Soli pa solim: Brīnumgardais deserts 'panna cotta'
Foto: Shutterstock

Itāļu virtuvei varam teikt paldies par daudziem ēdieniem – tiramisu, spageti, lazanju un citiem. Taču to vidū izceļas vienkāršais saldais ēdiens, kas gardi pārsteidz ar savu tekstūru – "panna cotta". Arī šī deserta pagatavošanā ir savi knifi, ko der ielāgot, lai rezultāts izdotos lielisks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

No itāļu valodas "panna cotta" tulkojams kā "gatavots krēms". Tiek lēsts, ka vienkāršajai krējuma želejai līdzīgi deserti dažādu pasaules virtuvēs atrodami jau vairākus gadsimtus, pati "panna cotta" recepte itāļu virtuvē sastopama vien kopš 20. gadsimta sākuma, bet itāļu pavārgrāmatās neparādās līdz pat 20. gadsimta 60. gadiem, norāda Kamilla Solsburija savā grāmatā "Panna Cotta: Italy's Elegant Custard Made Easy". 2000. gadu sākumā "panna cotta" tika atzīta par Pjemontas reģiona Itālijā vienu no tradicionālajiem ēdieniem.

Ar ko saldais ēdiens izpelnījies savu popularitāti? Visticamāk, ka vienkāršību, jo tas gatavots, uzsildot saldo krējumu, pienu un cukuru, un masai pēc tam pievienots uzbriedināts un izkausēts želatīns, kas ir arī tā stingrības galvenais noslēpums. Samērā līdzīgs šim desertam ir arī no franču virtuves nākušais krēms brulē, tikai tā pagatavošana ir krietni vien sarežģītāka, jo tam pievienoti olu dzeltenumi, bet želatīna sastāvā nav.

Tags

Sarakstu karuselis Šokolāde Virtuves gudrības Deserti Šokolāde Vaniļa
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form