Foto: Shutterstock
Mēs gan neiesakām aizrauties ar kūku cepšanu caurām naktīm, bet tik ļoti pazīstamas ir situācijas, kad iedvesma gatavot atnākusi jau tad, kad visi veikali ciet. Tāpēc esam sagatavojuši pamatu sarakstu ar desmit lietām, kurām noteikti ir jābūt pa rokai virtuvē, lai iedvesmas brīdī nebūtu jāuztraucas, ka kaut kas tomēr trūkst.

Milti

Šis nu ir pamatu pamats kūku, kēksu, mafinu un kapkeiku cepšanai. Visparastākie kviešu milti ir universālākais produkts. Mēs gan nesakām, ka receptēs tie nav aizvietojami ar mandeļu, rīsu vai citiem miltiem, taču klasika ir un paliek klasika. Tāpat, milti ir nepieciešami tikai vien kūku cepšanai – karbonāžu apviļāšanai, zivīm, pankūkām.

Bet, ja iecienīti ir bez glutēna milti, piemēram, brūno rīsu milti vai dažādu riekstu milti, jārēķinās, ka kūkās un mafinos tie neveidos tādu tekstūru, kā kviešu milti. Tāpat, mīkla cepšanas procesā nepacelsies. Tāpēc gatavojot ar šiem miltiem, rūpīgi jāseko receptei.

Cukurs

Visdažādāko recepšu izpildīšanai pietiks ar trīs veidu cukuriem – parasto balto, brūno cukuru un pūdercukuru. Kamēr parastais graudainais cukurs un brūnais cukurs nepieciešams mīklu pagatavošanai, pūdercukurs ir lielisks glazūru biezinātājs un notur formu labāk, nekā graudainais cukurs. Protams, salduma pastiprināšanai un aromātiskumam noderēs arī kāda vaniļas cukura paciņa.

Olas

Šis nu ir produkts, kas saista visas mīklu mīklas un ir pamats smalkākajiem kulinārajiem šedevriem. Protams, pankūkas, kūkas un citus gardumus var pagatavot bez tām, bet būsim godīgi – tās taču piešķir saldajiem ēdieniem patīkamu garšu.

Biskvīti nebūtu tik skaisti dzelteni bez olām, bet Pavlovas izcepšana nav iedomājama bez olu baltumiem. Vienīgais – gādā, lai olas ledusskapī nekļūtu vecas. Pieredzējušas pavāres čukst, ka vislabākie meringi sanāk no olu baltumiem, kas nebūt nav paši svaigākie, bet tādi, kas nākuši no olām, kuras ir divas trīs dienas vecas.

Piens vai kefīrs

Nereti receptēs iekļauts arī kāds skābāks piena produkts – paniņas vai kefīrs. Izej no situācijas, jo paniņas var viegli aizstāt ar kefīru, bet kefīru ar paniņām. Kūkām un mafiniem tie piešķir īpašu gaisīgumu.

Eļļa

Receptēs bieži sastopama sastāvdaļa ir eļļa, tāpēc nenāks par ļaunu, ja mājās glabāsi vairāk, kā tikai nelielu daudzumu olīveļļas, augu eļļas vai kādas citas. Nereti taisot lielākas kūkas, nepieciešamas pat divas tases eļļas, tāpēc izvairies no nepatīkamiem pārsteigumiem, un turi kādu pudeli tumšā skapītī, lai tās nepietrūktu.

Cepamais pulveris

Cepamo pulveri kūku, cepumu un maizes receptēs iekļauj, lai piešķirtu tām vieglāku tekstūru un tās cepšanas laikā labāk paceltos. Tā kā cepamā pulvera paciņas ir nelielas, tās ir pavisam viegli uzglabāt. Vienīgais, kas jāievēro – vai cepamajam pulverim nav iztecējis termiņš. Ilgi stāvot tas veido sīkas granuliņas, tāpēc to ir grūtāk iemaisīt miltos un šādi graudiņi veikli reaģē uz pat nelielāko mitrumu.

Šokolāde un kakao pulveris

Bieži esam jūs kārdinājuši ar dažādu šokolādes saldo ēdienu receptēm, tāpēc nenāks par ļaunu, ja mājās glabāsies kakao pulveris, baltās, piena vai tumšās šokolādes tāfelīte. Šie produkti noderēs ne tikai kūkās, cepumos un glazūrās, bet arī gatavojot karstos šokolādes dzērienus.

Šokolāde sāk kust aptuveni 40 līdz 45 grādos pēc Celsija skalas. Tāpēc, kausējot šokolādi, jāpievērš uzmanība, lai tā karstumā nebūtu pārāk ilgi, pretējā gadījumā parādīsies nevēlami kunkuļi un tā receptē vairs nebūs izmantojama.

Dzeramā soda

Dzeramo sodu mīklās izmanto ieraudzēšanai mīklas izstrādājumos un vēl nepagatavotās mīklās, kurās ir skābas sastāvdaļas, piemēram, etiķis, melase (cukura kristalizēšanas blakusprodukts) vai paniņas. Tāpat, dzeramajai sodai ir arī citi pielietojumi – ar to viegli likvidēt nelielos eļļas uzliesmojumus uz pannas, kā arī dzeramā soda atbrīvo ledusskapi no nepatīkamiem aromātiem, un dažas vecmāmiņas joprojām sodu izmanto, lai mazgātu traukus.

Vaniļas un mandeļu ekstrakti

Abus šos ekstraktus izmanto, lai piešķirtu garšu krēmiem, putukrējumiem, desertiem un citiem ceptajiem gardumiem. Mēs iesakām eksperimentēt ar garšām un, gatavojot vienu un to pašu recepti vairākas reizes, pamēģināt pārmaiņus vaniļas vai mandeļu ekstraktu. Drosmīgākie garšas kārpiņu izaicinātāji var mēģināt arī ruma, citronu, apelsīnu, lazdu riekstu vai kļavu sīrupa ekstraktus.

Želatīns

Želatīns ir ļoti universāls līdzeklis, kuru vari izmantot ne tikai augļu noturēšanai uz kūkas, bet arī krēma pildījuma un glazūras stingrināšanai, kā arī dažādiem mussiem vai aukstajiem krēmiem trauciņos.

Ceram, ka iedvesmojām kādam gardumam, tāpēc zemāk dažas idejas grēcīgiem mirkļiem:

Medus kapkeiki ar košu glazūru

Foto: DELFI
Maijs, šķiet, ir laiks, kad svētki ir ik uz soļa, tāpēc šī glazūrkūciņu recepte būs piemērota reizēm, kad ir vēlēšanās iepriecināt ne tikai sevi, bet arī citus. Kapkeiki sanāks neticami gardi, tāpēc uzmanies - būs grūti atteikties no papildporcijas!

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki ar baltās šokolādes un svaigā siera glazūru

Citronu kapkeiki ir ideālā saldā uzkoda mājas ballītēm – tie būs lieliski ne tikai dzimšanas dienas svinībās, bet arī reizēs, kad jādodas ciemos, bet groziņā līdzi gribās paņemt ko vairāk, kā tikai čipšus un cepumus. Garantēju – no galda tie pazudīs pavisam ātri un ēdāji prasīs vēl!

Lasīt vairāk

Šokolādes pavlova ar medū ceptiem bumbieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Recepte, ar kuras palīdzību pagatavotā pavlova būs skaista un atgādinās marmora gabaliņu. Bet šokolādes garša, kuru kūkai piešķir kakao, patīkami kontrastēs ar medū apceptajiem bumbieriem.

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes un aveņu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kūkas vizuālā pievilcība ir tik kārdinoša, ka ir grūti turēties pretī tās pagatavošanai. Šķiet, šis ir tas gadījums, kad arī nevajag pretoties, par to būs pārliecināts katrs, kurš izmēģinās šo recepti.

Lasīt vairāk

Trīskāršā šokolādes kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Baltā, piena un tumšā šokolāde vienā kūkā? Dietologi par šādu kaloriju bumbu saķertu galvu, bet mēs zinām, ka sevi vajag palutināt ar kārtīgu devu šokolādes, jo tā taču izraisa prieku. Šī trīskāršā, ārkārtīgi gardā šokolādes kūka mazai laimes sajūtai būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Pistāciju glazūrkūciņas ar pūdercukura garnējumu

Foto: DELFI
Šī pistāciju glazūrkūciņu recepte būs lieliska kompanjone vakariem, kad vēlies pagatavot ko saldu, samērā vieglu un neikdienišķu. Pistāciju kūciņas lieliski garšos kopā ar tēju vai citiem siltajiem dzērieniem vēsajos ziemas vakaros.

Lasīt vairāk

Brūnā sviesta cepumi ar šokolādes gabaliņiem kēksiņu formiņās

Foto: Shutterstock
Mīklai tiek izmantots cepts, viegli apbrūnināts sviests. Cepumu garša kļūst īpaši bagāta un riekstaina. Tā kā sviests tiek kausēts, tradicionālā veidā cepti cepumiņi sanāktu plakani un mīkla plūstoša. Tomēr, izmantojot kēksiņu formiņas, mīklai nav iespējas plūst un tecēt, un izmainīt iecerēto cepumu formu. Ar šo mīklas daudzumu iznāks 12 cepumi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!