Foto: Shutterstock

Maizīti, kūkas un bulciņas īpaši gaisīgas padara viena ne visai slepena sastāvdaļa – raugs. Taču kā zināt, kurš no rauga veidiem ir vispiemērotākais un vai svaigo raugu var aizvietot ar sauso? Lūk, neliels špikeris, kas liks saprast atšķirību starp rauga veidiem. Noderēs ne tikai tiem, kas cepšanā sper pirmos soļus, bet arī tiem, kas vairījušies dažādot sastāvdaļas.

Svaigais raugs – šis rauga veids ir viens no pazīstamākajiem. Svaigais, presētais rauga klucītis ne vienas vien saimnieces virtuvē ir goda vietā, jo to ir salīdzinoši viegli izmantot. Tas sastāv no 70 procentiem ūdens, bet pārējā daļa ir dzīvais raugs, kas patiesībā ir sakompresētas rauga šūnas. Mīksts un labi drūpošs, tas ir viegli izšķīdināms ar cukura un silta ūdens palīdzību. Pateicoties tam, ka tas vislabāk uzbriest un padara mīklas izstrādājumus īpaši gaisīgus, tā būs vislabākā izvēle, ja nebaida priekšdarbi. Tomēr šim rauga veidam ir arī savi mīnusi – tas ir jāizlieto līdz termiņa beigām un jāuzglabā ledusskapī, lai nesakaltu un nesabojātos. Svaigais raugs īpaši piemērots būs maizes un pīrāgu cepšanai.

Sausais raugs – ērtais produkts tiem, kam patīk visu gatavot ātri. Sausais raugs sastāv no granuliņām, kurās pēc apstrādes mitruma ir ļoti, ļoti maz. Tā kā šūnas sausajā raugā ir "jāpamodina", to pirms izmantošanas ieteicams izmērcēt ļoti karstā ūdenī vai citā šķidrumā.

Ātrais raugs – ļoti līdzīgs sausajam raugam, taču tā apstrāde ir pašam raugam saudzīgāka. Līdz ar to ātrais raugs nav īpaši jāmērcē pirms izmantošanas. Tāpēc to pārējām mīklas sastāvdaļām var pievienot uzreiz. Tas jo īpaši noderēs dažādu picu mīklu un bulciņu mīklu gatavošanai.

Kā pareizi aizvietot dažādus raugus receptēs

Ja recepte pieprasa svaigo raugu, bet mājās ir vien sausais vai ātrais raugs, tad to var aizvietot visai vienkārši. Galvenais atcerēties attiecību 2:1. Ja vajadzīgi 20 grami svaigā rauga, tad tā vietā var izmantot vienu paciņu (7 grami) ar ātro raugu, ko nav nepieciešams pirms tam izšķīdināt ūdenī, iesaka "Cook's Illustrated".

Bet, ja gadījies nopirkt sauso raugu, kas jāšķīdina, bet recepte pieprasa sauso ātro raugu, tad šķīdināmais sausais raugs būs vajadzīgs par ceturtdaļu vairāk. Situācijā, kad vajadzīgs pretējs efekts, attiecīgi izmanto par ceturtdaļu mazāk ātrā rauga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!