Rīkojam viesības mājās – kā aprēķināt cienasta daudzumu
Foto: Shutterstock

Nolemts – tā kā telpas mājās gana plašas, lūgšu viesus un rīkošu svinības. Bet kā aprēķināt, cik daudz ēdamā likt galdā, lai nepietrūktu un arī pāri nepaliktu? Vai gatavot pašai vai varbūt pasūtīt visu gatavu?

Lētāk pirkt, nevis gatavot

Ja saknes, piena produkti un gaļa no pašu saimniecības, lētāk laikam ir gatavot pašiem, gan ar piebildi – ja ir prasmīgi palīgi, kas nekašķējas, un saimniecei nav žēl sevis, jo pēc virtuvē pavadītām garām stundām svinību vakarā vienīgā vēlme būs ātrāk tikt pie miera.

Ja produkti jāpērk veikalā, lētāk ir pasūtīt ēdienus kafejnīcā, kuras maltīte iet pie sirds, jo, ja saskaita kopā naudu par produktiem, no kuriem izmantos tikai daļu un tiks norakstīts piedegušais un pārsālītais, kā arī cepeškrāsnij un plītij patērēto gāzi vai elektrību un pašas pamatīgo darbošanos vairāku dienu garumā, ekonomijas vietā būs zaudējumi.

Pašiem gatavot maltīti ir izdevīgi, ja pasākums notiek nelielā ģimenes lokā aptuveni 10 cilvēkiem un nav jākautrējas, ka kāds ēdiens nav izdevies ideāli vai pasniegtie kāposti un kartupeļi nav gluži karsti.

Ja svinības paredzētas vairākiem desmitiem ļaužu, labāk paļauties uz profesionāļiem. Populārs un finansiāli izdevīgs variants ir pasūtīt gatavus gaļas ēdienus, ko var uzsildīt, un aukstā galda ēdienus. Pašiem tad atliek izvārīt kartupeļus un izsutināt kāpostus, varbūt atlicināt laiku un izcept torti.

Tags

Alkohols Bērnu ballīte Dārza ballīte Dzērieni Ēdiens Kafija Kartupeļi Zivs Augļi Gaļa Ikri Kafija Kartupeļi Šampanietis Dzērieni Kafija Salāti

Comment Form