantherMedia/Scanpix
Lieldienu un maija garās brīvdienas kombinācijā ar arvien siltākām dienām ir lielisks iemesls, lai atklātu piknika sezonu. Tiesa, lai pikniks nebeigtos ar nopietnām vēdergraizēm, gatavojot un baudot maltīti svaigā gaisā, ir jāievēro daži priekšnoteikumi.

Pārtiku piknikam gādā tikai drošās tirdzniecības vietās, turklāt vienmēr pārliecinies par atbilstošu derīguma termiņu un novērtē produktu vizuāli!

Ja parādās kaut mazākās aizdomas, ka produkts nav svaigs, tas ir bojāts vai stāvējis siltumā nezināmu laiku, neizmanto to! Nemini, vai produkts ir ēdams, - ja neesi 100% drošs, nepērc to, bet, ja esi iegādājies, izmet.

Noderīga lieta piknikam ir aukstumsoma, kurā var ērti un droši uzglabāt pārtiku. Gatavojoties izbraucienam un kārtojot somu, izvairies likt kopā jēlu gaļu un marinējumus ar gatavu pārtiku, vai arī tos liec pašā apakšā, lai sula netecētu uz pārējiem ēdieniem.

Gatavojot maltīti brīvā dabā, atceries par tīrību. Jāmazgā ne tikai rokas, bet arī darba virsmas un instrumenti. Ja nav pieejams ūdens un ziepes, izmanto roku dezinficēšanas līdzekli vai salvetes, kas nopērkamas aptiekās, saimniecības preču veikalos un citur.

Īpašu uzmanību pievērs jēlās gaļas pagatavošanai – tā nedrīkst saskarties ar gatavajiem ēdieniem, jo jēlu produktu sula vai pats produkts var saturēt īpaši bīstamus mikroorganismus. Tāpēc jēlas gaļas sagriešanai izmanto atsevišķus virtuves piederumus un dēlīti.

Grilē un cep rūpīgi – lai pilnībā iznīcinātu bīstamās baktērijas, gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +72 °C!

Svarīgākās atziņas, ko der atcerēties pašiem un atgādināt saviem ģimenes locekļiem un citiem cilvēkiem, lai atpūtas laikā izvairītos no negadījumiem, piemēram, apdedzināšanās, gatavojot uz grila:

Gatavojot un grilējot, uzmanies no karstiem šķidrumiem un priekšmetiem, liesmas un tvaika. Ja sanācis apdedzināties, atvēsini apdeguma skarto vietu ar aukstu, tekošu ūdeni vismaz 10 minūtes. Uzmanīgi noņem apģērbu vai rotaslietas no apdeguma, pirms apdeguma vieta sāk pietūkt. Neņem vai neplēs nost neko, kas ir pielipis apdeguma vietai. Pēc tam pārsedz apdegumu ar tīru pārsēju. Neapstrādā apdeguma vietu ar taukvielām (sviestu, eļļu u. tml.), ziedēm vai losjoniem!

Ēdienu rūpīgi sakošļā un nerunā ar pilnu muti. Ēšanas laikā izvairies no fiziskām aktivitātēm. Bērniem jābūt īpaši uzmanīgiem ar produktiem, kas var veicināt aizrīšanos (piemēram, popkorns, rieksti, ledenes, košļājamās gumijas, vīnogas u.c.). Ja tomēr pieaugušais vai bērns (ne zīdainis) ir aizrijies, tad viņam jāļauj izklepoties. Ja nekas netiek atklepots, palīdzēs drošības paņēmiens – uzsitiens starp lāpstiņām.

Pirms saldu ēdienu un dzērienu lietošanas, pārliecinies, vai tajos nav lapsenes. Šiem kukaiņiem patīk saldumi, tāpēc tie mēdz ielīst, piemēram, dzēriena pudelē. Īpaši uzmanīgiem jābūt, dzerot no tumšām pudelēm vai bundžiņām. Ja lapsene tomēr iekodusi rīklē, tad nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Ja parādās pārtikas izraisītas saindēšanās simptomi, piemēram, sāpēs vēderā, caureja, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis, tad bieži un maziem malciņiem jādzer ūdens un jāievēro personīgā higiēna (bieži jāmazgā rokas). Maziem bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu nekavējoties jāvēršas pie ārsta, turklāt konsultēties ar ārstu par medikamentu lietošanu šajā situācijā ieteicams ikvienam.

Izbraucot ārpus mājām, jāpārdomā, kā izskaidrot savu atrašanās vietu gadījumā, ja būs nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība.

Ieteikumus drošai pārtikas izvēlei un uzglabāšanai sagatavojusi pārtikas kvalitātes un kontroles eksperte, "Statoil Fuel & Retail Latvia" kvalitātes vadītāja Laima Volkova, savukārt par drošu grilēšanu stāstīja "Statoil Fuel & Retail Latvia" vides, veselības un drošības nodaļas vadītājs Edgars Medisons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!