Foto: Shutterstock

Katram ir gadījies aizmirst produktus, kuri izņemti no saldētavas un ievietoti ledusskapī atkausēšanai. Rodas jautājums - vai tos drīkst sasaldēt atkārtoti? Uzzini thekitchn.com ieteikumus, kādēļ ieteicams iespēju robežās izvairīties no vairākkārtējas pārtikas produktu saldēšanas, un noskaidro, kuri produkti pilnīgi noteikti nav paredzēti atkārtotai sasaldēšanai.

Kas notiek saldēšanas procesa laikā?

Saldējot pārtikas produktus, daļa no to šūnapvalkiem tiek bojāti, tādēļ saldēta pārtika negaršo tik labi kā svaiga un ļoti bieži ir lētāka par svaigo – it īpaši gaļa un jūras veltes.

Kas notiek, ja pārtikas produkti tiek sasaldēti atkārtoti?

Atkārtoti kausējot un saldējot pārtikas produktus, to šūnapvalki tiek bojāti vēl vairāk – produkti zaudē mitrumu, garšu un sākotnējo struktūru.

Jāuzmanās arī no baktērijām. Vairākkārtīgi saldēta un kausēta pārtika ir baktērijām draudzīgāka nekā svaiga pārtika. Baktērijas nav saskatāmas ar neapbruņotu aci, taču tas nenozīmē, ka tās neapdraud mūsu veselību. Baktērijas sāk vairoties pārtikas produktos neilgi pēc tam, kad tie ir atkusuši, tādēļ pārtikas atkārtota sasaldēšana apdraud mūsu veselību.

Ko iesākt ar atkausēto pārtiku?

Labākais, ko varam darīt, ir pagatavot maltītes no atkausētajiem produktiem un sasaldēt tās, ja tas nepieciešams, taču ne vienmēr ir iespējams atrast laiku maltīšu gatavošanai, tādēļ brīžos, kad nevari izlemt, vai atkausēto produktu atkārtota saldēšana ir laba doma, atcerieties par šiem pieciem produktiem, kurus nevajadzētu atkārtoti saldēt.

Jēla gaļa

Foto: Shutterstock

Gaļu, tostarp putnu gaļu un jūras veltes, nevajadzētu sasaldēt atkārtoti, ja tā nav glabāta ledusskapī vai vietās, kur temperatūra nepārsniedz + 5 ºC. Ja gaļa ir atstāta uz darba virsmas virtuvē - tā ir neierastā krāsā vai nelāgi ož, nekādā gadījumā nemēģini to atkārtoti sasaldēt! Ievēro, ka jūras veltes, it īpaši garneles, tiek nogādātas pārtikas veikalos sasaldētas un tiek atkausētas pirms novietošanas vitrīnā! Tās jau reiz ir saldētas, tādēļ jūras veltes nevajadzētu sasaldēt atkārtoti.

Saldējums

Foto: Vida Press

Ja aizmirsi par saldējumu, kurš tika atstāts uz darba virsmas virtuvē un ir izkusis, pagatavo saldējuma kokteiļus, nevis liec to atpakaļ saldētavā. Atkārtoti saldētam saldējumam būs nepatīkama tekstūra, jo tajā veidosies ledus kristāli.

Augļi un sulas

Foto: Shutterstock

Iepriekš safasēti un sagatavoti dārzeņi ir jāizlieto uzreiz pēc to atkausēšanas, atkārtoti saldējot tie zaudēs gan stuktūru, gan garšu un vitamīnus. Augļi sarūgst ātrāk, nekā tev šķiet - to pašu var teikt arī par augļu sulām, tādēļ šos produktus pēc atkausēšanas izmanto ķīseļu, mērču, ievārījumu vai saldo ēdienu pagatavošanai.

Iepriekš pagatavotas maltītes

Foto: Shutterstock

Iepriekš sagatavotu un sasaldētu ēdienu nekādā gadījumā nedrīkst saldēt atkārtoti. Apēd sautējumu, pīrāgu, makaronus un citus iepriekš sagatavotus ēdienus tajā dienā, kad tos atkausē vai nākamās dienas pusdienās.

Termiski apstrādāta gaļa

Foto: Shutterstock

Ceptas vistas sasaldēšana ir lieliska ideja, taču to nevajadzētu saldēt atkārtoti, ja pēc atkausēšanas tā ir ilgāku laiku bijusi piemirsta ledusskapī. Neliec vistu atpakaļ saldētavā - pagatavo no tās grilētas sviestmaizes!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!