Foto: Shutterstock
Kurš nezina: ja maizīte nokrīt zemē, tā jāpaceļ un jānobučo. Un par maizes mešanu ārā vispār nav runas! Un tomēr – atkal un atkal maizīti gadās sapirkt par daudz. Labā ziņa: ir daudz veidu, kā ne pārāk svaigu maizi likt lietā!

Kā zināms, baltmaize sava sastāva dēļ bojājas ātrāk kā rupjmaize – pelējums var iemesties ātri vien. Ja tā – neko darīt, pelējumu ēst ir kaitīgi. Bet, brīdī starp svaigu maizi un ne pārāk svaigu maizi, ai, cik gardos veidos var izmantot baltmaizīti!

Protams, pārstrādāt sausiņos, grauzdiņos vai rīvmaizē baltmaizi var vienmēr. Un pati cietākā baltmaize, pienā vai ūdenī pamērcēta, atgūst mīkstumu un maigumu kā mīļā un, pievienota maltajai gaļai, paveic īstus gastronomijas brīnumus: kotletes, falšais zaķis, gaļas bumbiņas, ko vien var iedomāties. Baltmaize satur visu kopā un dod satvaru un harmoniju ne vienam vien gaļas darinājumam.

Protams, arī dažnedažādas karstmaizes no pastāvējušas baltmaizes sanāk labu labās. Ar sieru, ar tomātiem, ar desu, ar bekonu, ar sēnēm, ar olu – arī ar pacietu baltmaizi izdodas lieliskas, un baltmaizes cietības pakāpe te nevienu vairs neinteresē, jo visas garšas savijušās vienā lielā garšu kosmosā, kuru uz saviem pleciem tur baltmaizes šķēle.

Runājot par saldajiem ēdieniem un našķiem no baltmaizes, pirmais, kas nāk prātā – pienā un olā izmērcēta, katra maizes doniņa atmaigst, apcepot tādas sviestā, mēli var norīt! Ja vēl pienam pieber mazliet cukuru un kanēli vai magoņu sēkliņas – īsts kārumiņš ar bērnības garšu! Neko vairāk nevajag! Ja nu vienīgi... Ja nu vienīgi baltmaizes sacepumu. Tas arī viens brīnišķīgs ēdiens, kas garšo pēc bērnības.

Foto: Shutterstock

Rupjmaize ir stabila manta un glabājas ilgi. Pat saziedējusi maizīte ir labu labā, ilgi ēdama un baudāma. Skaisti mēs saucam to pastāvējušo rupjmaizīti – saziedējusi.

Bet, ja reiz gribas tādu pastāvējušu rupjmaizi likt lietā, tad kas var būt gardāks un latviskāks par rupjmaizes kārtojumu, maizes zupu un ķiploku grauzdiņiem, sakiet jel?

Foto: Shutterstock

"Tasty" piedāvā kaudzīti ar saldām un sāļām idejām, kā izmantot maizīti, kas tā ilgāk jau stāvējusi maizes kastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!