Foto: Shutterstock
Lai gan mūsdienās katram zināms, ka auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem, agrāk tās tika uzskatītas par nezāli. Vēl 18. gadsimtā kāds angļu rakstnieks auzas raksturoja šādi: "produkts, kuru Anglijā dod zirgiem, bet kurš Skotijā pabaro cilvēkus". Tomēr ar laiku situācija mainījās, un nu vairs neviens neņemsies apstrīdēt, ka pateicoties augstajai uzturvērtībai, auzu pārslas ir ļoti noderīgs ēdienkartes papildinājums - īpaši šobrīd, kad daudzi apņēmušies cīnīties ar ziemā uzkrātajiem liekajiem kilogramiem.

Ēģiptiešu kapenēs atrastas liecības par auzām no laika 2000 gadus pirms Kristus dzimšanas. Bet mājsaimniecībās to kultivācija un graudu izmantošana sākās tikai 1000 gadus vēlāk. Iesākumā tās audzēja lopbarībai, tomēr ar laiku tās ienāca arī cilvēku uzturā un ļoti populāras kļuva Īrijā un Skotijā.

Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru, kā arī ilgāk saglabāt sāta sajūtu.

Auzas ir koncentrēts uzturvielu avots, jo satur magniju, cinku, dzelzi, kāliju, B1 vitamīnu, kalciju, E vitamīnu un augstas kvalitātes proteīnus.

Kā iegūst auzu pārslas?

Pēc ražas novākšanas auza vēl ir ar apvalku. Šādu produktu cilvēks ēst nevar, jo organisms nespēj pārstrādāt biezo apvalku. Tapēc cilvēka izmantošanai uzturā auza tiek attīrīta un paliek pliks auzu grauds.

Auzu pārslas iegūst tvaicējot auzas. Kad tās kļuvušas mīkstas, auzas saplacina. Tās, mērcējot vai vārot, uzsūc daudz ūdens un uzbriest, tāpēc auzas bieži izmato arī maizes gatavošanā.

Ātri vārāmās auzu pārslas iegūst tāpat kā klasiskās auzu pārslas, bet tikai tvaicējot un saspiežot jau sagrieztās auzas. Tās izmanto arī maizes un cepumu gatavošanā, kā arī musli un dažādu batoniņu pagatavošanā.

Kā uzglabāt?

Vislabāk auzu pārslas uzglabāt sausā, vēsā vietā. Tās nedrīkst pakļaut mitruma vai saules gaismas iedarbībai. Ja iespējams, tās jāglabā hermētiski noslēgtos traukos, lai izvairītos no dažādu sīku kukainīšu vai putekļu piekļūšanas tiem.

Kā pagatavot?

Auzu pārslas var pagatavot ļoti daudzos dažādos veidos. Tās pārslas bieži pārdod sajauktas kopā ar citiem produktiem. Piemēram, dažādu veidu brokastu musli maisījumos. Grauzdētas auzu pārslas ēdienam piešķir patīkamu riekstu noti.

Vispopulārākais auzu pārslu pagatavošanas veids ir vārīšana biezputrā kopā ar ūdeni vai pienu. Taču ne mazāk populāri ir izmantot auzu pārslas cepšanai.

No auzu pārslām var gatavot dažādus ēdienu, piemēram, plācenīšus, smalkmaizītes, cepumus, maizi, musli, kēksiņus, samalcinātā veidā pievienot tās mīklai un sagrauzdēt ar cukuru. Garšīgi ir arī dažādi batoniņi – musli un auzu plācenīši.

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

Foto: Shutterstock
"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši - neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Grauzdētais musli maisījums

Foto: Shutterstock
Musli ir lieliska brokastu izvēle, ja nav laika un vēlēšanās celties stundu agrāk, lai gatavotu pilnvērtīgas brokastis. Tas ir veselīgs un ātri pagatavojams, turklāt garšos gan lieliem, gan maziem kārumniekiem, jo kraukšķīgās pārslas un grauzdētās sēkliņas, apvienojumā ar žāvēto augļu saldumu, būs salikums, kurš pilnīgi noteikti liks tev pamosties.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'

Foto: Vida Press
Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!

Lasīt vairāk

Diētiskā banānmaize ar sēkliņām un kakao

Foto: DELFI
Ja meklē ideju brīvdienu brokastīm un augļu traukā aizkavējušies pārgatavojušies banāni, tad no sirds iesakām izmēģināt šo banānu maizes recepti. Kādēļ diētiskā? Jo sviesta vietā tiek izmantots ābolu biezenis.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – banānu cepumi

Foto: Shutterstock
Ikdienā izvēlos veselīgu uzturu, tāpēc samērā strikti sekoju līdzi ēdienu uzturvērtībai. No savas ēdienkartes jau krietnu laiku esmu izslēgusi visu trekno, saldo un cepto, kā arī miltu izstrādājumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām. Tā kā reizēm kādu našķi gan kārojas, priecājos, ka esmu atklājusi banānu – auzu pārslu cepumu recepti, kas ir gan veselīga un sātīga, gan pietiekami salda. Cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot auzu pārslu putru, kas man personīgi tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt.

Lasīt vairāk

Veselīgais našķis - pašgatavoti musli batoniņi

Foto: Shutterstock
Veselīgāk nekā konfektes, turklāt - ļoti labi zināms, kas "lācītim vēderā"!

Lasīt vairāk

Olu un Burbonas vaniļas krēms ar auzu pārslu griljāžu

"Salda garša vienmēr raisa smaidu. Tikai atceries – izvēlies kvalitatīvus produktus!" saldo ēdienu raksturo receptes autors Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām

Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās. Tāpēc es lieki nedomājot ķēros pie lietas. Cepšu kaut kādu kefīra kēksu! Taču tad atģidos, ka nav ne žāvētu augļu, ne riekstu ko piešaut klāt, bet pliku mīklu ēst nekārojās. Nu ko, sāku pētīt sava skapīša saturu un acu skats atdūrās pret auzu pārslām. Grauzdēt... ar cukuru un kanēli... Ilgi nebija jādomā! Vienīgi palauzīju galvu pie tā, vai bērt mīklā, vai pārkaisīt pāri. Nolēmu bērt mīklā. Sanāca labs, ne pārāk salds kēkss ko bērni "vicoja" iekšā vienu gabaliņu pēc otra.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!