Foto: Shutterstock
Ja vēlies papildināt savu garšvielu plauktiņu, tad šis raksts palīdzēs saprast, kurus ēdienus labāk bagātināt ar kādām garšvielām un garšaugiem. Garšas akcentēšanai der garšvielas, garšaugi, pipari, sāls un cukurs, bet vieglāk tās iedalīt pēc ēdiena veida, piemēram, vai garšviela piemērota zivij, gaļas ēdieniem vai dārzeņiem, rīsiem, desertiem un tamlīdzīgi.

"Pēdējos gados cilvēki arvien vairāk pievērš uzmanību kūpinātiem aromātiem, vairāk interesējas par kūpināto čili, papriku, kūpināto sāli. Vēl cilvēkus interesē ajūrvēdas virtuves garšvielas. Šobrīd ir liela interese par čili pipariem, ne tikai asajiem, bet arī tiem, kuriem ir saldeni un augļaini aromāti," stāsta "Gourmet Studio" pārstāvis Stans Dimpers. Viņš uzskata, ka, mājās papildinot garšvielu plauktiņu, tur būtu jābūt kvalitatīvai paprikai, gan saldajai gan kūpinātajai. "Jāpievērš uzmanība tā saucamajam asta ciparam, jo diezgan bieži stipri atšķiras paprikas kvalitāte. Astas cipars norāda, cik intensīva tā ir un cik daudz ēterisko eļļu ir paprikā. Ja nopirksiet diezgan lētu papriku, kurai asta cipars ir 80, tad tas būs vienkārši sarkans pulverītis, tai nebūs ne garšas, ne aromāta. Bet, ja izvēlēsieties ar asta ciparu 200, tad tajā būs diezgan daudz ēteriskās eļļas, un garša būs izteikta. Šo papriku vajag uzmanīgi izmantot, jo garšas intensitāte var pārspēt citus produktus. Vēl iesaku izmantot koriandru, kumīnu, lauru lapas, dilles, rozmarīnu, timiānu, arī muskatriekstu, oregano un estragonu, kvalitatīvus čili piparus, safrānu. Visām iepriekšminētajām garšvielām būs plašs pielietojums."

Nav tā, ka konkrēto garšvielu varētu izmantot tikai viena veida ēdienos. "Piemēram, klasiski piparus izmantojam sāļajos ēdienos, lai iegūtu pikantumu, bet modernajā kulinārijā diezgan plaši tos izmanto arī desertos." Garšvielas varam arī miksēt. "Maisījums ir vieglākais veids, kā pievienot garšu produktam. Nevajag baidīties no jau safasētiem kvalitatīviem maisījumiem, piemēram, zivij vai gaļai, uztraucoties, ka tajos būs sliktas garšvielas. Ja taisāt maisījumu paši, jāskatās uz garšu balansu – kādas garšvielas vispār ir savienojamas un kādas nē. Ja ņemsiet ļoti intensīvus melnos piparus ar izteiktu pikantumu un raksturu, un tajā pašā maisījumā pieliksiet klāt ko ļoti maigu, piemēram, kaut ko tik komplicētu kā safrānu, tad safrāns uz piparu fona vienkārši pazudīs. Tāpat ir ar kūpinājumu aromātiem. Ja ņemsiet kūpinātu papriku, kurai ir diezgan stipra un intensīva garša, un klāt pieliksiet vai nu fenheli vai koriandru, tad to garša pazudīs. Vajag uzmanīgi skatīties, cik intensīvas garšvielas ir, un vai aromāti vispār kombinējami ne tikai paši ar sevi, bet ar ēdienu."

Iegādājoties garšvielas, noteikti vajag pievērst uzmanību to iepakojumam. "Garšvielas ir ļoti jutīgas. Un, ja iepakojums ir atvērts, tad zūd garša un aromāts. Nereti cilvēkiem patīk tirgū nopirkt sveramas garšvielas no lieliem traukiem, kur viņi visu redz un var aptaustīt. Bet, ja garšvielas stāv plauktos atvērtā veidā, gar tām staigā cilvēki, kas nereti ar rokām tās aiztiek, tad tas nav labākais uzglabāšanas veids." Garšvielām jāstāv slēgtā traukā, kur tām netiek klāt ne mitrums, ne gaiss un saule, piemēram, mazās metāla kārbiņās, stikla vai plastmasas burciņās.

Garšvielu saderība ar produktiem


Kā informē "Gourmet Studio", garšvielas un garšaugi, ko var pievienot maizes produktiem: smaržīgie pipari, anīsa zvaigznes, ķimenes, kardamons, loki, kanēlis, dilles, fenhelis, ķiploki, sinepes, sīpoli, oregano, pētersīļi, rozmarīns, sezama sēklas, timiāns.

Garšvielas un garšaugi, ar ko papildināt sieru: anīsa zvaigznes, baziliks, ķimenes, dilles, piparmētra, muskatrieksts, pētersīļi, salvija, estragons, timiāns.

Olu ēdienus bagātinās: smaržīgie pipari, baziliks, lauru lapas, loki, dilles, ķiploki, muskatrieksts, sīpoli, oregano, paprika, pētersīļi, rozmarīns, estragons, timiāns, kurkuma.

Garšvielas un garšaugi, kas papildinās liellopa gaļas ēdienus: anīsa zvaigznes, baziliks, lauru lapas, krustnagliņas, kinza, koriandra sēklas, kumīns, ķiploki, ingvers, citronzāle, majorāns, piparmētra, sinepes, muskatrieksts, sīpoli, oregano, pētersīļi, rozmarīns, salvija, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Cūkgaļas ēdieniem piemērotākās garšvielas un garšaugi: baziliks, loki, kinza, koriandra sēklas, kumīns, dilles, ķiploki, ingvers, citronzāle, majorāns, sīpoli, oregano, pētersīļi, rozmarīns, salvija, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Vistas gaļas ēdienus var bagātināt: smaržīgie pipari, baziliks, lauru lapas, ķimenes, selerija, kinza, koriandra sēklas, kumīns, ķiploki, ingvers, citronzāle, majorāns, piparmētra, sinepes, muskatrieksts, oregano, sīpoli, paprika, pētersīļi, rozmarīns, salvija, sezama sēklas, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Jēra gaļas ēdieniem piemērotas garšvielas un garšaugi: smaržīgie pipari, baziliks, ķimenes. loki, kumīns, dilles, fenhelis, ķiploki, ingvers, citronzāle, majorāns, muskatrieksts, sīpoli, oregano, pētersīļi, rozmarīns, salvija, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Garšvielas un garšaugi, ar ko papildināt zivs ēdienus: smaržīgie pipari, anīsa zvaigznes, baziliks, lauru lapas, ķimenes, loki, kinza, koriandra sēklas, kumīns, dilles, fenhelis, ķiploki, ingvers, citronzāle, majorāns, sinepes, sīpoli, paprika, pētersīļi, salvija, sezama sēklas, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Medījumu gaļai derēs: baziliks, loki, krustnagliņas, kumīns, ķiploki, ingvers, citronzāle, majorāns, muskatrieksts, sīpoli, oregano, pētersīļi, rozmarīns, salvija, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Dārzeņu ēdienus var bagātināt: smaržīgie pipari, anīsa zvaigznes, baziliks, ķimenes, kardamons, loki, krustnagliņas, kinza, koriandra sēklas, kumīns, fenhelis, dilles, ķiploki, ingvers, citronzāle, majorāns, sinepes, muskatrieksts, sīpoli, oregano, paprika, pētersīļi, rozmarīns, salvija, sezama sēklas, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Kartupeļiem un sakņu ēdieniem piemērotas garšvielas un garšaugi: baziliks, ķimenes, loki, kumīns, dilles, ķiploki, majorāns, sīpoli, oregano, pētersīļi, rozmarīns, salvija, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.

Garšvielas un garšaugi, ar kuriem papildināt rīsu un pastas ēdienus: baziliks, lauru lapas, loki, kinza, koriandra sēklas, kumīns, dilles, ķiploki, ingvers, majorāns, muskatrieksts, sīpoli, oregano, pētersīļi, rozmarīns, salvija, estragons, kurkuma un citas garšvielas.

Zupu garšu bagātinās: anīsa zvaigznes, baziliks, lauru lapas, ķimenes, selerija, loki, dilles, ķiploki, sīpoli, oregano, paprika, pētersīļi, rozmarīns, salvija, estragons, timiāns un citas garšvielas.

Savukārt mērces papildinās šādas garšvielas un garšaugi: anīsa zvaigznes, baziliks, lauru lapas, selerija, loki, krustnagliņas, kinza, kumīns, ķiploki, ingvers, majorāns, sinepes, sīpoli, oregano, paprika, pētersīļi, rozmarīns, salvija, kalnumētra, estragons, timiāns, kurkuma un citas garšvielas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!