Foto: Shutterstock
Sviesta jeb pākšu pupiņas ir brīnišķīgas: tās var gardi pagatavot vienas pašas, no tām var pagatavot dažādus ēdienus, kur tās ir garšīgs un vērtīgs pamats un labs balasts. Šobrīd pēdējais laiks tās novākt vai pirkt tirgos un veikalos par sezonas labāko cenu un sagatavot kārtīgus ziemas krājumus. Garšīgi, ekonomiski un tālredzīgi!

Patiesībā nemaz nav jāizvēlas starp saldēšanu un marinēšanu – ja laiks un vieta atļauj, var darīt abus, jo saldētas pupiņas ziemā būs kā svaigas un izmantojamas jebkuros ēdienos, savukārt marinētās būs lieliska piedeva dažādiem ēdieniem, salātiem un mērcēm.

Visticamāk, ka populārākais sviesta pupiņu ieziemošanas veids ir saldēšana, jo vienkāršākais. Saldētas sviesta pupiņas ziemā veikalos maksā zvēra naudu, tāpēc labāk tās par daudz lētāku naudu iepirkt tagad un sasaldēt pašiem. Tas ir tik vienkārši, ka ar šo ieziemošanas veidu tiktu galā pat pirmklasnieks.

Ņemam pupiņas, nomazgājam un nožāvējam uz papīra vai lina virtuves dvieļa. Pupiņām tiešām jābūt pavisam sausām, lai sasaldējot ap tām neveidotos ledus kristāli. Tad nogriežam pupiņām abus galus, citādi būs jākrāmējas ar atkusušām – tas būs piņķerīgāk. Tad var rīkoties pēc vēlmēm – atstāt pākstis veselas vai sagriezt gabaliņos. Liekam pa porcijām maisiņos vai plastmasa kastītēs, un saldētavā iekšā! Cik porcijas ieliksim, tik reižu teiksim sev paldies – ar garantiju!

Foto: Shutterstock

Marinēt pupiņas ziemai ir tikpat vienkārši kā marinēt jebko citu – tikai te, atšķirībā no saldēšanas, var izpausties daudz radošāk. Var burkā likt tikai sviesta pupiņas vien – gan sagrieztas, gan nesagrieztas –, bet var arī pievienot kādas piedevas – ķiploka daiviņas, lauru lapas, kādu čili, kādu mini tomātiņu, rozmarīna zariņu, dilles ziediņu.

Foto: Shutterstock

Runājot par marinādi, arī te ir variācijas. Derēs jebkura mīļākā, kaut vai gurķu marināde, un proporcijas atkarīgas no vēlmēm un patikšanas, maigāka vai etiķaināka – brīva izvēle.

Foto: Shutterstock

Iedvesmai dažas receptes no "Tasty" krājumiem. Lai ražīga ieziemošana un ziemā garda mielošanās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!