Foto: Shutterstock
Dzeramo sodu ikdienā izmantojam pārsvarā dažādām miltu mīklām pankūku, plācenīšu, biskvītu pagatavošanai, jo kulinārijā soda darbojas kā mīklas irdinātājs. Vēl, protams, soda ir lielisks palīgs uzkopšanas darbos un nevēlamu aromātu likvidēšanā. Izrādās, sodu var izmantot arī dažādu citu produktu labākai pagatavošanai.

Kulināre un virtuves eksperte Nikija Akitofa-Greja vietnē "Serious Eats" atklājusi piecus veidus, kā gatavošanas laikā produktiem pievienota dzeramā sodā var izmainīt, piemēram, spageti konsistenci, palīdzēt apbrūnināt sīpolus un paveikt citus darbiņus.

Soda un svaigas garneles – kraukšķīgākam kumosam

Garneļu iesmiņi, pannā ceptas garneles un, piemēram, Cēzara salāti ar garnelēm no šī trika iegūs visvairāk – ja pirms gatavošanas garneles apbērsi ar sāli un mazliet sodas, sāls palīdzēs garnelēm saglabāt mitrumu un sulīgumu, bet soda piešķirs viegli stingru konsistenci un kraukšķīgāku kumosu nokožot jūras velti. Vislabāk šī metode nostrādās, ja garneles apstrādāsi lielā karstumā, cepot uz pannas vai cepeškrāsnī.

Kā tas strādā? Soda ir sārmaina un paātrina ķīmisko reakciju, kas ēdienam cepšanas laikā palīdz iegūt raksturīgo garšu un brūninājumu (Meijāra reakcija), paskaidro Akitofa-Greja. Uz aptuveni 450 gramiem svaigu garneļu nepieciešama viena tējkarote sāls un ceturtdaļtējkarote sodas. Visu pārkaisa garnelēm, apmaisa un atstāj vismaz 15 minūtes ledusskapī iesālīties. Tad garneles gatavo, kā paredzēts.

Foto: Shutterstock

Soda ātrākai sīpolu karamelizācijai

Līdzīgi kā uz garnelēm, soda iedarbojas arī uz ceptiem sīpoliem. Ja esi iecienījis pannā apceptus un skaisti karamelizējušos sīpolus, tad soda būs tavs sabiedrotais – pieber svaigiem sīpoliem (ap 500 gramu) pannā klāt ceturtdaļu tējkarotes sodas, visu apmaisi un cep, kā ierasts. Sīpoli apbrūnēs krietni ātrāk nekā parasti. Ja ierasts, ka karamelizētus sīpolus jācep pat stundu, tagad tas būs minūšu jautājums. Soda gan var ietekmēt sīpolu garšu, tāpēc ar to nevajag pārcensties un labāk pievienot mazāk nekā vairāk.

Soda pret tomātu skābumu

Ja esi iecienījis gatavot maltītes no konservētiem tomātiem, tad gan jau tavā pieredzē ir bijuši gadījumi, kad kāda partija trāpījusies īpaši skābena. Tas var sabojāt kā krēmzupas, tā mērces. Par laimi, arī te palīgā var nākt soda – gatavošanas laikā pievieno tomātu maltītei pavisam mazu šķipsnu sodas. Soda palīdzēs neitralizēt tomātu skābumu, būtiski neietekmējot vispārējo garšu un ēdiena tekstūru, iesaka kulināre Akitofa-Greja.

No spageti uz rāmena cienīgām nūdelēm

Izrādās, ka spageti makaronus var pārvērst rāmena cienīgās nūdelēs ar vienu slepenu sastāvdaļu – dzeramo sodu. Kā skaidro Akitofa-Greja, pievienojot sodu verdošam ūdenim, kurā vārās makaroni, var iegūt Āzijas virtuvē izmantotajām nūdelēm līdzīgas konsistences makaronus.

Tāpat kā ar citiem produktiem, arī spageti sodu pievieno vien pāris tējkarotes. Kulināre brīdina, ka nevajag bīties no tā, ka verdošajā katlā pēkšņi veidojas putaini burbuļi, galvenais, lai ūdens nav līdz malām. Otra lieta – jo vairāk sodas pieliksi, jo vairāk spageti tekstūra mainīsies, tomēr ar sodu nevajag aizrauties, citādi makaroni iegūs rūgtenu, nepatīkamu garšu. Pietiks, ja uz litru ūdens lietosi jau pieminētās divas tējkarotes sodas.

Krēmīgāka humosa noslēpums – soda

Mīksti turku zirņi un pupiņas ir gardā smēriņa humosa ideālās konsistences noslēpums. Bet kā iegūt viskrēmīgāko rezultātu? Ar sodas palīdzību, protams! Soda paaugstina pH līmeni šķidrumā, kas palīdz vārāmajiem pākšaugiem vieglāk izvārīties mīkstiem, skaidro Akitofa-Greja.

Lai izvārītu vienu krūzi ar kaltētiem turku zirņiem jeb aunazirņiem, kas ir humosa pamatsastāvdaļa, nepieciešams sešās krūzēs ūdens izšķīdināt vienu tējkaroti sodas. Ūdenī tad ber turku zirņus (vai kaltētas pupiņas) un ļauj mērcēties aptuveni astoņas stundas. Pēc tam ūdeni nolej, pagatavo vēlreiz tādu pašu sodasūdeni, kurā vāra izmērcētos turku zirņus. Kad darbiņš paveikts, nokāš, atdzesē un gatavo no pākšauga humosu, kā iecerēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!